Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

petaspur 

všechny recenze uživatele

JUDr. Faukner svou zamilovaností zruinoval sám sebe a jedině loajální vedoucí jeho advokátní kanceláře Jan Damián Ducháček po lehce diktátorské prosbě (Faukner: "Ducháčku! Za půl hodiny bude ten obnos ležet na tomto stole" Ducháček: "A kdo ho tam dá?") může vše zachránit. S řádně prořízlou ústní dutinou hlavního představitele jistě nebude těžké peníze sehnat ("Já jsem vás chtěl moc prosit, jestli byste nám něco na náš parmární účet nedal... Nedal. Že jsem uhod.") ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

No, +- 170. nejlepší film historie. O tom by se dalo velmi jednoduše pochybovat. Zajímalo by mě, jak by veškerá hodnocení vypadala, kdyby měla třeba 100 000 hlasů. To by se asi děly věci. Tahle komedie byla pro mě vyloženým průměrem, protože pár fórů sice dobrých bylo, ale jinak je to mlácení prázdné slámy. 60% ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Ducháček patří do soudku, těch skutečně vtipných Burianovek. Král komiků má opravdu mnoho prostoru a divák je svědkem vynikajcí komediální show. Jeho Ducháček je slizký a roztomilý zároveň. Patří k jeho nejlepším rolím. Za všechny humorné scénky bych vyzdvihl třeba tu kdy se převleče za mrtvého admirála. Protože Burian a převleky, to je magické spojení. Jinak zápletka je trochu zmatená a Mandlová mi lezla děsně na nervy. Naštěstí Hemmer dělá Burianovi solidního nahrávače a je obstojnou náhradou za Marvana, který je zde jenom chvíli na začátku. Postava Čeňka Šlégla je trochu špatně napsaná. Těžko říct, jestli hraje idiota nebo moudrého děděčka. I přes tyto mouchy se u toho dá pobavit. Nejenom díky Burianovi, ale i skvělým dialogům a slavné divadelní předloze. Navíc mi připadaly zajímavé ty retro titulky. ()

_Berunka_ 

všechny recenze uživatele

Moje vůbec první setkání s Vlastou Burianem a hned slaví úspěchy. Legendární komik opět nezklamal a představuje zde své herecké umění, coby ředitel advokátní kanceláře pana Faulknera. Celý snímek položen na pilířích jeho herectví, který by bez jeho maličkosti byl sotva průměrný. Burianova postava představující poněkud svérázného člověka, který si ví se vším ihned rady, dokáže si poradi a získat tak potřebné.… Ve filmu se objevuje smetánka hereckého řemesla z první poloviny 20. století, zazáří zde hvězdy jako Adina Mandlová a další. Vtípky malé i velké, vás pobaví a vytvoří úsměv na tváři Lehce naivní, roztomilé, v popředí s nezaměnitelným Burianovým hlasem a humorem pro vás, stejně jako pro mne, zůstane nezapomenutelným filmovým zážitkem. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa jeden z najzábavnejších filmov s Vlastom Burianom, trpiaci ich spoločným neduhom - obrovským rozdielom medzi Burianom a ostatnými hercami (s malými výnimkami). Zatiaľ čo na Burianovi sa zabávajú aj moje deti a možno sa budú aj vnúčatá, sledovanie napr. Hemmera s Mandlovou je aj pre mňa utrpením. Španielske kráľovné chodili v sprievode zmrzačenej trpaslíčky, aby kontrast s ňou dal vyniknúť ich pôvabu. Zaujímavé, že tento "dueňa efekt" u Burianových filmov nefunguje a práve výskyt "dueňa hercov" limituje moje hodnotenie jeho filmov. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Originálne je na tú dobu úvod filmu, namiesto obvyklých titulkov vidíme tváre autorov a hercov. (Raccoon.city)
  • Ve scéně, kdy Ducháček (Vlasta Burian) vysvětluje manželům Rabasovým (Václav Trégl a Marie Blažková) právní následky převzetí peněz ve výši 25 tisíc korun, říká, že je vezme „do úschovy, na 8 dní – ale co na 8 dní, do pátku, protože v pátek nám dá Kalous.“ Když však v jedné z předcházejících scén Ducháček volal právě do firmy Kalous, bylo mu slíbeno zaslání pouhých 10 korun. (Klot)

Reklama

Reklama