Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

mortak 

všechny recenze uživatele

Díky Hitchcockově režii snesitelné dvouhodinové WTF. Scénář je sice neskutečně dementní a soudruzi ze Státních Bezpečností celého východního bloku se při jeho sledování museli prohýbat smíchy. Závěrečná třetina už je spíše nechtěná komedie, zvýrazněna Hitchcokovou snahou křísit napětí z absurdních zápletek typu autobus, či divadlo. Do toho nesympatická Andrews jako zářivý prototyp americké ženy a vlastenky... Holt když si studio dupne, i Mistr musí tancovat dle jejich přání. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem ten, který by s chutí odňal monopol na ochranu světového míru z "čestných" amerických rukou. Přesto mne tento špionážní Hitchcock hodně bavil, ač jsem v něm patrně viděl něco jiného, než autor. On po mně logicky chtěl, abych fandil statečnému americkému vědci na sebevražedné misi mezi východoněmeckými kolegy, ale já jsem viděl doktoráty ověnčeného absolventa prestižní placené univerzity, kterak se snaží ukrást myšlenku vědci, který promoval na bezplatné státní škole v NDR. Ovšem absenci napětí jsem nezaznamenal, takže u mne spokojenost. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Hodně solidní koncert Newmana. Problémy s Hitchem a jeho špionáží mám to že je považuji za strašně pomalý a občas nudnější. Ale nakonec se tenhle film povedl a to napětí tady je opravdu nervydrásající. Ano i tady se vyskytne sem tam nuda a příběh taky není nejlepší, ale luxusní konec a Newman film skvěle zachraňují. Není to lepší než Sabotér ale i tak se jedná o hodně slušnou filmařinu. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že mě bude Alfred Hitchcock takhle nudit. Film jsem si pustil hlavně kvůli Newmanovi, ale ten tady nemá prakticky co hrát. Režisérovo tradiční cameo v úvodu filmu a Newmanova lest v divadle, jsou dva nejsvětlejší okamžiky Roztržené opony, ale není to málo na tak dlouhý film? Špionážní nuda a nebýt Paula Newmana, jdu pod tři hvězdy. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Je patrne, ze Hitchcockova zlata era uz byla na ustupu, herecky uz to nebylo uplne ono, zena uz neptrila do klubu uzasnych blondyn jako driv, uz ani Herrmannovy hudby se nedockate, protoze se behem procesu nahravani s Alfredem nepohodli na hudebni podobe a zanru (Hitch a studio chteli vic pop) a ukoncili spolupraci. Stale je to ale kvalitni Hitch tentokrat v evropskem spionaznim stylu s nekolika super scenama (autobusy). Celou dobu to vypadalo, ze se to i na ty 4* dohrabe, cim me ale Cock ke konci vylozene nastval byl neskutecne otravny charakter stare polky, jako minutove cameo ok, ale kdyz film graduje a speje do finale, tak proste neni mozne tam suverene napalit 10 minut scen s nesympatickou babkou, ktera trapci a vsechno zdrzuje, podle me jasny ukaz toho, ze uz to Hitch zacal ztracet. 6/10 ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Hitchcocka lze ve filmu vidět v hotelové hale, kde si hraje s malým dítětem. (Němi)
  • "Myslím si, že film Roztržená opona byl špatně obsazen," řekl Hitchcock. "Měl jsem do něj obsadit hrdinu, který by byl zpívajícím vědcem a který by doprovázel Julii Andrews." [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Roztržená opona byla inspirována příběhem zběhnutí britských a amerických špionů, kteří přešli na stranu Sovětského svazu, zejména Guye Burgesse a Donalda Macleana. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama