Reklama

Reklama

V Los Angeles je zemětřesení běžná věc, a proto je zde úřad krizového řízení, jehož vedoucím je Mike Roark. Roark má právě dovolenou a má u sebe na prázdninách dceru Kelly, když přijde další zemětřesení a on musí do práce. Doktorka Amy Barnesová ze seismologického ústavu oznámí, že šlo jen o mírné zemětřesení, ale sleduje Asfaltové jezírko, v němž stoupla teplota, a je tím znepokojená... Záhy nato zemřou kvůli extrémnímu žáru pracovníci v kanálu pod MacArthurovým parkem. Mike Roark vleze do tunelu ještě se svým pomocníkem a nechápe, kde se tam mohl takový žár vzít. Do parku přijede i Amy Barnesová a chce kanál prozkoumat, ale park je hlídán policií a Roark ji nechce do kanálu pustit. Amy mu začne vysvětlovat, že se možná jedná o sopečnou činnost, ale aby mohla varovat obyvatele, musí mít důkaz. A ten může nalézt jen v podzemí. Roark ji tam stejně nepustí, ale Amy s kolegyní Rachel do kanálu vlezou tajně před úsvitem. Jenže v tu chvíli dojde k dalšímu zemětřesení  a Rachel zahyne... Amy měla pravdu o sopečné aktivitě. To uzná i Roark, který se nedostane do úřadu krizového centra, protože z Asfaltového jezírka začala tryskat láva. Roark pošle svou dceru Kelly se zraněnými a lékařkou Jaye Calderovou do nemocnice a zůstává, aby mohl řídit záchranné akce. Amy se k němu připojí... Amy řekne Roarkovi, že je potřeba lidi evakuovat, lávu není možné zastavit, jen zpomalit. A to sopečná činnost ještě neukázala vše. Roark nechá postavit  železobetonové zábrany, o něž se láva na chvíli zastaví a hasiči na ni podle rady Amy stříkají hektolitry vody. Láva vytvoří škraloup, nepřelije se přes zábrany a všichni se radují. Jenže Amy je přesvědčená, že láva teče i pod městem, v tunelu metra. Jeden vlak tam uvízl, takže to chce jít prověřit. Zavolá Roarka, který se sám přesvědčí a zjistí, že láva se řítí na čtvrť, kde je nemocnice, kam Roark všechny posílal do bezpečí – včetně své dcery... (TV Prima)

(více)

Recenze (270)

lamps 

všechny recenze uživatele

90. léta byla v hollywoodské kinematografii mimo jiné érou stupidních katastrofických "trháků", které v kině fungovaly stejně samozřejmě jako dnes filmy od Marvelu. A právě Sopka je jedním z těch nejroztomileji natvrdlých blockbusterů s vyprávěním, které by jinde neprošlo, ale ve své době a se svými finančními možnostmi představuje asi nejzábavněji natočenou snůšku klišé ever. Nostalgie jak prase... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Sopka chrlí lávu co to dá, ale film nepovolí, aby se rozlila dostatečně a dotekla až k divákovi. Bylo by asi nejvhodnější napsat, že Sopka je vzdor atraktivnímu námětu film suchý a fádní. Nevím přesně kde se stala chyba, ale asi by to chtělo ještě opakované shlédnutí, ale do toho se mně nechce. O hereckém obsazení se nemá smysl rozepisovat, protože v rolích se mohl objevit jakýkoliv herec a vyšlo by to nastejno. Přesto, že jsem filmem stržen nebyl, lze o něm napsat jak by si asi s daným tématem poradil jiný režisér než je podle mě nevhodně zvolený Mick Jackson. Všechno totiž mohlo být stokrát třeskutější, výbušnější a také napínavější a akčnější. Takhle je to takový přijatelný a poměrně rychle zapomenutelný film. 60% ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Vyzerá to tu, ako v pekle." - "Možno v ňom aj sme.“ V roku 1997 Hollywood nakrútil dva konkurenčné, príbehovo spriaznené katastrofické filmy o sopkách, ktoré sa zobudia v nečakaný čas na nečakanom mieste a do čela šokovaných obetí sa stavia drsný charizmatický muž so silnou ženou. Obávam sa však, že jeden projekt je priemernejší, ako druhý. Kým Rozpútané peklo malo lesy a solídneho Piercea Brosnana, Sopka má zasa mestskú výpravu a solídneho Tommyho Lee Jonea. Všetko je to ale stále akési nemastné, neslané, nedopečené, nedovarené, čo ja viem. CGI zostarli (asi) už v čase premiéry a budúca klasika katastrofického žánru vyzerá predsa len inak. Podobne, ako Rozpútané peklo, i v prípade Sopky dávam "len" 3*, ale ono to nie je zlé, "len" priemerné a robené na efekt, bez výraznejšieho režijného rukopisu a autentickej atmosféry. Režisér Mick Jackson svoj životný film zrejme už nakrútil (Osobný strážca). ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Někdy uprostřed 90. let se v Hollywoodu snad roztrhnul pytel s katastrofickejma (velko)filmama. Je úplně jedno, jestli je to o sopce, o godzile, o asteroidu nebo třeba o zemětřesení, protože všechny tyhle filmy maj jakejsi univerzální scénář, kde se mění jenom pár drobností. Mam pocit, že ty scénáře tenkrát psaly snad i hajzlbáby ve filmovym studiu. Vypisovat tady všechny chyby a nesmysly, který tvůrci ve filmu nasekali, snad ani nemá cenu. Já už jen čekal, kdy někdo pronese onu slavnou hlášku skrčit se a přikrýt jako v Městečku South Park (epizoda Volcano). Kuriozní je, že režisér Mick Jackson dokázal o 13 let dřív natočit s minimálnim rozpočtem téměř dokonalej katastrofickej film - Threads (Vlákna). Sopka se mu teda zrovna moc nepovedla. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

To máte tak, když se režisérem stane člověk, který vyrostl na McGyverovi a Walkerovi, koupelnu má vytapetovanou plakáty Rolanda Emmericha, věří v Armageddon a za každou cenu chce světu dokázat, že nejen Bruce Willis nemohl hrát v Titanicu, protože by pokazil pointu a všechny zachránil. Tomík Jones tu proti chrlící se lávě chrlí jeden super nápad za druhým a prdel jakoby mu přitom strážilo samo Město Andělů... Mohlo by se zdát, že se mně to líbilo, ale nebojte. Ještě rozeznám film od rozteklého sajrajtu. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

  • Náčelník Cindelar a Wendy, bývalá manželka Mikea Roarka (Tommy Lee Jones), jsou jediné postavy, které se nikdy neobjeví na plátně. Jsou slyšet pouze v telefonních hovorech. (veronikajel)
  • Láva byla vytvořena převážně z methylcelulózy. Tato látka se používá například jako zahušťovadlo do koktejlů ve fast-foodech. (Cheeker)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Reklama

Reklama