Reklama

Reklama

Stockholmský syndrom

  • Česko Stockholm (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Stockholm popisuje skutečné události z roku 1973, kdy byla za absurdních okolností přepadena Centrální stockholmská banka. Lars Nyström (Ethan Hawke) chce pomocí zajatých rukojmí vysvobodit z vězení svého parťáka Gunnara (Mark Strong). Jednání s policií a dokonce i se samotným premiérem však uvázne na mrtvém bodě a hodiny čekání se protahují na celé dny. Lars rukojmím střídavě vyhrožuje a starostlivě dbá o jejich blaho. Začíná se tak mezi nimi, obzvláště mezi Larsem a vdanou úřednicí Biancou (Noomi Rapace), vytvářet specifický vztah, který později vejde do všeobecného povědomí jako psychologický fenomén zvaný "stockholmský syndrom". (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (95)

kilobyte 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že snaha udělat z policistů ty zlé, aby Stockholmský syndrom dával smysl, se jim vymkl z kontroly. Sice nevím, jak to bylo doopravdy, ale vážně pochybuji, že státní orgány takhle jednali. Asi by bylo lepší natočit to jen z pohledu unesených. Tím by se na člověka přenesly ty správné emoce asi nejlépe. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Jestli se to opravdu zhruba takto odehrálo i ve skutečnosti, tak je to vskutku bizarní příběh. Každopádně musím pochválit E. Hawka, který táhne celý film, který je místy dost křečovitý a přečkat první půlhodinu je vyloženě utrpení. Posléze se to ale rozjede a finále je prostě jeden velký bláznivý cirkus, který stojí za to vidět. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrý film pre tých, ktorí doteraz nevedeli, o čom vlastne ten štokholmský syndróm je. Trocha humoru, nadsádzky, ale vlastne vo vážnej veci. Ak by to napriek tomu niekto nepochopil, táto diagnóza sa dá vysvetliť aj na príklade súčasnej situácie. Je to napríklad vtedy, keď na vás psychopat Matovič alebo kazateľ Heger uvalia lockdown, zbavia vás živobytia, uvrhnú vás do stavu sociálnej núdze, ale vy stále s pohľadom ako na svätý obrázok vyrieknete: "Volím Oľano!" ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Jsou to hodně těsný tři hvězdy, přestože téma Stockholmskýho syndromu je z psychologickýho hlediska velice zajímavý. A navíc se tady v podstatě dozvíme, jak to vzniklo, resp. proč se to tak jmenuje. Film má ale několik negativ, který ho sráží dolů, což je škoda. Mínusem je, že to točili amíci... kdyby to bylo v originále a točili to seveřani, bylo by to určitě lepší. Že šlo o nepovedenou loupež, to víme, dá se o tom dost najít na netu, ale tady jsou jak lupiči, tak i policajti vyobrazení jako naprostí debilové. Co to jako mělo být, jakej pro to byl důvod? E. Hawke někdy až přehrává, ale neřekl bych, že je to jeho chyba, spíš to po něm chtěli. Jinak je herecký složení dobrý, tady není co vytknout. Ale natočit film o vážným tématu téměř formou komedie... no nevím. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Američan se samopalem právě přepadl Kreditní banku." Stockholmskej syndrom vypadá jednoduše. Unesu ženu, trochu ji potýrám a ona se do mě zamiluje. Jenže v praxi to nefunguje. Už jsem jich unesl pět a ... no to je jedno. Lars byl zkrátka šťastnější. Hned první postřelená ho bránila do poslední dioptrie. A já se u toho celkem bavil. Zejména proto, že padouši se chovali jako dementi a policajti na tom byli úplně stejně. Tak to v praxi prostě bývá. A potěšil mě pan premiér Palme, kterej jako správnej politik velkohubě myslel na všechen švédskej lid, ale osudem konkrétní matky si nehodlal narušovat svý moudrý vládnutí. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Přistavené auto u banky je 1971 Ford Mustang Mach 1. (vojacekr)
  • Kromě švédského premiéra Olofa Palmeho (Shanti Roney), který byl zavražděn v roce 1986, byla všechna jména ve filmu pozměněna, protože mnoho reálných postav této události v době vydání filmu žila. (cihlenka)
  • Fontány na pitnou vodu nebyly nikdy v Evropě instalovány, jako tomu bylo ve Spojených státech. Jedna však byla vidět na chodbě u banky. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama