Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Arizona Dream z roku 1993 nás přivádí do prostředí New Yorku, kde žije Axel (Johnny Depp), který se živí jako strážce ryb v zátoce. Jednoho dne ho navštíví bratranec Paul, který Axela požádá, aby se zúčastnil strýcovy svatby pořádané v rodné Arizoně. Jelikož Axel nabídku odmítá, bratranec ho spícího unáší a Axel se ráno probouzí v těžké kocovině v Arizoně, kde se začnou dít neuvěřitelné věci... A především, kde se začínají plnit sny. Axel sní o životě na Aljašce mezi Eskymáky, v absolutním tichu. Elaine (Faye Dunawayová) se chce naučit létat. Grace by zase chtěla zemřít. Sny docházejí ke svému naplnění v momentu, kdy Axel podlehne touze postavit letadlo pro Grace, jelikož se do ní bezhlavě zamiloval... Magický realismus, jak bývá nazýván Kusturicův způsob filmového vyprávění, přenáší režisér z Balkánu do Arizony, i zde létají ryby, sanitky, touhy a sny se zhmotňují. Vedle slavných hollywoodských star jakými jsou Johnny Depp či Faye Dunawayová se ve filmu objevují i kultovní herci jako Vincent Gallo či Lili Taylorová. Nezaměnitelnou hudbu k filmu složil slavný Goran Bregovič, který s Kusturicou již dlouho spolupracuje. (Česká televize)

(více)

Recenze (358)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmu sice chybí balkánská živočišnost a energie, ale Kusturica je nahrazuje poetičností a ironií, s jakou se strefuje do amerického konzumního snu. Je to film o dozrávání, o hledání lásky a místa v životě. Kusturica tentokrát pracuje s hereckou extratřídou; vedle největších hvězd mě zaujala Lili Taylor v roli neurotické Grace. V tomhle filmu je obsaženo strašně moc emocí, vášeň, nenávist, deprese i optimismus. Smrt je symbolizována sanitkou, která se vznese do nebe, v nečekanou chvíli se objeví létající ryby a žádná z postav se nechová podle zavedených měřítek. Výborný film, který ocení fajnšmekři s velkou dávkou fantazie. Celkový dojem: 95 %. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Jdu na Kusturicu pomalu. Od nejslavnějšího. Uvidíme, kam až se dohrabeme. Ale rovnou mohu říct, že to zatím vypadá velmi nadějně, jelikož Arizona Dream má úžasné vnitřní kouzlo a přitažlivost. Houpá a přitom je jiný než ostatní. Má svou rybu, své citace Hitchcocka a létání. Tam jsem se chytal a tam jsem byl nadšen, a proto mi malinko mrzí, že druhá půle už tak "kouzelná" nebyla, ale je holt potřeba dospět. Velmi silné 4 hvězdy za velmi silný zážitek. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavý fenomén, podíval jsem se několikrát a pozorně. Hemží se to pěkně, což o to, ale má to nějaký smysl? --- Má neuróza příčinu? Leckterý psychiatr odpoví, že ano, a to vždy. Jenže neznáme způsob, jak neurózu spolehlivě způsobit, ani jak ji spolehlivě vyléčit. Prostě někdy je. Proč Axelův strýc spáchal sebevraždu, proč jeho snoubenka pláče? Proč chce Grace umřít? Můžeme o tom mudrovat a podle míry naší výřečnosti to více či méně květnatě zaobalit, ale jádro bude vždy triviální. Lékař naopak prostě a suše stanoví diagnózu a květnatost je ta tam. --- Axelovy sny a vnitřní monology. Hezká slova, hezké obrázky, sugestivní hudební doprovod. Ale zůstaňme nohama na zemi a uslyšíme jasně, že plácá banality. --- Tento film je potravou pro mladistvé salonní intelektuály. Jak známo, rozumují a sní vášnivě a rádi, celý novověk, generaci za generací, odhalují univerzální životní pravdy, a čím většího respektu se jejich výplodům dostává, tím zběsilejší společenská katastrofa je na obzoru. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem měl možnost mluvit s lidmi, se kterými E. Kusturica natáčel. Byli zděšení z toho, jak nerespektoval scénář, přímo na place do filmu vkládal své momentální nápady, jejichž smysl sám neuměl vysvětlit jinak, než že se mu prostě zalíbily, přičemž jejich hlavní kvalitou bylo to, že byly v tu chvíli nové. Mnozí odmítli být uvedeni v titulcích. Přesně tak na mne Arizonský sen působí. Několik moc hezkých nápadů, pár mimořádně povedených sekvencí... a jinak zmatek postrádající jednotící vůli a myšlenku. Snad tam na počátku byla, dá se ještě pořád vytušit, jenže zvětrala v okolním chaosu. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Mladý Johnny Depp se nemůže rozhodnout jestli bude víc šukat s matkou a nebo s dcerou, přičemž matka chce z odpadu stavět kouzelná letadla, a dcera k tomu hraje na tahací harmoniku. A kolem létají ryby. Takže, i když tam hraje Johnny Depp, pořád je to Kusturicův magický film o cikánech. Jen místo živelné zábavy tentokrát drnká spíš na strunu melancholie, až je to v tomhle podání, a s takovou délkou, spíš ubíjející než jímavé. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (26)

  • Natočen byl již roku 1991, ale do kin se dostal až o dva roky později. (Tereza666)
  • Natáčanie trvalo kvôli psychickým problémom režiséra Kusturicu až rok. Aj preto sa dĺžka vlasov Johnnyho Deppa vo filme neustále mení. (Arsenal83)

Související novinky

CANAL+ nově v sekci VOD

CANAL+ nově v sekci VOD

14.08.2023

Letošní rok je na nové streamovací služby bohatý. Jedním z nových hráčů je mezinárodně působící společnost CANAL+, která svou platformu uvedla letos v dubnu na český trh.   VOD knihovna CANAL+ nabízí… (více)

Kusturica a Depp rozpoutají revoluci

Kusturica a Depp rozpoutají revoluci

07.12.2009

Asi ne filmovou (i když, kdo ví?), pouze mexickou. Tu z počátku 20. století. O tom, že Emir Kusturica připravuje film o legendárním banditovi, revolucionáři a lidovém hrdinovi Pancho Villovi, jsme už… (více)

Reklama

Reklama