Reklama

Reklama

Strach a touha

  • USA Fear and Desire (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři vojáci přežijí havárii letadla a ocitnou se v lese 6 mil za nepřátelskou linií. Vymyslí plán: Dojdou k nejbližší řece, postaví vor a v noci vyrazí do nejbližší přátelské zóny. Jejich plán vychází do té doby, než cestou narazí na mladou ženu... (Revolver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

kinej 

všechny recenze uživatele

Film je zasezen do fiktivní války, ve fiktivním čase a světě. Jak je řečeno v úvodu filmu, jediné, co je z našeho světa a času je smrt. Film je moc dobrý. Nese se ve stejném psychologickém duchu, jako ostatní Kubrickovi válečné filmy. V této prvotině, snad nehraje více, než 15 herců, film byl pořízen za minimální prostředky, ale je natočen tak dobře, že to nevadí. Jsou zde některé opravdu silné scény, například když skupina vojínů zvraždí civilisty, nebo zešílení jednoho z vojínů. Škoda, že jsem film shlédnul v tak otřesné kopii, ale podle toho, co jsem viděl v Life in Pictures, snad ani lepší kopie není. Škoda. Někdo by mohl film remasterovat a vydat, myslím, že pár zájemců by se našlo. PS: Tak jsem zjistil, že sám Kubrick vlastnil práva na film a sám stál za tím, aby byl film stažen z distribuce. Škoda, film sice není absolutně dokonalý, jako jeho ostatní filmy, ale je dobrý. Prý mu také vadilo, že nedosahoval ani minimálních technických parametrů. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle byl debut? Mno tak pak je tedy na místě zatleskat. Sice jak jsem se dočetl dělal sám Kubrick všechno pro vymazání tohoto filmu z povrchu zemského, což jednak sám nechápu a jednak by to byla škoda, protože podle mě je tenhle filmek určitě o třídu lepší než o dva roky starší Vrahův polibek kterej nebyl úplně špatnej, ale dal se lehce zaměnit s jakýmkoliv žánrově podobným filmem z té doby, ale tady už je Kubrick a náznak jeho stylu cítit navíc v tématu které dokázal v pozdějších filmech ještě vybrousit. Ano je to levné a amatérské, ale občas mě fascinuje jak málo stačí k dobrýmu filmu 4 vojáci s různými charaktery jeden les, jedna řeka občas nějaká ta akce a jednoznačně naznačené protiválečné poselství. Navíc výborná hudba, která pořád udržuje filmu nepříjemně skličující atmosféru. Takže víc než slušný. Točit filmy, tak bych takovej debut bral.75% ()

Reklama

gogos 

všechny recenze uživatele

Mnoho let jsem odolával pokušení shlédnout onu legendární příšernou kopii. Naštěstí jsem nepodlehl a hle, po pár letech se kdesi v Portoriku objeví kopie kvalitní, ze které se podařilo udělat výborný remaster. A tak lze konečně film posoudit zcela objektivně a bez zbytečných omluv. Strach a touha je celkem naivní snímek, ze kterého srší čirý amaterismus patrný především ve výpravě a stylu kamery. Naštěstí můžeme pozorovat skutečně zajímavou sondu do myslí vojáků za napřátelskou linií a už tehdy, krátce po dvacítce, Kubrick dokázal, že pracovat s osudy lidí a zabřehávat do jejich myslí, které vystavuje skutečně mezním situacím, bude přesně to, co mu bude sedět. Strach a touha je tak ve výsledku lehce nadprůměrnou podívanou, které jde k duhu i "krátkost". Je to hlavně malá ochutnávka toho, čím svět Kubrick dokázal v příštích letech obohatit. 3* ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Jeho první celovečerní film. A to jde o krásný film. Nevím proč si vybral zrovna válečný snímek, ale pravdou je, že to co nemohl využít zde, použil v Pahths of Glory a v Olověné vestě. Dá se říct, že je to válečné drama. Ještě tam není vidět ta celá Kubrickova genialita, ale zatím pouze jenom malé střípky. Ale dokázal tam využít co se dalo např. voják toužící po ženském těle, strach vojáků a boj s ním. Jsem rád, že můžu být z mnoho lidí, kteří uvidí všechny díla Stanleyho Kubricka a může být opravdu jeho obdivovatelem. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ani se nedivím, že Kubrick svojí prvotinu neměl moc rád, protože ačkoliv už tu jsou patrné prvky které následně provázely jeho další tvorbu, tak je Fear and Desire kouskem na hranici amatérského filmu o který by dnes již patrně nikdo ani nezavadil, kdyby pod ním nebyl podepsán právě Kubrick. Něco je tu fajn, něco naopak působí hodně naivně a úsměvně (což byl ale problém hodně filmu z padesátých let)...60% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (9)

  • 23. října 2012 byla vydána restaurovaná verze filmu. (gogos)
  • Prakticky celý v pořadí třetí Kubrickův film byl zaplacen z výtěžků šachových partií v newyorském Washington Square Parku. Stanley Kubrick nekraloval pouze šachovnici, ale také stolnímu tenisu. (Tommassi3)
  • Stanley Kubrick velmi těžko sháněl peníze k uskutečnění svého prvního filmového projektu. Nakonec mu přispěchal na pomoc mj. i jeho otec Jack Kubrick, který vybral celou svou životní pojistku a dal mu ji k dispozici. (dukeman)

Související novinky

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

08.08.2012

Psal se rok 1953 a čtyřiadvacetiletý začínající filmař jménem Stanley Kubrick natočil za 50 000 dolarů vojenské drama Fear and Desire. Bylo o čtyřech vojácích, jejichž letadlo havaruje za… (více)

Reklama

Reklama