Reklama

Reklama

Až přijde válka

  • Slovensko Až přijde válka (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Petr vede život na první pohled spořádaného evropského teenagera - žije s rodiči, má hezkou dívku, dostal se na vysokou. Jeho skutečný život je ale jinde - v čele domobrany Slovenskí Branci, čítající dvě stě mladých lidí, s oddíly po celém Slovensku. V horských lesích je nechává podřizovat drsným pravidlům, jež spíše než vojenský výcvik připomínají hru na diktaturu. Šéf domobrany věří, že jeho modelová organizace má budoucnost. Je odhodlaný uniformu jednou odložit a se svou vizí oslovit celou společnost - a stát se velkým politikem. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (53)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Až přijde válka, tak se vydám na Slovensko, abych se nechal poučit od hošánka od Košic, který si velice rád hraje na pacifistického vojáka s nejistou budoucností. Dokument je náhledem do duše, který vlastně není ničím šokujícím, nýbrž prostě poukazuje na to, že lidé jsou různí a mají různé koníčky. 71 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že už som videl krátkometrážny dokument o slovenských brancoch Toto nie je hra, téma nie je pre mňa nová a ani tak šokantná, ako keď som o tomto združení netušil. Ale rozhodne je Až přijde válka plnohodnotnejší a informačne bohatší film a nie je to dané iba dĺžkou. Gebertovi sa podarilo do snímky vtesnať celkom jasný naratív (od pobehovania po lese po jasne stanovené politické ambície) a tým, že postavy neprehovárajú na kameru, pôsobí v istom zmysle až hraným dojmom. Tento kinematografický smer je v súčasnosti veľmi populárny a je fajn, ako ho na profesionálnej úrovni zlvádne aj český, resp. slovenský tvorca. Body nayvše rozhodne aj za to, že divák je nútený si urobiť názor sám a nie je mu prvoplánovo podsúvaný. 70% ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavé téma je uchopeno velmi povrchně, je to takové představení milé dětské hry, v níž v hlavních rolích vystupují členové nacionalistické bojůvky, která svou fanatičností nahání strach i při zpěvu Kalinky. Co se mladému zakladateli této fašistické buňky honí hlavou, se nedozvíme, pouze několikrát narazíme na jeho značně zbytnělé ego, ale proč se z něj stal pošuk pobíhající po lesích s maketiu flintičky, to nezjistíme. Tak hlavně buďme rádi, že mají jen 3 miny, což je jen o 3 více, než by bylo zdrávo. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Pro mne velké zklamání. Určitě jde o mimořádně zajímavé téma, které by mělo oslovit každého, komu není lhostejná obrana vlastního národa. Já však nehodnotím téma ale jeho zpracování a to je bohužel velmi slabé. Film je natočen bez nápadu, bez originální myšlenky. Stále stejná opakující se cvičení branců a prezentování myšlenek zakladatele branců. A když už se při sledování těchto cvičení musí opravdu nudit každý, pustí zvukař do záběrů pro zpestření umělé pazvuky, které tak akorát diváka polekají. Zakladatel branců je hlavní postavou dokumentu. Myslím si, že opravdu nemusel být skoro v každém záběru. Proto film působí sebestředně. Je s podivem, že jde o film česko-chorvatský, když jde o slovenské téma. Chápal bych koprodukci slovensko-českou s minoritní českou účastí. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Český dokument o slovenské paramilitární skupině Slovenskí Branci, kteří si po lesích hrají na vojáky a chystají se na válku s migranty, která přece brzo přijde!!! Velí jim jistý Peter Švrček, což je dvacetileté ucho (na začátku filmu ho sledujeme u maturity, proto jim asi všem velí, protože má maturitu) s mesiášským a napoleonským komplexem, co se netají svými politickými ambicemi. Zbytek domobranců jsou pak klasičtí náckové a slušnoslováci a hlavně naprostí zoufalci, že se nechají dobrovolně buzerovat někým jako Švrček. Film je na jednu stranu velmi vtipný, protože co protagonisté vypouštějí z úst, je neuvěřitelné (a já lituju, že jsem to neviděl ve Varech, muselo jít jistě o velmi vysmátou projekci; když se člověk směje sám v obýváku, není to ono), na druhou stranu děsivý, protože jednak podobné bojůvky máme i u nás a hlavně protože veřejnost nechápe jejich nebezpečnost, což je nejlépe vidět na ředitelce jedné ZŠ, která je klidně nechala agitovat na své škole a pak slovenské televizi bezelstně sdělila "já se koukala na internet a nejsou přece zakázaní". ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Bývalý člen Slovenských brancov Martin Keprta bojuje v proruských oddieloch v Donecku a Luhansku na Ukrajine. (swn)
  • Minister obrany SR Peter Gajdoš priznal, že medzi brancami pôsobia aj profesionálni vojaci, ktorí im odovzdávajú skúsenosti z ozbrojených síl. (swn)
  • Celosvětová premiéra proběhla 16. února 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Související novinky

Slovenský Iron Sky Film Festival v Holandsku

Slovenský Iron Sky Film Festival v Holandsku

14.11.2019

16. – 17. listopadu proběhne v Humanity House v Haagu již druhý ročník česko-slovenského festivalu Iron Sky Film Festival. Letošní ročník se bude zaměřovat na pravicový extrémismus v České republice… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

03.01.2019

Rok se s rokem sešel a přichází na řadu rozhodování o nejlepších filmech roku. Tentokrát je řeč o ryze domácích filmech a ke slovu se dostanou pro změnu kritici, dnes byly totiž čerstvě oznámeny… (více)

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

12.04.2018

Zpráva všem, kdo mají rádi český a slovenský film! V Plzni koncem dubna proběhne už 31. ročník filmového festivalu Finále Plzeň, který nabídne to nejlepší z česko-slovenské filmové, televizní i… (více)

Reklama

Reklama