Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Bohem zapomenuté osadě v nekonečných horách, až někde na konci světa, se odehrává krvavá tragédie. muži z osady při střetnutí s vlky přicházejí o své ženy a děti. mladá nevěsta Verona unikne smrti jen o vlásek. zachrání ji desetiletý chlapec Goran. Uprostřed tohoto zoufalství porodí Verona dítě, holčičku Veroniku, kterou osudově přislíbí za nevěstu malému Goranovi z vděčnosti za záchranu jejich životů. zatímco Goran dospívá a čeká na svatbu s Veronikou, přichází do osady zbloudilý cirkus plný žen. Spolu s nimi přichází do osady i naděje pro opuštěné muže na znovuzrození osady. S touto nadějí poznávají osadníci prokletí mnohem horší než byli vlci... nenávist a závist, vášně silnější než láska, které v lidech po staletí dřímou, mají po probuzení stejnou podobu, jakou znali jejich předkové.

Scény černého humoru se střídají s akcemi plnými zhoubných vášní, odvíjejících se z osudového příběhu jedné nenaplněné lásky. Příběh dvou hříšných milenců je podobenstvím o konci světa, jak ho předpověděla bible i Nostradamus. Svět najednou už není kulatým světem, ostré hrany jej proměnily v malou hranatou destičku s pevnými obrysy, která plave vesmírem. stačí překročit její okraj a následuje pád do prázdnoty, možná do ráje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (129)

tron 

všechny recenze uživatele

„Je jedno narodenia. A jedna smrť.“ Strašne divný film! U Jakubiska je to však pochvala. Taká jeho „klasika“: halucinogénna, poetická, drsná, drzá, poburujúca, sexuálna, živočíšna, hravá, vynaliezavá, tragická, vtipná a potom do toho kydne šimpanza. Chápem, že to mnohým nesadne. Aj to, prečo. Ale mne sa práveže toto na Jakubiskových filmoch veľmi páči (a baví). Mimoriadne sa mi pozdávalo z časového kontextu vytrhnuté umiestnenie do doby, ktorá chvíľu vyzerá ako koniec 19. storočia, potom ako spin-off Perinbaby a následne do toho vletí helikoptéra. Opäť: mnohým to určite bude vadiť. Mňa to fascinovalo. Faktom je, že miestami film pôsobí (napriek svojmu na tú dobu monštruóznemu rozpočtu) vizuálne divne (až lacno?). To je v ostrom kontraste s výpravou, ktorá je inak v podstate úchvatná (zbožňujem podobné lesné samoty). Miestami sa dej uberá smerom, ktorý príliš nevyhovoval ani mne a to už bolo naozaj čo povedať. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, fantaskní pohled do jedné zapadlé vesnice, kde se to napříč generacemi mele a směje, za přispění osudového příchodu cirkusáků, opravdu pitoreskních postaviček. Kontrast mezi jakousi dobou před 100 lety namíchanou s motorkáři, vrtulníky, stropním větrákem, digi hrou a šílenými postavami v kontaminačních oblecích jsem nepobral. Shyamalanova Vesnice nebo Trierova Melancholia, která mi to asi nejvíc připomínala, byla mnohem přímější a kompaktnější a všechno to rozuzlení si pochopitelně nechala až na konec. Tohle je ale Jakubisko a samozřejmě své Deaně dal fůru prostoru i s občasným přehráváním, plus za exteriér a celkovou filmovost. 70% ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Těžko mi hodnotit tento film, když jsem byl při natáčení, dělal rozhovory s Jakubiskem, Horváthovou, Luckou Vondráčkovou a a s Issovou u ní doma na zahradě opékal špekáčky... Jak jsem psal kdysi dávno v nějaké recenzi pro již smazaný server (FilmPub, původní Tiscali, možná DiViDi, už nevím), tento film je příkladem toho, když tvůrce dostane neomezené množství finančních zdrojů a přestane se kontrolovat a sebeovládat, takže do filmu dá všechno, co ho napadne. A takový film je přeplácaný, plný zbytečností. Zlatá cenzura a minimum peněz, fakt. Tvůrci tehdy museli jít na dřeň sdělení, osekat zbytečnosti, a najednou ty filmy dokonale fungovaly. Zde netuším, co je hlavní výpovědí, protože pan Jakubisko, jak si jeho tvorby vážím, se zde "vylil z břehů" a filmu chybí hlavní koryto, jednotné směřování a tah na branku. Jde jen o rozbředlou fantaskní feérii, která sama o sobě má své zajímavé momenty, ale jako celek tragicky selhává. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Toľko utrpenia dostať do filmu dokáže asi len Jakubisko. A samozrejme, ako v iných jeho filmoch, nesmú chýbať cirkusanti a v lete padajúci sneh. Film zahŕňa široké časové obdobie v jednej nepomenovanej osade sužovanej zemetraseniami, kde nie je núdza o ďalšie bizarné udalosti. Teda čistý Jakubiskov rukopis, čo sa dá pochopiť, keďže má pod palcom námet, scenár aj réžiu. Príbeh lásky a nelásky sa rozohráva už od narodenia, kedy je osud dievčatka jasne vymedzený sľubom daným pri záchrane života. Nasleduje sága niekoľkých generácií plná zvratov, tragédií a zakázanej lásky. Vo filme sa objavuje snáď všetko, čo autora napadlo: sex, drogy, hazard, akcia, krimi, živly, plukovník, opica, Nostradamus a asi to bolo až príliš na dve a pol hodiny filmu. Dobrý komenár: TeachMe ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Prvních zhruba deset minut (útok vlků) je naprosto úžasná podívaná, načež se ale z příběhu mimo čas dostáváme do současnosti a nastává více než dvouhodinová nuda (stopáž 154 minut je přehnaná, naštěstí je to kratší, zhruba 140 minut.) s několika odhalenými ňadry a místy dobrou hudbou, ale jinak naprostá ztráta času. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (19)

  • Herec Milan Bahůl zažaloval společnost Jakubisko film za to, že nedostal zaplaceno 410.000 ze 750.000 honoráře. (Halloween9)
  • Pri jednej scéne počas zemetrasenia, keď mala v statku spadnúť hrada, nedopatrením nastal elektrický skrat a vznikol požiar, a tak je horiaci statok skutočný. Bol to však poriadne drahý oheň, nakoľko zhorela aj nejaká technika. Počas tohto incidentu sa nikto nezranil. (Raccoon.city)
  • Deana Horváthová, která film produkovala si zahrála i hlavní roli. (Halloween9)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama