Reklama

Reklama

Vzteklina

(seriál)
  • angličtina Rabies (festivalový název)
TV spot 3
Česko, 2018, 5 h 46 min (Minutáž: 55–61 min)

Režie:

Tomáš Bařina

Scénář:

Jan Stehlík

Kamera:

Pavel Berkovič

Hrají:

Kryštof Hádek, Johana Matoušková, Gabriela Heclová, Jan Vlasák, Leoš Noha, Igor Bareš, Filip Čapka, Stanislav Majer, Pavla Beretová, Přemysl Bureš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jakkoli je Česká republika vztekliny prostá země, objevují se náhle poblíž jedné z šumavských vesnic nakažená zvířata a hlavní postava tohoto kriminálního thrilleru, třicátník, virolog Pavel Rogl, má za úkol zmapovat situaci, dohlédnout na vakcinaci a nalézt příčinu nákazy. Je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů, kteří vyšetřují záhadnou dvojnásobnou vraždu. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost s nákazou. Je vrahem člověk, nebo uprchlá velká šelma? Minisérie Vzteklina je zasazena do šumavského prostředí, které má nezpochybnitelný genius loci, je příkladem odedávného propojení člověka s přírodou a v mnoha ohledech tak vytváří samostatnou rovinu vyprávění. Nejen atmosférickou, ilustrativní, ale i svým konkrétním historickým kontextem. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (197)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Trosku lepsi serial, dokonce jsem ho dokoukal. Ten zaver, s tou retrospektivou z konce valky, ten masakr na statku, to mi lezi v halve uz roky. Videl jsem samozrejme mnoho naturalistictejsich zpracovani nejakeho nasili, ale tohle me nejak zasahlo... Pouceni je, kdyz na dvur dorazi nakladak ozralech primitivu s puskama, zdrhej... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Začne to naprosto skvěle a strašně atmosféricky, ale postupem času je z toho čím dál tím klasičtější kriminálka, která v závěru ani nemá čím překvapit a já si pak říkal, na co jsem to vůbec sledoval. Vše tajemné je navíc celkem brzo vysvětleno, takže mě to už pak ani nemělo čím napínat a dokoukal jsem to jen proto, že mi zbývaly asi dva díly do konce. A na Kryštofa Hádka v hlavní roli jsem si zvykal těžko, protože jeho hlas se do té role prostě nehodil... Slabé 3* ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

[Nad kádí s kyselinou:] Někdo mu řekl, ať rozpustí chov. Tak to udělal. Působivé pohledy do lesů; lišky, které nejsou, čím se zdají být; skoro seriózně míněný sociologický (či veterinářský, chcete-li) rozbor české vesnice; návaznost na historický kontext; vzteklina jakožto společenská diagnóza: Devalvují to jen drobná nedůslednost a tušené obavy, zda jsou diváci na nemilosrdnost zrcadla připraveni i v rámci tvorby veřejnoprávní televize, projevující se jemným růžovým závojem sebeklamu. ČT sice nepovila druhou Pustinu (z jejíž bezchybnosti mi při vzpomínce dosud naskakuje husí kůže), ale české seriálové tvorbě tato ambice rozhodně prospívá. Laťka je nadlouho nastavena vysoko a než jí někdo přeskočí, můžeme se snad těšit na víc povedených produkcí, pokoušejících se o salto mortale. [Odporným ožraleckým hlasem:] Ať mííír dááál zůstáváááá s touto krajinou... ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Ale tak nakonec jó. Začátek seriálu byl parádní. Napínavý, skvěle natočený a divák pln očekávání. Postupem času ale začal na povrch vyplouvat mizerný scénář, hysterické a nesmyslné postavy nebo jejich chování a zápletka dost přitažená za vlasy. Vrah sice byl tři díly před koncem jasný, ale vyrovnávání se s temnou minulostí sudeckých čech ztrátu napětí vynahradilo. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Protože romantiky už bylo v posledních dnech a týdnech až dost, rozhodla jsem se zhlédnout něco trochu jiného. První pokus se ještě úplně nevyvedl (slovenský kvazihistoricko-detektivní seriál 1890), ale ten druhý se vzteklinou v současnosti a běsy z minulosti už ano. Krásná šumavská krajina dotváří příběh známý z knih např. Juraje Červenáka, kde člověku není líto obětí, a na rozdíl od nich by člověk byl schopen litovat pachatele, kdyby se nezamyslel nad tím, co všechno se mohlo stát, kdyby mu to bylo vyšlo. Jelikož považuji za neomluvitelné omlouvat se tím, že oni to dělali také, je pro mě pochopitelné, že se po tom, co se dozvěděl, chtěl viníkům pomstít. Nicméně děti nemají trpět za chyby rodičů. Hádek ve srovnání s M. Němcem a D. Gránským (ti se oba vyskytli v těch příliš romantických seriálech) trochu nevýrazný a krásná zahradnice pro mě nesympatická, ale zbytek, včetně studentky Táni moc fajn, takže u mě spokojenost a i tomu odpovídající ohodnocení. ()

Galerie (620)

Zajímavosti (10)

  • Německá vesnice Korkushütten (česky Korkusova Hut'), o které se v seriálu mluví, je skutečně zaniklá obec v oblasti Šumavy. (ArthasKarfa)
  • Zbraně použité zásahovkou byly samopal MP-5, samopal MP-7 a útočná puška G-36. (K98)
  • Zbraň, kterou má u sebe Pudil (Jan Novotný) při pročesávání lesa, je puška Brno Model 22F. (ArthasKarfa)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama