Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Solidní minimalistické konverzační drama od mistra Hitchcocka, které se celé odehrává na člunu, kde se po potopení lodi ocitá zajímavá směsice přeživších a ještě jako bonus Němec z ponorky, která měla potopení lodi na svědomí a sama pak také ztroskotala. Díky skvělému scénáři jsem se ani chvíli nenudil, naopak jsem byl nucen přemýšlet nad tím, jak bych se já sám zachoval v podobné situaci. Finální lehce válečná scéna je pak parádní třešnička na dortu. Dost mě pobavilo i klasické cameo samotného Hitche, jenž se dokázal elegantně vecpat i na palubu člunu, aniž by byl jedním z pasažérů. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Hitchcock+Steinbeck je silné kombo a na výsledku je to věru znát. Film už sice trochu zestárl (bodejť by ne, když vznikl před více než sedmdesáti lety), ale koncepce několika dramat odehrávajících se na stísněném prostoru jednoho člunu funguje perfektně a předznamenává všechny ty pozdější minimalistické thrillery typu Duel nebo Telefonní budka. Moc (ne)příjemné! ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Neotřelý pohled na společnost diferenciovanou druhou světovou válkou, na dva, potažmo tři, rozdílné přístupy (demokracie, komunismus, fašizmus) k témuž. Sice pohled nejdoucí nikterak do hloubky a navzdory nebezpečnému ovzduší občas připomínající romantickou výletní plavbu, ale co chtít víc, vždyť je to jen „tuctová“ americká komerce s propagandistickým nádechem, akorát režírována Hitchem. (Vtipný je způsob, kterak se Hitchcock i do takto komorního příběhu dokázal propašovat, můžete jej vidět jako „oběť“ hubnoucího přípravku v novinách, které si jedna postava čte). 70% Zajímavé komentáře: Arius, Cimr ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Naivní a ukecaná taškařice, která jde kompletně proti proudu tohoto tématu. Všichni zúčastnění berou ztroskotání na moři jako romantickou výletní plavbu a na místo toho, aby intenzivně řešili jak přežít, tak si vyprávějí historky a nějaké životně důležité faktory, jako voda či jídlo je moc nezajímají. Jedinou pointu jsem nalezl pouze v záchraně Němce, jinak ve všech ostatních aspektech u mě Lifeboat selhal a může se pod něj podepsat třeba 10 Hitchcocků. 5% ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Dalsi slaby prumer od Hitche, kterych ma, jak me stale presvedcuje, mnohem vic, nez tech vylozene povedenych. Pojedeme minimalisticky a natocime si film, ktery se cely odehrava na jedne male lodicce, ok, ja to beru, to by se ale musel skutecne odehravat na mori a ne pred Hitchovsky nechvalne oblibenym back screenem s natocenym morem a vodou umele cakajici ve studiu. Pokud tenhle sileny prvek Hitch pravidelne pridava do svych filmu jako vsuvky, alespon to na me pusobi dokonale usmevne, jenomze pokud tak vypada 100% cely film nastane problem. Myslenka dobra, ale dalo se z toho vyzdimat podstatne vic, nez jen 90 minut resit jestli ten nemec je hodny, nebo zly, protoze o nic jineho tam vicemene fakt nejde. 4/10 ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Elizabeth Japp Flower věřila, že se stala vzorem pro postavu Constance 'Connie' Porter (Tallulah Bankhead). Američanka, žijící v Ghaně, přesvědčila v roce 1942 kapitána, aby jí dovolil cestovat na jeho nákladní lodi. Loď byla během plavby do New Yorku torpédovaná, a tak Flowerová strávila deset dní ve člunu s třiceti čtyřmi muži trpícími žízní, hladem, zimou a deštěm, zatímco kolem kroužili žraloci. Tisk informoval o tom, že oplakala kabát z Burberry, o který přišla, zatímco novinářka v Záchranném člunu ztratí kožich, kameru, psací stroj a náramek. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcocka můžete ve filmu vidět coby "oběť" hubnoucího přípravku v novinách, které si jedna z postav čte. (Matty)
  • Kamera neopustí po celou dobu trvání filmu člun - ten tedy není nikdy vidět z vnějšího pohledu. (Hwaelos)

Reklama

Reklama