Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

F.man 

všechny recenze uživatele

Moc příjemná romance, která však na mě začala fungovat až v druhé půlce. Prozatím tedy "jen" čtyři hvězdy, dost možná to ale není hodnocení konečné. Každopádně Humphrey Bogart a hlavně Katharine Hepburn jsou v tomhle snímku úžasní. Parádně to mezi nima funguje a i přes mírnou teatrálnost padesátých let (method acting je ještě v plenkách) jsem jim věřil (skoro) vše. What a time we had Rosie, what a time we had. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Díky autoritě svěřené mně císařem Vilémem II. vás prohlašuji za manžele. Pokračujte s popravou!“ Ačkoliv je zápletka známá ze starších filmů, jiskřivě vtipnou atmosféru dotváří suverénní duo Hepburn – Bogart. Filmová klasika o tom, kterak se stará panna a sestra zesnulého misionáře spojí z nouze s milovníkem ginu a kapitánem bárky zvané The African Queen. Ze slovních šarvátek nakonec vyvstane nečekaně pevná láska. Neotesaný Humphrey Bogart mi přijde o krapet lepší a po právu si vysloužil svého (ano!) jediného Oscara. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Celosvětově divácky úspěšný film. Věrohodná přeměna "bláznivé, žalmozpěvné, vyzáblé staré panny" Rosie v podání Katharine Hepburn z upjatého: "Pane Allnute? Pane Allnute!", na milé a obdivné: "Charlie." K tomu jako vždy "svůj" Humphrey Bogart, plus nádherné reálie dobrodružné plavby parní bárky African Queen po divoké východoafrické řece, skrývání se před nepřátelskými Němci, hmyzem a pijavicemi a nakonec výtečně vypointovaný finální střet s německou bitevní lodí „Louisa". "Nikdy bych si nepomyslela, že prostý fyzický zážitek může být tak povzbuzující!" A mně se chce říci: Zahrajte to znovu, Humprey a Katharine. Trailer zde: http://www.csfd.cz/film/4582-africka-kralovna-african-queen-the/videa/ a delší zde: http://www.sms.cz/film/africka_kralovna/ukazka ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

„Tak trochu“ jiné (dobrodružné) líbánky. Ti dva už snad nemohli být více rozdílní. On, bezstarostný (věčně s lahví po ruce) dobrodruh Charlie Allnutt. ONA, upjatá, ovšem dobrosrdečná stará panna, misionářka lpící na svých zásadách, s odporem k jakémukoliv alkoholu, Rosie. Příklad za vše SPOILER „myslívám na Ne odpoledne. To ticho, ten klid....To já v Ne odpoledne obyčejně vyspával opici“. Přesto je souhra okolností svedla dohromady (k plavbě na „Africké královně“), postupně se sbližují až......neřeknu, ostatně podívejte se sami. Upřímně řečeno, nebýt dua Bogart – Hepburn, jednalo by se zřejmě o další z mnoha veskrze průměrných (lehce pozapomenutelných) adaptací. Nebýt ovšem takové jedné „maličkosti“. ONI zde hrají! Přesto si neodpustím malinkaté rýpnutí (páni akademici). H. Bogart (za roli Charlieho Allnutta) dostal svého jediného oscara. Aniž bych chtěl jakkkoliv snižovat jeho výkon, vím min o dvou jiných případech, kdy by si ho zasloužil mnohem více (zlatá horečka, Dixon Steel, P. Marlowe). To K. Hepburn (coby „permanentně pro dobrodružství nadšené a roztomile pronášející „ není přivařit to správné slovo?“) Rosie, je naprosto odzbrojující. Nikdy bych nevěřil, že zrovna JÁ kdy vyřknu tato slova, ale: K. Hepburn v mých očích má nad H. Bogartem jasně navrch. Byť přiznávám, hlavní úskalí bude ve faktu, že Humphreyho mám přeci jenom raději v odlišnější poloze. Co se týče snímku samotného, tak The African Queen je pro mě osobně naplněním tužeb a představ (žánru romanticko-dobrodružný snímek) a byť Hustonova režie mohla být určitě místy nápaditější, alespoň ponechala duu H.B.-K.H. více prostoru k vyniknutí. Jestli se jim to podařilo a bylo to nakonec ku prospěchu věci, je myslím více než jasné. S dovětkem , že to jejich Mr. Allnutt?..Yes, Miss si nelze nezamilovat. Nestárnoucí klasika! 88,8% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Forester nenapsal pouze Hornblowera - i Arická královna je příběh hrdiny nehrdiny, plynulého děje a svižné zápletky. Huston tak měl k ruce materiál, podle nějž natočil nestárnoucí líbeznou podívanou, která spolehlivě zaujme i dnešního diváka. O hlavní dvojce netřeba mluvit - neoholený Bogart má také cosi do sebe. Docela povedené jsou i trikové záběry, např. roztomilé zpracování útoku nebezpečných komárů. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Loď, která byla použitá pro natáčení, byla postavena v roce 1912 v Anglii a sloužila Britské východoafrické společnosti v letech 1912 až 1968 k přepravě pasažérů a nákladu přes jezero Albert na hranicích Ugandy a Belgického Konga. (HellFire)

Reklama

Reklama