Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller z blízké budoucnosti o tom, jak se špičkové technologie mohou vymknout kontrole, respektive jak se z dobrého sluhy může stát zlý pán. Andrej (V. Dyk) pracuje jako programátor u nadnárodní firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu. Ten má znamenat revoluci v bydlení, má být ovládaný pouhým hlasem a má svým obyvatelům zajišťovat maximální pohodlí i stoprocentní bezpečnost. Andrej je pověřen finalizací celého projektu a společně se svojí čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou (G. Marcinková), se stěhují do funkčního prototypu inteligentního domu, do luxusní vily z kamene a skla, stojící na samotě uprostřed nádherných hor. To, co se zprvu jeví jako pohádka, se ale rychle mění v noční můru. Dům projevuje vysokou chybovost, v okolí domu se začíná pohybovat tajemný neznámý a pak se kdosi začne dvořit Zuzaně, která na samotě uprostřed hor zůstává velmi často sama, protože její manžel opakovaně odjíždí na pražské ústředí firmy. Zuzana hledá pomoc jak u své kamarádky Moniky (Z. Porubjaková), která za ní pravidelně jezdí a které se ve vztazích s muži pravidelně nedaří, tak u podivínského souseda Maxe (O. Malý), který žije nedaleko odsud jen se psem, tak i u Andrejova šéfa (A. Hajdu), který se za všech okolností tváří tak vstřícně a empaticky. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (311)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem se musel smát. A vlastně mě ani moc nezajímá, jestli si tvůrci chtěli dělat srandu z utopických klišé nebo přinést sofistikované sci-fi, které ve východní Evropě nemá obdoby. Zvláště když vím, že B je správná možnost. Ano, je to neskonale hloupoučké a naivní jako desetileté děvčátko v nedělní škole, ale Janákova režie je sympatická tím správným způsobem, že mě u filmu udržela bez problému až do konce. Vojta Dy(c)k si vždycky odehraje svůj standard a u Slovenky Marcinkové není na škodu, když se často svléká. Jo a je to strašně pitomé a plné toho nejlepšího CGI. Protože jej neočekáváte a až po filmu zjistíte, že se skutečný barák nachází v Praze. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kokos, nechcel by som vidieť tie účty za taxi. A kuriér? Už vidím jeho reakciu, keď toľkokrát po sebe zbadal, kam má doručiť kyticu/balík. Ale irónia bokom, tento film si ju prekvapivo nezaslúži. Prekvapivo preto, že trailery boli príšerné a výsledok taký nie je. Prekvapivo aj preto, že zápletka o mega-inteligentnom futuristickom dome môže pôsobiť naivne. Ale naozaj? Pozrime sa na techniku, akú sme mali v 90. rokoch a akú máme dnes. Rozdiely sú priepastné. Už dnes máte nehnuteľnosti, ktorých počítačové systémy vás vedia upozorniť, že vášmu plnotučnému mlieku v chladničke končí trvanlivosť alebo dokážete z roboty smartfónom zapnúť vysávač. Takže po tejto stránke som s Dôverným nepriateľom nemal problémy. Takisto som nemal problém s hercami. Gabrielu Marcinkovú sledujem pri práci už pár rokov a je to profesionálna sympaťáčka. Vojtěch Dyk je vyrovnaným, prirodzene suverénnym partnerom. Z vedľajších úloh zaujmú Zuzana Porubjaková ako veselá kamoška, Pavel Rímský ako kurátor, Ady Hajdu ako tajomný šéf firmy a Ondřej Malý ako ešte oveľa tajomnejší sused (s vlčiakom). Snáď len Roman Luknár je v úlohe detektíva wtf, tak ale aspoň je sranda. K tomu krásna výprava parádneho domu v super prírode. Páčilo sa mi aj to, že film nie je dabovaný a Česi rozprávajú po česky a Slováci po slovensky. Snímka od začiatku disponuje kvalitnou, príjemne zimomriavkovou atmosférou. Tušíte, že niečo nie je OK a že sa to skôr alebo neskôr vymkne spod kontroly a začnú sa diať znepokojujúce škaredosti. Tento naliehavý, vtieravý pocit znásobuje Brzobohatého thrillerová hudba. A nechýbajú nahotinky. Nanešťastie, asi 20 – 25 minút pred koncom sa to tvorcom celé začne rozpadávať, dostávať to trhliny (až praskliny), logika definitívnu odchádza na dovolenku (a už sa nevráti), správanie postáv nedáva zmysel a dom sa začína správať ako Skynet. Záporne by som hodnotil aj agresívny strih, vinou ktorého vypadávajú kľúčové okamihy. V jednej chvíli osoba X nájde u seba doma osoby Y a Z, ktoré tam nemajú čo robiť, škaredo sa na ne zadíva, STRIH, obe osoby vychádzajú z jej domu. Alebo vrátnik vo firme povie zdanlivo šokujúcu vetu o „testovaní ľudí“. Čakal som, čo sa z toho vyvinie a ono nič, už sa k tomu v priebehu filmu nikto nevrátil (z toho súdim, že film sa dosť drasticky prestrihávam a pôvodne bola zápletka o niečom úplne inom). A že by Andrej nepoznal bývalého kolegu? To sa mi tiež nezdá, hoci možné to za určitých okolností samozrejme je. Koncový twist s vysvetlením to už nezachráni. Napriek tomu som mal z návštevy kina pozitívne dojmy, pretože počas leta na Myjave kino z kamennej budovy prechádza do areálu Trnovce. Temné a hlboké lesy, nad hlavou vám žiaria hviezdy, okolo hlavy lietajú svetlušky a uprostred toho kino. Wow. Amfiteáter Trnovce, Myjava 2018 ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Karel Janak sa snazi a snazi a sńazi ... ale prilis u toho vidiet kopirovanie zahranicnych vzorov. Nie ze by to vadilo, ale obavam sa ze Janak rezisersky nedospeje ani na svoju 50 -ku. Zacinal nezavaznymi tinedzerskymi komediami a naraz snaha o pomaly az mysteriozny fryler , a hned dokonca o Umelej inteligencii ? Podla Janaka jo, ale ja myslim, ze scenar je priserny, napisany len na kolene a to este aj hura systemom. Apropo, ceskoslovenske mysteriozne frylery sa tu stale jaxi neudomacnili. Uzivatel Kamil Fila znamy tu ako Tetsuo ma Ramzeszial pravdu to s tou brakovostou : 30 % ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film s ohledem na dnešní dobu a naše poměry, z některých scén mě přímo mrazilo, zajímavý scénář.  Moc pěkný pár a dobře vybraní hlavní herci. 👍 Dobrý psycho, vyschízování dokonalé. Mě osobně by z toho buzerujícího robota nejspíš hráblo. 🙈😅 Jak se stát otrokyní AI.... anebo je to jinak? 🤔☹️ Konec super 👌 Mrzí mě podhodnocenost zde. Moc pěkná scéna ve vaně. 😉 Jsem mile překvapena, vzhledem k tomu, že se jedná o kopírku filmu z roku 2016 Skrytý nepřítel. Naše verze je mnohem lepšejší. 👌🙏👍 ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Škoda, že ten začátek je takový pomalý a ubíjející. Málem jsem to nedokoukala, to se přiznám bez mučení. Ale něco mi říkalo, abych  to překousla. Už jsem pár filmu, samozřejmě amerických, s podobnou tématikou viděla. Všichni víme, kam s technikou spějeme. O tom žádná. Člověk by měl být ale na svá přání opatrný, což nikdy nebude. Pro mě velmi zajímavé překvapení. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (13)

  • Děj filmu nápadně připomíná Speciální čarodějnický díl (2001) seriálu Simpsonovi (od r. 1989). V části s názvem Dům na zabití (House of Whack) se Simpsonovi přestěhují do chytrého domu, načež umělá inteligence začne mít zálusk na Marge. „Romantická“ scéna ve vaně se rovněž vyskytuje v obou dílech. Na tuto podobnost v minulosti upozornili jak diváci, tak i filmová kritika. Už během prvních uvedení v kinech autoři zmínili inspiraci zahraničním seriálem, jeho název však neuvedli. (krisikowa)
  • Film byl podpořen Státním fondem kinematografie ČR. Hlas domu namluvil český herec Aleš Procházka. Ve filmu „zaskakovalo“ 13 českých a 2 slovenští kaskadéři. Autory soch jsou Jan Lavička, Martin Kovařík a Branislav Rusnáčik. Hudbu nahrál Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu, dirigent Mário Košík. Píseň „TRY“ zpívá Emma Drobná. Na natáčení se podíleli dobrovolní hasiči ze Slovenskej Vsi a Lendaku. (jungewolf)
  • Když Zuzana (Gabriela Marcinková) přijde poprvé do nemocnice za postřeleným manželem, tak má manžel v prvních záběrech zalepenou pravou čast hrudníku, pričemž střelen byl do levé. V dalších záběrech už má zalepenou část levou, což je správně. (randalll)

Reklama

Reklama