Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (420)

Praxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po určitém časovém odstupu můžu říci, že Svět pod hlavou je jeden z nejlepších novodobých českých seriálů, které se kdy na tv obrazovkách objevily. I když se to rozjíždí trochu ve stylu WTF, a některé díly trochu skřípou, dokázal mě tento seriál přikovat každé zimní pondělí k televizi, což se už dlouho nestalo. Komplexní postavy, skvělý suchar Neužil, vynikající (jako vždy) Trojan a luxusní záporná svině Budař. A pak samozřejmě Jana Kratochvílová a V stínu kapradiny, což je vlastně song, který mě již před vánocemi zaujal v traileru a já tomu dal šanci. Nejdříve ústřednímu dílu, a pak dalšímu a dalšímu... 88% P.S.: Ne bombu ne... pane Regane ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Je mi celkem jedno, že v tomto případě není seriál původní, protože tohle se ČT prostě povedlo a to takřka ve všech ohledech. Předně se vydařila dobová atmosféra, ze které čišela ta bezútěšnost 80.let. Zadařilo se i s postavami, ačkoliv hlavní hrdina mi ze začátku trošku lezl na nervy a nedařilo se mi uchopit Neužilovo sporé herectví. Ale to si časem sedlo. Naopak vedlejší postavy se vydařily bez výjímek a Trojan s Budařem vyloženě excelovali. A bavily i vtipné vložky, které odkazovaly na absurditu minulého režimu a konkrétně Slávkova analýza padajícího těla či akce kachličky patří k nezapomenutelným scénám. Líbilo se mi i to, jak seriál gradoval, ale to byla zároveň i předehra k největšímu mínusu, protože velká natěšenost znamená i velké očekávání a proto mě závěrečné rozuzlení trochu zklamalo. Nicméně pokud bude ČT podobně pokračovat v implantování zahraničních seriálů do našich podmínek, budu ty koncesionářské poplatky milerád platit. 80% ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Kdybych to srovnával s originálem (Life on Mars), vyšel by z toho Svět pod hlavou... no asi takhle- srovnávat britskou verzi s českou je jako srovnávat Audi Quattro (kterým se vozí Angláni) se Škodou Garde (ve které jezdí naši). Nebo jako srovnávat Bowieho s Uriel. Chápeme se, ne? Ale! Ale když se na srovnávání vykašlu, vyjde mi z toho, že se s tím soudruzi z ČT vypořádali víc než se ctí. Vyloženě kvituju, že se nesnažili kopírovat originál scénu od scény, ale naopak si to, v rámci možností, natočili po svém. Dobová atmosféra v pořádku, Václav Neužil se stává čím dál tím zajímavějším, Trojan klasicky výborný a Budař... jo, Budař si toho svýho dementa, teda Klementa vyloženě užíval. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Nastup si, musíme koupit okurčičky, dneska je sledovačka." Já chci být kriminalista v roce 1982. Chci soudruhovat se spolehlivými soudruhy nadřízenými, chci buzerovat vrátné, chci sledovat politickou linii případu a hlavně chci zakusovat okurky při sledování eskapád Honzy Zemana. Ono to teď vypadá, že bych dokonce chtěl mlátit sprosté podezřelé, ale to není pravda, i když ve světě, kde jsou práva pachatelů vyšší než práva oběti, taková myšlenka asi není úplně od věci. Mě tohle retro prostě hrozně bavilo a epizody Orchidej na smetišti či Rodinná záležitost mě dostaly do kolen. Paradoxně za největší slabinu považuju hlavního hrdinu Filipa Marvana, protože ten by se svým neplněním rozkazů od Strany a Šejbů nevydržel na svobodě ani do konce druhé epizody. Jenže všichni ostatní soudruzi byli báječní a bylo mi ctí bděle a ostražitě s nimi sdílet své pondělní večery. Čest práci, soudruzi a nyní mne omluvte. Jdu si na gramofonu přehrát největší pecky od Slok Luboše Nováčka. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nie je to síce dokonalosť sama, ale je to po všetkých stránkach perfektne zvládnutý kus roboty. Nepamätám si druhý súčasný (rozumej porevolučný) CS film či seriál, ktorý by som si tak užíval, ktorý by som takto hltal (že 10 hodín na dve a pol pozretia). Hlavne čo sa týka hereckých výkonov, dialógov a chémie medzi postavami, tak niečo také (čarovné) tu na tejto úrovni nebolo už veľmi dlho. Chrochtal som, a Trojan neviem či tu nepodal suverénne najlepší výkon za celú svoju kariéru! Ďalšie obrovské plus predstavuje vykreslenie československého socializmu 80-tych rokov - triezvejšie a trefnejšie sa za touto dobou doteraz nedokázal obzrieť nikto. Nechýbalo mi tam nič! ... P.S: Na nepodstatné detaily, ktorými šprtali tapetujú všakovaké fóra, samozrejme kašlem. Ide o celkový obraz a ten je v rámci filmového stvárnenia nepokrivený, ten je dokonalý. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (83)

  • Soudruzi Sboru národní bezpečnosti mají na služebně televizor Tesla 4424A z roku 1985, příběh se však odehrává v roce 1982. (sator)
  • V seriálu se několikrát zmiňují minová pole na hranicích Československa, ta ale byla už rušena začátkem 60. let na nátlak západních mocností. (sator)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama