Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 2

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (596)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Podarená komédia, ktorá si uťahuje z napätých rusko-amerických vzťahov v čase studenej vojny. P. Sellers v trojúlohe je skvelý a najviac pobaví ako ochrnutý nemecký poradca, ktorý ešte stále neprestal na Fuhrera myslieť. "Sto rokov v podzemí? To by nemuselo byť také ťažké meine Fuhrer...,prepáčte , pán prezident..." Táto hláška ma takmer dostala do kolien, ale to už sa blížil záver a ja som trošku ľutoval, že Kubrick na humor nepritlačil viac. Pobaví aj " í-hááá" ručné odpálenie bomby i mnoho konverzačných vtípkov, ktoré sú nasekané medzi niektoré vážne tváriace sa scény v bombardéry , ale hlavne prestrelku na leteckej základni, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani vážny vojnový film. Celkovo inteligentná komédia, ktorej hlavne v prostrednej časti k dokonalosti chýba ešte pár vtipov navyše, ktoré by dokázali rozvíriť " telesné tekutiny"...80%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jak už někteří zde podotkli, tak Divnoláska není komedie v tom smyslu, že byste se váleli smíchy po zemi. Je to spíše o té satiře na tehdejší poměry mezi USA a Ruskem (např. telefonát, kdy prezident USA oznamuje prezidentu Ruska, že je zřejmě "omylem vybombardují" mě dostal). Je to chladná, britská satira, kterou já ale mám rád. A proto volím jednoznačně za pět! P. S. George C. Scott a jeho "tak trochu" vzrušený generál na vše, co připomíná válku, je mimo hodnotící stupnici, to se prostě musí vidět! ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Místy neuvěřitelně absurdní satira o narušení nervózního míru jedním ochráncem amerických tělních tekutin a jednou "příliš iniciativní" posádkou strategického bombardéru. Když každý vtip domyslíte do důsledků, začne vás mrazit.. Jistě, celé je to fikce, protože existovaly a existují mechanismy, které by tomuto zabránily, ovšem i sebelepší mechanismus může někdy selhat. Z herců bezpochyby válí trojitý Sellers, ale mě více zaujal úchvatný G.C.Scott, z jehož počáteční mrzutosti kvůli Kubrickovu požadavku přehrávat nakonec vzešla spolu s Pattonem možná nejlepší životní role. Skoro půlstoletí na sebe s prstem na spoušti mířily dvě největší světové mocnosti a fatální hrozbou vzájemného zničení se držely v šachu. Přitom všem si však nevšimly, že ji každou plíživě obklíčilo dvacet indiánů s lukem a šípy, s kterými si teď neví rady. A to zatím naštěstí nenapadlo indiány vyměnit své zlato a korálky za atomovku.. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Komedie není správný výraz, ale určitě jako satira nadprůměrná záležitost, která často vytvářela úsměv na mých rtech ale smíchu jsem se nedočkal a nevím, jeslti je to dobře, nebo ne, a jestli vůbec mé úsměvky byly na místě v určitých momentem, ono Kubrick a vtipné podání nejde moc k sobě, takže pořád jsem cítil určitou vážnost v poměru s humorem, který se moc neshodoval. Petes Sellers v trojroli (se přiznám, že jsme to ze začátku vůbec nepoznal), byl naprosto dokonalý, všichni vychvalují jeho podání Dr, ale mi se nejvíce líbil jako Group Captain Lionel Mandrake, toho ztvárnil opravdu humorně. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Co napsat k Dr. Divnoláskovi atd.? Je to film jednoho z mých nejoblíbenějších režisérů, hlavní několikaroli hraje jeden z mých nejoblíbenějších herců, námětem to je satirická studenoválečná komedie, což je (jaká náhoda) jedno z mých nejoblíbenějších témat... Cože, vy jste ho ještě neviděli? "Já chodím!" ()

Galerie (194)

Zajímavosti (68)

  • Armáda odmítla s filmaři spolupracovat. Kokpit tehdy nového letadla B-52 byl vyroben podle jediné zveřejněné fotografie. (Witta)
  • Originální komentář majora Konga (Slim Pickens) ohledně soupravy pro přežití byl: "A fella could have a pretty good weekend in Dallas with all that stuff," tedy zhruba "S tím vším by si chlap mohl pořídit v Dallasu docela dobrý víkend." Po atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho v roce 1963 byl ale "Dallas" předabován na "Vegas". (Taita89)

Reklama

Reklama