Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sonny (Al Pacino) a Sal (John Cazale), dvě nuly, které hnány životní nouzí vstupují do banky, aby ozbrojené uzmuly kus svého štěstí. Než se stačí vůbec zorientovat a zjistit, že bankovní trezor zeje prázdnotou, jsou nezkušení zlodějíčci v hledáčku policejních složek a dravých médií. Sonny a Sal mají náhle na krku z jedné strany rukojmí, z druhé strany, vedle dozorující policie, širokou veřejnost, v jejíchž očích zosobňují lidové hrdiny. S tím, jak se zvyšuje napětí, dochází v bance čerstvý vzduch a spolu s ním také veškeré legrácky a čepýření. Situace se pomalu, ale neúnosně blíží ke svému konci… 22. srpna 1972 byla v Brooklynu naplánována bankovní loupež, která neměla zabrat více jak dvacet minut. Nakonec John S. Wojtowicz, ozbrojený nejen palnou zbraní, ale především znalostí mafiánského filmu Kmotr (1972; účinkoval v něm právě Al Pacino), s psychicky nevyrovnaným kumpánem Salvatorem A. Naturalem, drželi rukojmí po čtrnáct hodin. Jedním z hlavních motivů k loupeži bylo pro Wojtowicze získání finančních prostředků na chirurgickou přeměnu pohlaví svého transsexuálního partnera, Elizabeth Edenovou. Netradiční kriminální událost mistrovským způsobem převedl o tři roky později na stříbrné plátno režisér Sidney Lumet (Dvanáct rozhněvaných mužů, Sestup Orfeův, Zastavárník, Vražda v Orient expresu). Společensko-kritickému dramatu nelze upřít jak nadsázku, s níž se umně líčí absurdní charakter celé loupeže, tak přesnou psychologickou drobnokresbu všech zúčastněných vystavených nezměrnému tlaku. Velkou zásluhu na tom nesl strhující scénář Franka Piersona, jenž za něj získal oborovou cenu Writers Guild of America i Cenu Akademie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (375)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Drsný príbeh dvoch kamarátov, ktorí sa rozhodnú vylúpiť banku. Skvelý herecký výkon Al Pacina. Je to podľa skutočnej udalosti. Lúpež je všetkými sledovaná v priamom prenose. Samozrejme, že všetci fandia zločincovi, až kým nevyjde najavo skutočnosť, že je bisexuál. Ulúpenými peniazmi chce zaplatiť svojmu priateľovi operácii zmeny pohlavia. V tú chvíľu sympatie miznú a Sonny zostáva sám. Vydarený snímok s výborným mladým Al Pacinom a pôsobivou atmosférou. Al Pacino tu vytvoril ďalšiu výbornú postavu a jeho lupič je ozajstný sympaťák, ktorému budete držať celý film palce a dúfať, že mu všetky plány vyjdú. Jeho lúpežný parťák je John Cazale s ktorým Al Pacino hral už v Krstnom otcovi. Ten bol za svoj výkon nominovaný na Zlaté glóby. Skvelý film. Všetkým odporúčam. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

9/10 Stockholm Syndrome: The Movie. Štýlová jazda. Minimalistická réžia (žiadna hudba), parádna analógová kamera, skvelá atmosféra 70tych rokov, jedno dusné letné popoludie, úžasne napísané postavy, ktorým stačí pár viet a pozorný herecký výkon, aby dosiahli hĺbku, čo niekedy nedosiahnu ani po celú stopáž a pravdaže božský Al Pacino. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak budete mať niekedy pocit, že všetky americké filmy o bankových lúpežiach a prepadnutiach nemajú reálny základ, tento príbeh vás (rovnako ako mňa) rýchlo vyvedie z omylu. Perfektne vynervovaná dráma, ktorá po trošku rozpačitom a neistom úvode začne naberať veľmi zaujímavé kontúry. Realistickosť situácií je na vrcholnej úrovni, presvedčivý dojem z filmu majú na svedomí hlavne dokonalé herecké výkony (Pacino vedie stádo) a pevná ruka režiséra, ktorý po úvodných minútach ani na chvíľu nezaváhal a držal ma v napätí až do konca. 85%. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Herecká exhibice sympatického Al Pacina, který s John Cazalem neúspěšně přepadli banku. Spíše dobrá tragikomedie než drama, chvílemi jsem se musel smát, jaké problémy Al Pacino v roli bisexuálního lupiče musel řešit, nebo jak si získal pozornost a sympatie veřejnosti. A tichý Cazale se svým pohřebním výrazem se do této zpackané loupeže taky skvěle hodil, jeho hlavní starosti byly, zda zvládne let letadlem a aby nebyl označován za homosexuála. Trailer: http://www.sms.cz/film/psi_odpoledne/ukazka ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Mladý lupič Sonny (Al Pacino) se společně se dvěma kumpány (Cazale, Springer) pokusí vyloupit banku. Plán se však začne bortit hned na samém začátku a tak musí Sonny čím dál častěji improvizovat, až se dostává do situace, kdy není cesty nazpět. Al Pacino podává další ze svých výborných výkonů, ale film je tentokrát pouze lehce nadprůměrný. Je zde prostě příliš mnoho povídání, minimum akce a na dvouhodinovou stopáž několik hlušších míst. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (45)

  • Když se natáčely venkovní scény, bylo poměrně chladno. Aby ve filmu nebyl vidět dech postav, herci si před každou scénou vkládali do úst led. (StarsFan)
  • Ve filmu padnou pouze dva výstřely. (Kulmon)
  • Výkon Ala Pacina byl časopisem Premiere v roce 2006 oceněn jako 4. nejlepší herecký výkon všech dob. (Kulmon)

Související novinky

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

15.12.2023

Zatímco jiní v jeho věku řeší nejšetrnější pleny, Ridley Scott si ke svým sedmaosmdesátým narozeninám nadělí další režijní počin. Tahle legenda se totiž rozhodla, že nepoleví v každoročním nadělování… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama