Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

sportovec 

všechny recenze uživatele

I dobrodružný (akční ?) žánr má svou klasiku a své vrcholy. Estetika romantismu nejrůznějších odstínů, která stojí za jeho rozmachem, splývala v hraném filmu se snahou po adekvátním přetlumočení do filmové řeči. Ve vrcholných momentech těchto úsilí se čas od času rodila a rodí díla i nadčasové hodnoty (stačí připomenout nezapomenutelná Zemanova ztvárnění verneovských předloh). Gregory Peck, americký herec-mýtus netušených tvůrčích rejstříků, nesporně mimořádná osobnost dějin světového filmového umění, tu předvádí jednu ze svých vrcholných kreací. Doslova před očima tvoří postavu, jejíž démoničnost je věrohodně podložena mírou utrpení a strádání, které byla vystavena; umanutému utrpení, jemuž zčásti uvěříme i to, že 100-150tunový vorvaň bez zvláštní újmy na zdraví po několikanásobném harpunování potopí loď zjevně několikanosobně vyšší tonáže. Film opravdu důsledně citoval půdorys literární stejnojmenné předlohy Hermana Melvilla. Více pochopíme, uvědomíme-li si jména autorů scénáře, mezi nimiž nechybí ani Raye Bradburyho. Skutečnost, že film se natáčel přes dva roky, je dalším - byť ryze technickým - datem, dosvědčujícím, že k zfilmování klasické americké předlohy se přistupovalo nejen s úctou a pietou, ale i pokorou a tvořivostí, podřízené čistotě ztvárnění sáhodlouhé románové ságy. Jedno je jisté: hledíce na pomyslné stříbrné plátno, po dvě hodiny nedýcháme. Příběh kreativního bílého vorvaně neztrácí v tomto strhujícím podání své kouzlo ani dnes. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

I po více než šedesáti letech neskutečný filmový zážitek a veliká lahůdka. Gregory Peck bez debat ve své nejlepší a životní roli. Je správně ďábelský. Pravda ale je, že tempo filmu je fakt pomalé. Jinak je ale tahle verze Moby Dicka zatraceně působivá, perfektně natočená a vynikajícně obsazená. Osudový finálový souboj je špičkový. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

G. Peck hral väčšinou sympaťákov a bol som zvedavý ako si poradí s postavou posadnutého kapitána Achaba. Bol to herec veľkých kvalít a poradil si dobre. Na filme je poznať, že už má nejaké roky za sebou , triky v tej dobe samozrejme nemôžu konkurovať tým dnešným, ale v porovnaní s remakom R. Howarda to nie je horší film. Každý z nich má niečo lepšie a horšie, ale na skutočného, nezabudnuteľného Achaba si ešte počkáme. Tento príbeh si zaslúži veľký a nezabudnuteľný film. Naivne som veril, že nový Howardov film to zmení, ale mýlil som sa. Nuž, čakajme...70%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keby chcel byť Boh rybou, bol by veľrybou.“ Knihu som nečítal, ale keď som tento film videl ako dieťa, uchvátil ma. Obrovská ľudožravá (teoreticky) biela veľryba, vrážajúca do veľrybárskej lode, čo mohol chlapec chcieť viac? Potom sa môj kontakt s filmom prerušil a tento čas bol vyplnený len príšernou TV mini-sériou s Patrickom Stewartom a rôznymi kópiami (niektorými fakt dobrými – Čeľuste, Kosatka zabijak). Keď som sa ku klasickej snímke Johna Hustona vrátil o 10 rokov, zaskočila ma nuda, aká z nej sálala. Nie je to zlé, Huston bol titan Hollywoodu, scenár písal Ray Bradbury, Gregory Peck sa snaží (ale s tou postavou sa dalo spraviť oveľa viac), cameo Orsona Wellesa ako kňaza no neberte to, mnohé scény nezabudnuteľné (a nemusí sa jednať ani o také „prízemné“ takmer hororové pasáže, ako je brutálne finále - triky sú mimochodom samozrejme dnes už úsmevné a zastarané). Zo snímky dýcha príjemne upokojujúce čaro. Ak uvážime, o akej temnej veci je a aké drsné postavy obsahuje, tak je však romantický háv dosť, hm, zvláštny. A strašne mi vadil hlavný hrdina – mladík Ishmael v podaní Richarda Baseharta je jednak nesympatický a jednak tento „mladík“ (ako ho stále všetci oslovujú a správajú sa podľa toho k nemu) mal v skutočnosti 42 rokov (!), pričom „starý“ kapitán Ahab má, držte sa, 40 rokov (áno, Basehart je od neho starší o dva roky!!). Z hercov ma pozitívne zaujal snáď iba Friedrich von Ledebur ako Queequeg. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Aj po toľkých rokoch veľmi dobré námornícke dobrodružstvo o kapitánovi nezadržateľne posadnutom svojou pomstou a jeho sympatickej posádke lovcov veľrýb. Fenomenálny Gregory Peck na seba samozrejme strháva pozornosť v každom zábere, v ktorom sa objaví. A hoci sa vo filme vyskytujú aj nudné scény a maketa bielej vyľryby je dnes už skôr smiešna než desivá, Moby Dick stále oplýva množstvom originality a napätia. (7/10) ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • Jedna z postav, konkrétně Starbuck (Leo Genn), dala jméno americkému řetězci s kávou Starbucks. (ČSFD)
  • Přemlouvání hollywoodských producentů trvalo Johnu Houstonovi více než 3 roky. Román se nikomu nelíbil, byl příliš „temný“, chyběla mu ženská role a milostné zápletky. Nakonec s produkcí souhlasilo studio Warner Bros. pod podmínkou, že hlavní roli kapitána Achaba bude hrát významná filmová hvězda. Los padl na Gregory Pecka. (c.tucker)
  • Film byl natáčen v Atlantickém oceánu, poblíž břehů Velké Británie, Irska, Španělska, Portugalska i USA. Většina prací však proběhla ve studiích v anglickém Sheppertonu a Elstree. (c.tucker)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama