Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Fr

všechny recenze uživatele

…PO OBNOVENÍ POŘÁDKU JE VÝPRAVA DLE REKTOROVA NÁVRHU HLASOVÁNÍM SCHVÁLENA. SLUHOVÉ PŘINÁŠEJÍ CESTOVATELSKÉ OBLEKY… /// 109 let po jeho natočení se můžu i já, kulturní barbar pokochat odkazem předka Mélièse a doplnit si chybějící mozaiku k Hugovi. Každej, koho aspoň trochu baví pojem kinematografie, by měl na tenhle celovečerák mrknout! P.S: Hodnotit nebudu, páč to svádí k póze (nebo známce punku?). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Učaroval mi ,,ten“ ,,SMĚJÍCÍ SE MĚSÍC“. 2.) Filmy si doma zásadně dobarvuju. 3.) Thx za titule ,,joSew“ a ,,kahilom“. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Právě jsem viděl první sci-fi film a jeden z prvních uměleckých filmů vůbec - Mélièsovu Cestu na Měsíc. Nutno dodat, že je z roku 1902 a je barevná, tedy políčko po políčku ručně kolorovaná. Ve čtvrthodinovém snímku vidíme konstrukci rakety, její vystřelení z děla a přistání na Měsíci 66 let před Armstrongem, Aldrinem a Programem Apollo. Řekl bych, že NASA i Michael Bay se svým Armageddonem se odtud inspirovali. Mlácení vybuchujících Měsíčňanů deštníkem už je režisérův bonus. Celý film: http://vimeo.com/39275260 ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Z knížky 1000 a jeden film, které musíte vidět než zemřete, je právě Cesta na Měsíc tím prvním. Ještě aby ne. Je to totiž zlom ve světě filmů, který se už nikdy, nikdy, a do třetice, NIKDY, nebude opakovat. Nechápu ty, kteří dají míň, jak pět. Pro ty lidi, kteří to tenkrát viděli je to něco takového, jako kdybychom my koukali na teleport nebo perpetuum mobile, něco, co se v životě prostě znova opakovat nebude. Dneska je to trošku směšnější pohled, ale když se člověk vcítí do člověka té doby, zpříjemní si čtrnáct minut obrázků, které obletěly svět, a dokáží zaujmout i sto let po svém vzniku. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

První sci-fi film, vlastně prý úplně první jakýkoliv film s uceleným příběhem, je opravdu hodně roztomilý. Určitě doporučuju sice nepůvodní, zato však pohlednější a obrazově kvalitnější restaurovanou a kolorovanou verzi z roku 2011, která navíc obsahuje závěrečné scény oslav dobytí Měsíce s jedním odchyceným Selenitou křepčícím na vodítku. Jinak děj je sice prostinký, ale zábavný. Třeba prdelaté mandy (prý sboristky z Folies Bergère) tlačící projektil s "kosmonauty" do hlavně, pan Měsíc s vystřeleným a krvácejícím očičkem, vousatí dědkové v cylindrech a s deštníky bojující s agresivními Měsíčňany, no a vrchol všeho je návrat (respektive způsob návratu) odvážných cestovatelů na matičku Zemi. Nápaditá secesní komedie. Ale intenzita rozkoše z četby Ze Země na Měsíc v dětských letech byla určitě větší, než divácká rozkoš z téhle filmové perličky. ()

Max-Wesslo 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší film od George Méliese, nápady oplývajícího pána, který musel v této době poutat oči tisíců diváků. A poutá je dodnes. Po Louisi Lumiérovi, Thomasi Alva Edisonovi a dalších, kteří přecejenom točili buď běžné činnosti nebo zachycovali na kameru různé události, Mélies nechával ve svých snímcích mizet různé části svého těla a nebo celé lidi, nechával je zase objevovat a téměř v každém dalším snímku překvapoval dalšími a dalšími nápady. Cesta na Měsíc překvapuje svými úžasnými efekty a triky již přes 102 let (!). Opravdu nádhera... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Film natočil Georges Mélies v květnu 1902. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film - kolem 14 minut - a stal se celosvětovým úspěchem. (Digi_cz)
  • První blockbuster v historii filmu byl okamžitě zkopírován a napodobován. V roce 1913 se Georges Mélies rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou až do roku 1993. (Digi_cz)

Reklama

Reklama