Reklama

Reklama

Temná tvář Brooklynu

  • USA Motherless Brooklyn (více)
Trailer 1

New York, rok 1950. Osamělý soukromý detektiv (Edward Norton) se snaží vyřešit vraždu svého mentora a jediného přítele (Bruce Willis). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (212)

Topco 

všechny recenze uživatele

Edward "IF!" Norton našťastie nepôsobí tak rušivo ako (ho nastrihali) v traileri. Sekundujúci herci (Dafoe, Baldwin, Willis) však mali rozhodne väčší potenciál ako len epizódne vstupy. Navyše, príbeh - jeho tempo, téma, pointy a zvraty - zaostáva za technickou stránkou. Z tej musíme vyzdvihnúť: "správne lenivý" a melancholický džezový soundtrack, dobové kostýmy, peknú retro výpravu s atmosférou NY 50´s aj prácu kamery (premyslenú mizanscénu, príležitostný subjektívny pohľad). Záverom tu tak máme peknú retro-noirovú atmošku, príbehovo a herecky však nevyužitý potenciál. 3,5* ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Edward Norton patří k hercům, které mám čím dál víc rád. A ačkoliv by Temná tvář Brooklynu (strašlivý český název - proč ne Sirotek Brooklyn, když by to dávalo smysl, že) byla i bez něj poctivou kriminálkou z drsné školy, je to právě jeho neskutečně skvěle zahraný hlavní hrdina, kdo z ní pro mě udělal takovou podívanou. To díky Edwardu Nortonovi se film stejně jako na pátrání nebo na otázku rasismu může soustředit i na to, jak žije a jak se cítí člověk s Tourettovým syndromem, a všechno to sice pomalu, ale o to pečlivěji míchat dohromady. Že si to Norton celé také napsal a zrežíroval, to už je pak jenom takový bonbonek. Vyzdvihnout zaslouží i hudba Daniela Pembertona, který se nevzdal svého stylu, ale výběr nástrojů podřídil době, v níž se film odehrává, a soundtrack pořádně šmrcnul stoprocentním jazzem. ()

Reklama

Figu 

všechny recenze uživatele

Libová Nortonova detektivka, která má skvěle vykreslený postavy a v nich kvalitní vostřílený herce! Díky první a zároveň poslední Brucově desetiminutovce (kdy ze sebe za mě po Přání smrti a Skleněným opět vytáhl trochu toho top herectví) se nastartuje celý velký Edwardovo vyšetřování! Vlastně celej film o případu Franka, bez Franka. Norton jak ho známe, opět parádní výkon, při kterým nám jako bonus, předhazuje ještě k jeho dokonalitě občas nějakej ten tik a záchvat. Vyzdvihnu ještě roli Baldwina, ten se s tím taktéž popasoval luxusně! Spokojenost! Jestli má divák zrovna chuť na temnou kriminálku obohacenou o nádech Ameriky z padesátek, šup do toho. 70% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Nejak od začiatku ma ten príbeh nezaujímal. S pribúdajúci časom a postupom vyšetrovania, ktorý to zamotával ešte viac, paradoxne, sa ten pocit iba prehlboval. Herecky je to skvelé, kostýmy a výprava tiež. Je to však tak komplikované, spletité a nepriehľadné, že to otravuje a nudí. Ešte tie jazzové pasáže do toho a cigánske vyplakávania. Náročný film na jedno pozretie. Druhý krát ani omylom. 3 z 5 ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Není to špatný, ale působí to nedotaženě. Na Hollywood relativně low budget 26 mil. USD, jde na filmu zasazeném do téhle doby, dost citelně znát, v kostýmech, rekvizitách, malých detailech, celkové výpravě, feelingu, že tohle určitě není New York během 50's. Edward film napsal, zrežíroval a hrál v něm hlavní roli a i to s sebou nese jakousi těžkou uchopitelnost, když se nemůžete věnovat režijní sesli plně, nebo naopak hraní hlavní postavy plně (to repete z Prvotního strachu), vše působí jakože to mělo dobře našlápnuto, ale potřebovalo to víc. Víc pozornosti v detailech, v režii, víc peněz a kratší stopáž. Noir style hudba byla jediná slušná složka. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • První informace o chystané adaptaci odhalil sám Edward Norton již v roce 2005. Plánovaným rokem premiéry filmu byl tehdy rok 2009. Film se nakonec do kin dostal o deset let později. (vnimatkrasu)
  • Dle režiséra, scenáristy a hlavního herce Edwarda Nortona, ty největší filmový hvězdy na tomto filmu pracovaly bez honoráře. (MarLin)
  • Jedná se o adaptaci úspěšného románu amerického spisovatele Jonathana Lethema, který v Čechách vyšel pod názvem „Sirotci z Brooklynu“. (vnimatkrasu)

Reklama

Reklama