Reklama

Reklama

Imagine

  • USA Imagine

John Lennon a Yoko Ono připravili pro své fanoušky v roce 1972 experimentální film Imagine. Ten vychází z tehdejšího života slavné dvojice a jeho nosnou částí jsou písně ze stejnojmenného alba, které John vydal o rok dříve. Aby bylo dílo co nejvíce autentické, natáčela se část filmu v jejich domě Tittenhurst Park v anglickém Ascotu, (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

Capri2016 

všechny recenze uživatele

Imagine - výborná pieseň, názov albumu Johna Lennona ale aj názov tohoto artového filmu. Ja mám rada artové filmy a chodím na ne pravidelne do kina. Ale spracovanie tohoto filmu bolo aj na mňa trosku silná káva. Film má niekoľko rovín - spev a piesne Johna Lennona z albumu Imagine (100%), zaujímavé a farebné spracovanie jednotlivých obrazov filmu ukazujúce život Johna a Yoko a tiež módu začiatkom 80 rokov (70%), spev a piesne Yoko Ono - pre mňa falošné a neladiace tóny ako keby nejakej Marťanky (20%) a bohužiaľ amatérsky strih filmu, ktorým inak zaujímavé jednotlivé obrazy sú pozliepané do nesúviaceho celku, ktorý vyžaduje dosť veľkú dávku pozornosti ho sledovať. Ale tento celok ukazuje hlavne veľkú lásku Johna a Yoko a ukazuje ako boli spriaznené duše. Podľa mňa toto bol asi hlavný dôvod pre tento film (okrem hudby). Ale keďže John Lennon a jeho pieseň Imagine sú nadčasové, musím prepáčiť nedokonalosti tohoto dielka a pamätať si budem výbornú hudbu a Johnon úsmev očami za sklami jeho lennonoviek! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nic moc, teda. Písniček mě zaujalo jenom pár, videoklipů k nim ještě míň. Většina z nich je jen o lásce Johna Lennona a Yoko Ono (stejně nikdy nepochopím, co na ní Lennon viděl), kterou jsem jim ale teda moc nevěřil, protože se oba drtivou většinu filmu tváří jak roboti a aby se neřeklo, tak si dají hodně krátkou pusu. Jako celek mě to ale nudilo a hlavně to nemá ani žádnou koncepci, jedná se jen sled nahodile poskládaných videoklipů, nic víc a nic míň. A co se písní týče, líbily se mi hlavně ty, co jsou znatelně od Lennona. Od Yoko Ono se mi nelíbilo nic, snad jen ten videoklip s hraním šachů nějak vypadá - a tím nějak myslím, že se jako jediný liší od všech ostatních. Ale tak čemu se divím, viděl jsem od ní nejeden film a vím, že je to pseudoumělkyně, jako celý Fluxus. Imagine mě prostě moc neoslovilo a nejlepší na něm je asi ta první písnička. Slabé 3* ()

Reklama

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Parádní dílo, kde spousta věcí není řečeno, ale jen jaksi režijně naznačeno. :) Škoda ale jen, že na ČT art pro tento umělecký snímek nebyly udělány titulky k písním... :) Zvedlo by to level ještě o něco výš, kdyby si člověk nemusel hledat překlady, jejichž text taky značně koresponduje s tím, co vidíme obrazově či to doplňuje. ()

balstar007 

všechny recenze uživatele

John Lennon no prostě na tu nejlepší nejlepší jedničku :-) Občas trochu vtípů u kterých jsem se náramě bavil :-D :-) A prostě výborná hudba :-) Tohle se Johnovi a Yoko opravdu povedlo na jedničku :-) Podle mě film mohl být trochu i delší ale to mě vůbec nevadí :-) Rád se zase na něj velmi rád podívám :-) Mám tě rád Johne :-) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Divácky hádam najprístupnejší film z režijnej dielne Yoko a Johna. Zvyšok ich mimo hudobnej tvorby sú mainstreamom ťažšie stráviteľné artové experimenty (Lennonove knihy plné slovných hračiek, experimentálne filmy Ono bez deja). Spoločný projekt, akési sprievodné obrazové posolstvo k piesňam z druhého sólového Lennonovho albumu + pár songom z albumu Fly od Yoko Ono, je tiež plné uletených umeleckých nápadov, momentálnych hraní sa s prostredím i prostých výjavov so spoločného života. No nie je tak vyhranene experimentálne, ako zvyšok ich filmovej tvorby. Preto divácky najprijateľnejšie. Niečo v štýle súboru videoklipov, ako trefne uvádza užívateľ lubospoti. Posedenia na terase v ich honosnom anglickom sídle strieda účasť na protivojnovej mierovej demonštrácii. Plavby loďkou v romantickom vidieckom prostredí nasledované zábermi z umeleckých párty (mihne sa tu napr. Andy Warhol či Miles Davis). Yoko natŕča svoje telo ako modelka, kde sa len dá. Zapája Johna do rôznych inštalácií. Jednou z vydarených je šachová partia, pri ktorej majú obaja biele figúrky. Jednoducho: bezstarostný kreatívny život dvoch dobre zabezpečených umeleckých duší. Paradoxne, plný starostí o mier, planétu a lásku - najmä tú vzájomnú. Nech si o aktéroch myslí divák čokoľvek, veľkú zamilovanosť oboch z filmu nik neodpára. A to je fajn. Ale aby som nebol len pochvalný - vystavovaný seba obdiv páru miestami nudí. Nahráva tak kriticky posmešnému zhodnoteniu filmu, že ide o "najdrahšie home-video všetkých čias". ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Hoci sa Andy Warhol vo filme na pár sekúnd objavil, nie je uvedený v záverečných titulkoch. (ČSFD)

Reklama

Reklama