Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh vznikl podle stejnojmenného autobiografického bestselleru Lorenza Carcaterry a představuje kontroverzní vyprávění o událostech, které nemilosrdně ukončily dětství čtyř chlapců a uvrhly je do světa nejhrubšího násilí. Ani po mnoha letech bolestivé vzpomínky nelze vymazat: svět Pekelné kuchyně jim nabídne možnost vyrovnat staré účty... (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (598)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mimořádně silný příběh ve který jsem si první část opravdu protrpěl s klukama, abych si druhou část s nimi vychutnal. Režie Barry Levinsona je v době digitálních efektů a modrých pláten vysloveně osvěžující, všechyn ty ruchy, městské prostředí, okrajové postavy dodávají filmu skutečný život. Pokud jde o herecké výkony, musím zmínit spíše vedlejší postavy, které ale na mě udeřily se vší silou - právník Dustina Hoffmana byl jedním slovem naprosto dokonalej a kněž Bobbyho De Nira byl fenomenální, právě on dával filmu ohromnou lidskost a zatímco to peklo co prožívali malý kluci v pasťáku si an neumím představit, tak závěrečnému Bobbymu dilematu jsem rozuměl, pevně doufám, že nikdy nebudu postaven před takovou volbu. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Úvodních 20 minut bylo skutečně uspávajících a začínal jsem nabírat dojmu, že půjde o další dílo Levinsona, které mi nesedne. Mám to s ním jako na houpačce. Ovšem od nehody se stánkem na párky na kolečkách a ročnímu pobytu v noblesním převýchovném zařízení, kde chlapce kromě pokusu o zlepšení jejich chování, opakovaně docházelo i k pokusu o změnu jejich sexuální orientace bandou sadistických homosexuálních stráží v čele s krajně slizkým a nechutným Kevinem Baconem. Vůbec ovšem nezaostávala ani druhá "dospělácká" polovina snímku, která se točila kolem snahy nějak se vyrovnat se šrámy minulosti, které jsou zaryté hluboko v duši. Těžko v tomto snímku hledat nějaké nedostatky. Skvěle zvládnutý kus filmařiny, kde nevíte, zda máte dříve obdivovat zajímavý děj a zajímavě napsané postavy, nebo žasnout nad fantastickými hereckými výkony snad všech zúčastněných. [88 %] ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Strhující začátek, opět vychvaluju dětské herce - poslední dobou to dělám často - Jonathana Tuckera, Geoffrey Wigdora, Josepha Perrina a předčasně zesnulého Brada Renfro, který hrál například v Nadaném žákovi onoho nadaného žáka. Další skvělá role Roberta De Nira, který tu předvádí typický případ tzv. dokonalého denirovského herectví. Mrazivé a sugestivně pojaté období v polepšovně zdobí patřičně hnusný Bacon - role jemu jak ušitá. Ve druhé třetině ale filmu trochu dochází dech a nastupuje linie ze soudní síně, která ožívá až s příchodem umolousaného opilce Hoffmana s ujetým účesem. Navíc jsou tu zase úplně neznámé tváře dospělých hrdinů, což trochu stěžuje vyvinout si k nim nějaký vztah, protože prakticky jsou to "noví" lidé. Zdánlivý happyend s doslovem hodně silný. 85% ()

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Film začíná jako výborné retro, pokračuje jako rutinní vězeňský (nebo spíš "ústavní") film a končí jako špatné soudní drama. Levinson občas naprosto selhává (flashbacky, zpomalené scény, zápas v americkém fotbale), některé momenty jsou ale zase vydařené. Herecky se taky nekoná nic mimořádného - hvězd najdeme ve filmu požehnaně, ale nikdo nedostane větší prostor něco ukázat. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený film, který v sobě obsahuje tři roviny. Jednak je to snímek o mimořádně silném přátelství čtyř kluků vyrůstajících v jedné čtvrti, který je podobný tomu, co rozehrál Sergio Leone ve svém slavném dramatu Tenkrát na Západě. Ve druhé rovině je to film o selhání systému, který připustí pohlavní zneužívání chlapců v nápravném zařízení a z toho vyplývající touhu po odvetě. Spáči sice nejsou o tom, že pomsta je všechno, vyznívají ale tak, že je to skoro všechno. Ve třetí rovině jde o klasické a mnohokrát natočené soudní drama s řadou efektních výstupů a zvratů. Není to vůbec špatný film, ale měl jsem trochu problémy s jeho etickým vyzněním. Státní zástupce v rámci snahy o pomstu spolupracuje s podsvětím a ve své manipulaci zachází hodně daleko. Celé se to mohlo velmi snadno zvrtnout. A ono kamarádství s několikanásobnými vrahy a profesionálními zločinci je taky trochu zvláštní. Určité vazby z dětství bych neváhal jako dospělý přerušit. Je to film tak trošku v duchu pomsty hraběte Monte Christa na těch, co mu zmršili život. Ostatně ten román hraje ve filmu také svou roli. Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Lorenzo Carcaterra, který je autorem knižní předlohy, tvrdil, že je příběh inspirovaný jeho vlastním životním příběhem. Když toto tvrzení začaly řešit úřady v New Yorku, zjistilo se, že neexistují žádné záznamy o soudních přelíčeních, které by se týkaly takového případu. (don corleone)

Reklama

Reklama