Reklama

Reklama

VOD (1)

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (170)

kinej 

všechny recenze uživatele

Dnešní optikou je těžké pochopit proč Marnie byla ve své době považována za propadák. Vždyť ve svých kvalitách nijak nezaostává za ostatními slavnými díly Alfreda Hitchcocka. Ve filmu jsou přesně takové momenty, které od mistra očekávám, tedy chvíle kdy z filmu září totální zvládnutí filmařského řemesla. Pro mě není Marnie o nic horší, než třeba Psycho nebo Vertigo. Mezi vynikající pasáže patří například ty, ve kterých sní hlavní postava noční můry, úniko po vyloupení trezoru, nehoda na koni a celý závěr. Některé scény již sice technicky zestárly, ale fanoušek i po letech ocení jejich rafinovanost a invenci. Důvodem propadu tak asi mohla být jedině určitá kontroverze tématu, kdy se ve filmu otevřeně řeší frigidita, náruživost a vůbec chvíle jež definovaly postavu Marnie. To mohlo být pro tehdejší konzervativní dobu příliš, protože i dnes film překvapí otevřeností v některých tématech. Každopádně tyto scény jsou pro film nezbytné a právě scénář, tak jak je, patří mezi ty nejlepší na jaké Hitchcock sáhnul. A nutná poznámka: svělý casting a geniální souhra vizuálu s hudbou Bernarda Hermanna. Ale to je víceméně taková samozřejmost, kterou je téměř zbytečné zmiňovat. ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Mohlo by se zdát, že Hitch vykrádá své vlastní filmy, protože v Marnie se znovu ocitáme ve světě Normana Batese. Marnie je poznamená fixovaným vztahem ke své matce, která ji v důsledku minulé tragédie odmítá a Marnie se snaží její lásku kupovat tím, že krade peníze a dává jí různé věci. Trauma, které se stalo, když byla Marnie malá, se ventiluje na povrchu červeným světlem a následným šokem. Odhalit rodinnou tragédii se snaží Sean Connery, který je naprosto odpoutaný od své minulosti a čerpá ze své životní síly.Výhody oproti Normanovi má Marnie v tom, že její vyléčení je dosud možné... ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Osobně se u takhle starých filmů trochu bojím, že mě budou nudit, ale jako spousta jiných (třeba vynikající konverzačka Lev v zimě) mě naprosto vyvedl z omylu. Marnie má svoje chyby - není tak dějově sevřená jako jiné Hitchovy filmy, ani není děsivá, a nabízí relativně povrchní pohled na psychická traumata. Ale Hitchcokova režie je naprosto parádní a dokáže diváka hned zaujmout a nepustit po celé dvě hodiny. Film se jmenuje po psychicky narušené Marnie (frigidní kleptomanka s negativním vztahem k mužům), ale její nápadník/manžel Mark je zrovna tak zajímavý. Přiznejme si, není to moc hodný chlap. Marnie vydírá, má sexistické postoje a Marnie znásilní (to, že se ona aktivně nebrání, protože je v šoku, neznamená, že se je ok ji položit na postel a posloužit si). Kdyby ho nehrál charismatický a šarmantní Sean Connery, byl by mnohem víc zavrženíhodný. Mark má zálibu v zoologii a lovu - je to lovec a Marnie je jeho kořist. Zároveň chce ale Marnie opravdu pomoct a miluje jí. Sama Marnie také komentuje jeho "fixaci na ženu, která křičí hrůzou, když se k ní přiblíží". Zkrátka jak Marnie, tak Mark jsou zajímavé a komplexní postavy v dobře natočeném romantickém dramatu/thrilleru. Na svoji dobu byl tenhle film až moc odvážný, to mu ale v mých očích jen přidává body. PS: Zjistěte si něco o Hitchově nezdravé fascinaci Hedrenovou, film pak dostane další rozměr. Mimochodem, Hitch na oné kontroverzní scéně znásilnění trval, i když mu ji první scénárista vymlouval. No, a tak scénárista letěl a byl promtně nahrazen... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Film, který usnul na příliš pohodlné pohovce doktora Freuda. Napadá mne tolik důvodů, proč Marnie funguje v jednotlivých scénách (úvod, loupež), nikoliv jako celek, ale nedokážu se rozhodnout pro jeden nejpodstatnější. Možná nebylo nejlepším tahem obsazení Tippi Henders, která nepodněcuje zvědavost tak, jak to uměla oslovená, ale dobrovolně odstoupivší Grace Kelly. Možná jsou za tím problémy s upravovaným scénářem (nahrazení původního scénáristy kvůli neshodám v pojetí scény „znásilnění“). Možná Hitchcockova tvrdohlavé dodržování filmařských postupů klasického a tehdy již poněkud zkornatělého Hollywoodu (nijak oslňující zadní projekce, otřesná kresba parníku za matčiným domem, dokonce i kůň je v některých záběrech umělý). Možná nepřesvědčivé psychologické pozadí Marniiny nemoci a s tím související logické kiksy (kolem červeného křesla u svého zaměstnavatele prochází bez povšimnutí). Možná něco jiného. Film ve výsledku není až tak hrozný, každopádně mnohem horší než jsme od Hitche zvyklí. 70% Zajímavé komentáře: MIMIC, Lavran ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré psychologické drama s několika přímo úžasnými scénami (kromě loupeže stojí za pozornost samozřejmě i nervy drásající závěr s koněm a vším, co přijde pak), výborným výkonem Tippi Hedren a stoprocentně romantickou hudbou Bernarda Herrmanna. Kdyby ale byla Marnie o nějakých 20 minut kratší, ohodnotil bych ji ještě lépe. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (22)

  • Alfred Hitchcock chtěl, aby v Marnie hrála Grace Kelly, která už filmy po svatbě s monackým knížetem netočila. Kelly souhlasila, ale její manžel byl přinucen monackým lidem, který si nepřál, aby Kelly hrála ve filmu chorobnou zlodějku, jí účast zakázat. Grace následně od plánovaného natáčení ustoupila. (Hwaelos)
  • O několik let později prohlásila Tippi Hedren, že jí je Hitchcock natolik posedlý, že jí během natáčení věnoval několik sexuálních narážek a zasahoval jí i do jejího osobního života. Dále také uvedla, že jí Hitchcock zničil kariéru, protože 2 roky po natočení filmu Marnie nemohla sehnat pro sebe uplatnění. (DruidKarel)
  • Conneryho honorář činil 400 000 dolarů. (M.B)

Reklama

Reklama