Reklama

Reklama

Z této cesty se nikdo nevrátí takový, jaký na ni vyšel... Osadník Thomas Dunson spolu s nalezencem Matthewem vybuduje v Texasu vlastní dobytkářské impérium. Půda, na které se usadil, je pro chov skotu ideální, avšak stádo více než devíti tisíc kusů dobytka je třeba jednoho dne dopravit k obchodníkům. Nejbližší známá železniční stanice se nachází v Missouri. Cesta trvá několik měsíců a je plná nástrah. Dunson a jeho muži bojují s Indiány, se suchem, s deštěm, s obtížným terénem i s vlastní únavou. Z Dunsona se postupem času stane ješitný tyran, který nepřipustí jiný názor než svůj. Právě díky své paličatosti dosáhl všech úspěchů. Teď však chce zastřelit každého kovboje, který je proti jeho rozhodnutí. A tak přichází čas, kdy se mu postaví i jeho nejbližší přítel, Matthew… Film Howarda Hawkse patří v žánru westernu k těm nejlepším. Velkolepé scenérie s dobytčím stádem tvoří pozadí příběhu o rivalství dvou mužů (ztvárnili je John Wayne a Montgomery Clift), z nichž každý prosazuje svou vůli jiným způsobem. Scénář filmu vznikl na základě článku v časopise Saturday Evening Post. (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

argenson 

všechny recenze uživatele

Asi klasika. Pro mě jeden z mnoha příběhů, u kterýho jsem si říkal, že tady někde je počátek současných horních deseti tisíc Ameriky. Ale štrachat se přes půl kontinentu s krávama bez auta, bez google.maps, bez navigace, bez sprcháče, bez teplý večeře aspoň obden, na to bych se pěkně mohl. Proto taky nikdy nebudu v horních deseti tisících. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Romantika, dobytek, pustina, indiáni, přestřelky, drsnost a tvrdí chlapi v překvapivě výživné směsi, která na své stáří ubíhá opravdu tryskem. Navíc John Wayne tu není jen prvoplánovou postavičkou, ale po psychologické stránce velmi hluboce propracovaným honákem se záplavou stinných stránek. Je ironií, že Hawks staví na hlavu klišé o správných kovbojích už v době jejich zlatého věku. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

...teče tudy. Divoce, drsně i tiše v ní proudí osudy. Karavana "kovbojů" putuje podél i přes ni, prodat stádo, získat oba její břehy, usídlit se na úrodném kusu území. Občas se někdo nepohodlný, s neposlušnou krví, odpojí. Červená řeka rozděluje spravedlivě, stejným dílem. Chvála vám, být dobrými přáteli, rovnocennými sousedy. Chvála vám, být "otcem a synem." Kdo by odolal neobdařit fešného kralevice westernového dešťovým polibkem? ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Western, který stojí za to. Má hlubší myšlenku, excelentní výkon Johna Waynea, slavný film, od začátku až do konce se něco děje. Výborně vystižena proměna Dunstona (J. Wayne), ze kterého se postupem cesty do Missouri stává ješitný tyran, jenž nepřipustí jiný názor než svůj, ba dokonce se chystá vystřelit na každého honáka, který nesdílí jeho názor... V průběhu filmu to vypadalo na zcela jiný konec, než kterého jsem se dočkal, ovšem mohu říct, že mé divácké srdce potěšil - dnešní westerny jsou proti tomuto lahodnému vonícímu espressu jako klasický "kafáč" turka. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +herci, psychologie postav, výprava, příběh, hudba –délka filmu, černobílé/// Dlouhé, předlouhé putování jednoho velkého stáda krav a jen o něco menšího stáda honáků. Herci skutečně nezklamali, jejich postavy jsou zajímavé, všem vévodí John Wayne. Ale líbil se mi i Montgomery Clift a Walter Brennan. Film je sice černobílí, ale to je na dobu vzniku normální, být to však barevné, byl by to pohled… Tohle už je prostě klasika./// Celkem 76%/// ()

Galerie (112)

Zajímavosti (20)

  • John Wayne a Walter Brennan se nemohli přenést přes fakt, že je Montgomery Clift homosexuál. Pokud se zrovna nenatáčelo, snažili se mu vyhýbat. John Wayne dokonce chtěl, aby Clifta nahradili po zjištění, že měl aféru s Johnem Irelandem. (facojurka)
  • Panovaly obavy, že John Wayne a Montgomery Clift spolu během natáčení kvůli opačným politickým názorům a jejich otevřenosti o politice nedokážou vyjít. Údajně souhlasili, že nebudou o politice diskutovat, a natáčení šlo bez problémů. (facojurka)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Chsiholm Trail", který napsal Borden Chase. (Hans.)

Reklama

Reklama