Reklama

Reklama

Génius - Einstein

(série)
Trailer 1
USA, 2017, 8 h 50 min (Minutáž: 50–75 min)

Předloha:

Walter Isaacson (kniha)

Kamera:

Mathias Herndl

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Geoffrey Rush, Johnny Flynn, Samantha Colley, Michael McElhatton, Seth Gabel, Ralph Brown, Richard Topol, Jon Fletcher, Emily Watson, Sally Dexter (více)
(další profese)

Epizody(10)

Na motivy jedné z nejprodávanějších knih Waltera Isaacsona Einstein: jeho život a vesmír vznikl seriál Génius, který vypráví o tom, jak vynalézavý a nepoddajný patentový úředník, který zápolil s komplikovaným manželstvím, a který měl problém získat učitelské místo i doktorát, odhalil svou teorií relativity tajemství atomu a vesmíru. Vedle mimořádných vědeckých výsledků zachycuje snímek jeho buřičskou povahu, politický aktivismus, rodinný život a nestálé a složité osobní vztahy. (National Geographic)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (47)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Životopisný televizní seriál pojednávající nejdůležitější odvětví života Alberta Einsteina od počátků studia až po jeho ‘podzim’, je napsán a natočen jako dramatické vyprávění opírající se o skutečná historická fakta dané doby nevynechávající ani další významné osobnosti. Nejedná se tedy o věrný dokument a tak je potřeba k tomu přistupovat, což mnozí diváci u historických témat stále nedělají. Jestli se nějaká scéna skutečně stala, či je to v rámci dramatizace jen vize jak autora scénáře, tak Waltera Isaacsona, coby autora knihy, podle které byl scénář napsán, ponechme historikům. Seriál je natočen skvostně a tématicky zcela vyrovnaně jak z oblasti vědy a Einsteinovi práce, která může být pro některé diváky hodně nepochopitelná, tak i z jeho soukromého života. Jasná dějová linie dokáže zaujmout. Jedná se o portrét židovského muže, manžela, otce a vědce, který žil v první světové válce jako přesvědčený pacifista. Stal se vedoucím vědcem, kterého uznávali i jeho vrstevníci. Jeho ´Teorie relativity´ budí ve světě vědy zájem do dnešních dnů. Na sklonku svého života coby hrdý americký občan odsoudil nacistické zacházení s Židy a americký postoj k černošskému americkému obyvatelstvu. Nic naplat, tento seriál bude dlouho nepřekonatelný, neboť byl natočen s ohromnou úctou. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Technicky dokonalé, prvotřídní herci, ale ...... /to podstatné je vždycky za tímhle slůvkem/. Konvenční, podbízivá a ničím originální forma , která vypráví o nekonvečním a geniálně originálním člověku. Přijde mi to jako promarněná příležitost a vyhozené peníze. Kdyby to dali místo Howarda třebas Stevenu Soderberghovi,.....ach jo ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

Složitá osoba génia fyziky výborně zachycena v záživném a řemeslně výborně zpracovaném seriálu, který má akorát místy příliš velké dějové skoky. Škoda, že to celé nehrál Geoffrey Rush, Johnny Flynn je strašně nesympatický a působí jak laciná imitace Christopha Walze.Potěší české exteriéry a Klára Issová. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"You know, my father once told me physics is not a vocation. And he was right. For me, it's everything. And general relativity is...well, it's the most beautiful idea I've ever had. The culmination of all my hours daydreaming as a boy, all, all the years of study, of battling those who doubted me. I want the world to see, finally, what I see and marvel at the magnificence of what God has created." ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Zasloužených 5 hvězdiček. Pozoruhodný životopis neobyčejného člověka. Seriál se ptá na mnoho otázek a na takřka všechny nalézá odpovědi. A ačkoli se všechny na první pohled týkají geniálního Einsteina, pochopitelně se jedná o témata, se kterými se stýká i obyčejný člověk. Nabízí se jeho vztah s rodinou, v němž je zřetelné napětí mezi jejími členy a Einsteinovou kariérou. Součástí toho je i nadčasová myšlenka, že se člověk mnohdy chová lépe k cizím lidem než ke svému příbuzenstvu. Přitom rodina je pro jedince to nejdůležitější, byť uvědomění tradičně přichází velice pozdě... Z dalších témat můžeme jmenovat tolikrát proklamovaný "boj" vědy a náboženství, ačkoliv tento "střet" představuje těžký nesmysl. To, že člověka zajímá fyzika, nevylučuje to, aby svět poznával i spirituálním pohledem. A tento "dvojí" pohled je patrný i na Einsteinově vnímání světa. Zároveň seriál prezentuje i to, že obě tyto cesty mají své ctnosti a neřesti (v případě vědy její zneužití k vojenským účelům). Je ale následně na člověku, zda si zvolí dobro nebo zlo... Seriál nabízí řadu dalších témat, nicméně bych se chtěl vyjádřit k jiným aspektům. Jsem kupříkladu hrdý, že Genius je i z velké části naším dílem. A to díky českým hercům a obecně českým jménům v závěrečných titulcích. Zároveň díky skvostným lokacím, jako je Loket, Liberec, Praha a Plzeň. To skutečně mile potěší. Radost přináší i hudba, za jejímiž tóny stojí Lorne Balfe, žák Hanse Zimmera. Vliv jeho učitele je velice zřetelný, a to je velice dobře... Na závěr je třeba poznamenat (a vyznamenat) herce. Rush je zkrátka také géniem. Nesmírně překvapil i mladý Einstein - Johnny Flynn. Dále zde máme celkem slušnou "sebranku" z historických seriálů a filmů, jejíž složení je také výborné. A jistě - pokud jste akcentoholikové, v tomto seriálu se náramně vyrochníte. Zkrátka vynikající němčino-anglina. :-) Takže abych to shrnul - ze seriálu jsem nadšený a těším se na další sérii o Picassovi. ()

Galerie (240)

Zajímavosti (14)

  • První řada seriálu se natáčela 94 natáčecích dní od srpna 2016 do března 2017. Natáčelo se na více než 95 unikátních lokacích. V interiérech liberecké radnice natočili filmaři Einsteinovu pracovnu a z obřadní síně se na čas stala univerzitní aula, ve které Einstein přednášel. Exteriéry nemocnice u Apolináře v Praze si zahrály univerzitu Princeton, kde Einstein po své emigraci do USA působil. Točilo se také v Průhonicých, Jablonci nad Nisou, na zámku Sychrov, v Brně, Plzni nebo Lokti. Další prostředí vznikla v ateliérech na Barrandově.  Natáčení probíhalo i na státním zámku Hrádek u Nechanic. [Zdroj: Českátelevize.cz] (me116)
  • Scéna se Synagogou v New Yorku se natáčela v Plzni. Scéna, kdy jdou ze svatby po chodech dolů, se natáčela v Plzeňském muzeu. (e_Fox)

Reklama

Reklama