Reklama

Reklama

Deváté srdce

  • angličtina The Ninth Heart
Pohádka / Fantasy / Horor
Československo, 1978, 88 min

Režie:

Juraj Herz

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?

Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (214)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tahle velmi ponurá pohádka s některými téměř hororovymi prvky v sobě nese typický rukopis Juraje Herze. Film alespoň trochu rozjasňuje ústřední jímavá melodie Petra Hapky. Jeho filmová hudba je vůbec jednou z hlavních devíz tohoto snímku. Mě rozhodně zaujaly některé herecké výkony vedlejších postav, zejména šaška v podání Františka Filipovskeho a kejklíře bravurně ztvárněneho Josefem Kemrem. Pohádka ma trošku zvláštní (nepohádkový) konec. Na plný počet hvězdiček to tak asi není ale jinak fakt silný zážitek. Zvláště ze scény v síni času. To rychle stárnutí nemělo chybu. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohádka. Skoro bych řekl, že nepochází z české kotliny. Má obrovsky silné momenty, pozoruhodné herecké výkony a nádhernou hudbu. Vytknout bych si dovolil nezáživný začátek a zbytečně osekaný děj. Delší stopáž by se hodila. Ta by se mohla využít při budování perfektní atmosféry v podzemí. Když srovnám Deváté srdce se současnými pohádkami, tak je to přímo skvost (hodnotím v roce 2009). ()

Reklama

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Deváté Srdce nie je ani tak rozprávka, ale skorej gotický horor s mimoriadne ponurou a depresívnou atmosférou. Mladý tulák v podaní Ondřeje Pavelky sa vydáva zachrániť princeznu Adrianu a musí sa postaviť mocnému černokňažníkovi Aldobrandinimu v podaní Juraja Kukury. Filmu hrá do karát okrem zmienenej atmosféry aj silná hudba Petra Hapky a skvelé herecké obsadenie, ale celá zápletka je nedotiahnutá a v konečnom dôsledku víťazí forma nad obsahom. Na záver som mal fakt dojem že film by mal skončiť inak a mnoho vecí je vo filme nedotiahnutých. Na druhú stranu sú tu na svoju dobu veľmi vydarené masky a triky. Za jedno pozretie film rozhodne stojí, ale Herz natočil určite aj lepšie filmy. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Temná, až hororová pohádka, která je sice slabší v logice, ale to dohání opravdu výbornou atmosférou spolu s dokonalou hudbou Petra Hapky. Soundtrack zde opravdu nemůže být lepší. Tanec smrti korunuje nejlepší část filmu, díky němuž působí celá taneční sekvence až hororově. Pokud příběhu bych dal tři až čtyři hvězdy, hercům pět a hudbě také pět, přivírám oko a ten plný počet uděluji i v celkově. Bravo Juraji Herzi! 85% ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nechybí krásná princezna, sympatický mladík v podání Ondřeje Pavelky ani nechutný záporák (Juraj Kukura). Ale pohádka? To opravdu ne, marně byste tu hledali špetku naděje a optimismu, všechno je tak temné a podkreslené démonickou hudbou. Komedianty nemám ráda ani v reálu, natož ve filmu. Ovšem síň času je dost depresivní. Dlouho jsem váhala nad hodnocením, ale ty loutky a divadlo mě opravdu iritovaly. A pro princeznu to asi zas tak dobře nedopadlo ;). ()

Galerie (11)

Zajímavosti (14)

  • V malé roli se v závěru filmu objeví i režisér Juraj Herz v roli hraběte a nového astrologa. (skinny)
  • Pro scénu před Aldobrandiniho zámkem fimaři využili průčelí zámku v Praze - Tróji. (yurasch)
  • Petr Hapka o své hudbě k filmu v dokumentu Jana Mudry Petr Hapka (2002) prohlásil: „Deváté srdce byl… to je vlastně můj nejmilejší film s Jurajem Herzem. Mně se tam něco prostě povedlo, co si myslím, že bych už líp nemohl udělat, nikdy. A to je pocit, který mám strašně málokdy, a proto ho miluju, ten pocit. K Devátému srdci nejde napsat lepší hudba.“ (alonsanfan)

Reklama

Reklama