Reklama

Reklama

Malcolm X

Trailer
USA / Japonsko, 1992, 202 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

Malcolm X (kniha), Alex Haley (kniha)

Scénář:

Arnold Perl, Spike Lee

Hrají:

Denzel Washington, Albert Hall, Nicholas Turturro, Angela Bassett, William Fichtner, Karen Allen, Michael Imperioli, Al Freeman Jr., Peter Boyle (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama o životním příběhu Malcolma X, černošského vůdce a mluvčího náboženské organizace Nation of Islam (Národa islámského), jenž v 60. letech 20. století veřejně vyjádřil nespokojenost Afroameričanů s jejich postavením ve společnosti a vlastně pregnantně řečeno mimo společnost, jelikož jedna ze zásadních tezí, kterou razil, byla, že černošští obyvatelé USA nejsou Američané... Biografii kontroverzního černošského politika natočil známý černošský režisér Spike Lee a do hlavní role obsadil Denzela Washingtona, který byl za svou roli nominován na Oscara... (Radek99)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ďalší z milióna filmov z prostredia odohrávajúceho sa v 60.tych rokoch minulého storočia o rasovej neznášanlivosti. Obsadiť do hlavnej úlohy Denzela Washingtona bol správny krok, pretože inak by tento film asi skončil v mori s ostatnými priemernými filmami. Najväčšou chybičkou filmu je asi jeho neskutočne dlhočizná stopáž. Film by som radšej rozdelil na dva diely, pretože takto bolo skutočne ťažké pri filme zotrvať bez pauzy. I keď Denzelovi to pristalo s lookom 60.tych rokov a s okuliarmi s hrubým rámom. Je ešte dobré poznamenať že režisér Spike Lee (ktorý je čierny) sa s filmom nepáral a poriadne naložil bielym formou toho, ako sa po stáročia správali k čiernym bratom. To sa mi páčilo, i keď som beloch, ale mám rád, keď sa veci povedia priamo, tak ako to je. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Žádnou výraznou glorifikaci ve filmu necítím, takže po nějaké ideové stránce to není špatný film. Malcolm X je postava, která není ani zdaleka tak známá jako Luther King a je dobře, že se filmu ujala taková dvojce, která tuto osobnost dokázala příbližit lidem. Bohužel je však příběh moc roztahaný a postrádá jakékoli výraznější momenty, děj prostě jen plyne a když film skončí, tak dokážu jen říci jednou větou kdo byl Malcolm X, ale nic víc si z filmu odnést nedokážu. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

S tímhle mám docela problém protože ten film vlastně působí jako oslava arogantního rasisty a náboženského fanatika který jen pár let před smrtí našel vnitřní mír a smíření. Jako divák nechápu proč by měl být takový člověk oslavován když 180 minut jede nekompromisní hate, následujících 15 minut říká pár věci co dávají smysl a ve finální kýčovité pětiminutovce Lee zaplatil jedné africké vesnici aby mávali portrétem někoho o kom nejspíš nikdy neslyšeli a Mandelu který má jakože vzbudit dojem, že v celé africe je Malcolm X pojmem... Jako příběh cesty jednoho člověka od drobného kriminálníka, přes období manipulativního zmrdsví až po nalezení vnitřní rovnováhy, je to asi OK, ale jako odpověď na otázku "Proč je M.X. osobností důležitou pro americkou (potažmo světovou) společnost?" je to těžce nedostačující. ()

Spacecore 

všechny recenze uživatele

Někteří lidé tento film a hlavně život Malcolma nepochopili. Sám s nim nemůžu ve všem (a je toho dost) souhlasit a ani ho pochopit. Možná to bude tím, že jsem nikdy nebyl černý v poválečné Americe. 5 hvězdiček za výbornou režii, hudbu, herecké výkony, předlohu a hlavně na pozvednutí hodnocení (71% to jako vážně?? Ani nechci vidět jaké snímky mají 72 a výš..) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Opat dalsi film ukuchteny v reziserskej kuchyni Spike Lee-ho, ktory som videl. V ramci biografickych filmov celkom slusne, prakticky cely film stoji na Washingtonovi, ktory ale sam nema sancu zvladnut cely film, hoci snaha bola. Minutaz 202 min je sialena, a hlavne uprosted filmu sa len vela keca a deje sa len minimum. Z biografickych filmov je u mna Gandhi s Ben Kingsleym este o 2 patra vyssie. 65 % ()

Galerie (43)

Zajímavosti (20)

  • Mená troch atentátnikov obvinených z vraždy Malcolma X sú uvedené v záverečných titulkoch. (m.a.t.o.)
  • Trumpetistu v "Quintet Holiday Billie" si zahral Terence Blanchard, ktorý je zároveň autorom hudby k filmu a častým spolupracovníkom Spikea Lee. (m.a.t.o.)
  • Prvý nedokumentárny film, ktorý sa mohol s povolením miestnych úradov natáčať v meste Mekka (Saudská Arábia). Natáčania sa však režisér Spike Lee zúčastniť nemohol kvôli tomu, že nie je moslim a do Mekky majú povolený vstup iba moslimovia. Všetky scény tak musel zaobstarať druhý štáb. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama