Reklama

Reklama

Další den života

  • Polsko Jeszcze dzień życia (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Varšava roku 1975. Ryszard Kapuściński (43) je renomovaný válečný reportér, idealista a příznivec beznadějných případů a revolucí. Podaří se mu přesvědčit šéfa polské tiskové agentury, pro kterou pracuje, aby ho vyslal do Angoly, kde v předvečer vyhlášení nezávislosti vypukla krvavá občanská válka. Vydává se na zjevně sebevražednou cestu do samotného srdce války a stává se svědkem drastických okamžiků, jež zcela změnily jeho život a pohled na reportérskou práci. Opouští pozici novináře, jejíž hranice stejně vnímá jako relativní, a stává se z něj spisovatel-vypravěč. (Cinemax)

(více)

Videa (12)

Trailer 2

Recenze (17)

dodanek 

všechny recenze uživatele

Skvělý, poutavě natočený a silný film, který na můj vkus velmi vhodně kombinoval nádherné animované pasáže s prostřihy na historické záběry i autentické výpovědi účastníků (u nichž nechápete, jak to prokristapána mohli přežít). Osobně mi vadilo, že jde o striktně levicovou agitku, ve které jsou Rusko a Kuba vykreslováni jako ochránci chudých a USA jako agresor toužící po ropě a diamantech, ale pak jsem se smířil s tím, že jde o autentické převedení předlohy (polská kniha z doby hlubokého socialismu) do filmu. ()

michmark 

všechny recenze uživatele

Motivem pro vznik tohoto animovaného filmu byla prý barvitost popisů v Kapuścińského románech a jak je vidět i v ukázkách, film je vizuálně velmi povedený, zajímavé jsou i hrané proklady s pamětníky. Co jsem ale nepochopil je označení filmu jako "dokument" - o občanské válce v Angole se skoro nic nedozvíte, film pokrývá jen pár dní na začátku konfliktu formou osobního dobrodružství válečného novináře a popis stran mimo MPLA je velmi zkratkovitý, včetně intervence jihoafrické armády. Největší překážkou k dokumentární autenticitě je ale knižní předloha a především její autor - Kapuściński napsal spoustu knížek, ale rozsáhlé části si jednoduše vymýšlel. Navíc byl agentem polské rozvědky, takže scéna ve filmu, zda má novinář právo zveřejnit exkluzivní informace z bojů a případně tím ovlivnit přůběh konfliktu, vyznívá v podání agenta Kapuścińského nechtěně komicky: všechny zásadní informace jistě byly dávno poslané tam, kam bylo třeba.... ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když Prahu zaplaví Avengers, HBO Hra o trůny, je třeba zvednout prdel, opustit stověžatou matičku a zaject si do Kina na Granici za kvalitníma polskýma bijákama. Hned s prvním filmem jsme to však měli vzájemně těžký. Já byl po strastiplné cestě s typickým zpožděním made in ČD , zapoměl jsem si proměnit koruny ve zloty, což když jedeš do cizího státu je skvělá věc, hlavně když řešíš dopravu. Pokud chceš být za kretena, doporučuju ! No a pak jsem začal sledovat film, který jsem místy vnímal jako levičáckou agitku, ale pak jsem na to šel z pozice onoho novináře a začal jsem celý příběh vnímat úplně jinak a mnohem silněji. Animovaná část nad dokumentární vyhrávala na celý čáře. Tole je mimochodem můj první anidok a docela jsem s tím bojoval. Prostě sleduješ kreslený příběh, střih a je tam reálná postava co slovně doprovází viděné. Měl jsem trošku problém to pobírat, ale ne o nic větší než centrála polských taxikářů mou objednávku vozu v polštině. Co mě nadchlo byl plný sál lidí, kteří ani jednou nezasvítili mobilem, nebavili se, nešustili, jestli tohleto je v Polsku běžný, tak se za český diváky vysloveně stydím a pozval bych je, aby se od Poláků naučili jak se chovat v kině, ale třeba jsem měl štěstí, uvidíme dál. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Novinář vprostřed konfliktu, o kterém se ví většinou jen to, že byl. Přináší svědectví, které se zdá být především splněním slibu, který kdysi dal. Trochu obžaloba mocností, které si za studené války z Angoly udělaly bitevní pole. Méně obvyklé je rozhodně líčení z komunistické strany komunistické podpory a tato strana vyznívá dobře a nevinně. I když se mi animace líbila, problém je, že samotné provedení ústí do sci-fi a abstrakce a tak musí se co chvíli vracet na zem. Činí tak četnými výpověďmi očitých svědků a to podle mě rušilo příběh. Jsem pro zlatý střed,. A ten ve způsobu vyprávění a hledání pravdy chyběl. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to taková antropologická studie o africké historii homo sapiens a jeho agresivitou. Postavy se chovají a prožívají jinak než bývá zvykem v animovaných filmech. Celkově to na mě působilo zmatečně. Filmaři tu totiž používají kreativní strategii když kombinují dokumentární film, archivní obrázky, animační techniky a rozhovory s přeživšími. je to ale potěšení pro oči. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Filmári pracovali v Portugalsku, Angole a na Kube. Film sa natáčal 10 rokov. (MikaelSVK)
  • Producenti sa rozhodli požiadať Damiana Nenowa, aby sa zapojil do projektu ako režisér po tom, čo videl jeho krátky film Paths of Hate (2010) a zamilovali si jeho štýl animácie. (Arsenal83)
  • Další den života není jen prvním celovečerním filmem podle předlohy legendárního polského reportéra Ryszarda Kapuścińského, ale rovněž prvním celovečerním filmem, který se věnuje i samotnému autorovi. Jeho kniha „Ještě den života“, která se stala předlohou filmu, je v jeho kariéře přelomová. Poprvé nesepsal soubor reportáží, ale velmi osobní román, v němž nepopisuje válečný konflikt či válčící strany, ale lidské ztráty a nejistotu, zda další den života ještě přijde. Právě touto rovinou románu byl fascinován španělský režisér Raul de la Fuente a rozhodl se film podle knihy natočit. Pro spolupráci v Polsku si vybral renomované studio animace Platige image a zkušeného režiséra animovaných filmů Damiana Nenowa, který se proslavil zejména krátkým filmem Paths of Hate (Cesty nenávisti, 2010). Společně tak dali vzniknout filmu, který ve své dokumentární vrstvě ctí předlohu a který díky animaci dokáže udeřit silou obrazů, jež by jinak nebylo možné ukázat, podobně jako kdysi filmy Valčík s Bašírem (Vals im Bashir, 2008) či Persepolis (2007). (Zdroj: Letní filmová škola)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama