Reklama

Reklama

Výjimeční přátelé

  • USA A Beautiful Day in the Neighborhood (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Novinář Lloyd Vogel (Matthew Rhys) je pověřen, aby napsal článek o oblíbeném tvůrci a moderátorovi dětské televizní show Fredu Rogersovi (Tom Hanks). Poslušně se vydá do studia, kde Rogers natáčí svůj pořad, a záhy mu začne klást zvídavé otázky. Fred má však zjevně jiné plány. Dotazovaný se náhle promění v tazatele a pomůže Lloydovi překonat trauma z minulosti i znovu objevit víru v lásku. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (80)

castor 

všechny recenze uživatele

Fred Rogers. Za oceánem modla. Pro miliony Američanů příjemné vzpomínky na dětství. Rogers byl televizní hvězdou, loutkařem, hudebníkem, producentem a především moderátorem dětského pořadu, který bavil přes tři dekády a u kterého opakovaně sedávalo hned několik generací diváků. Zejména těch předškolních, u kterých cílil na rozvíjející se psychiku a pocity i smysl pro morální a etické uvažování. Hlavně byl osobností, ze které stříkal pozitivismus na všechny strany. Jenže právě za oním oceánem. Potíž je, že Středoevropan o žádném takovém dobrosrdečném pánovi neslyšel. I když (pro srovnání) vzpomenout si třeba na náš Malý televizní kabaret plný příběhů a písniček s Jitkou Molavcovou, Josefem Dvořákem nebo Štěpánkou Haničincovou nebude tak obtížné. Tak či onak, děj se motá okolo novináře a čerstvého otce, který (ač má úplně jiné zaměření) o Rogersovi chystá menší článek. Materiál bude nakonec čítat několik tisíc slov a hlavně jednotlivá setkání novináři docela překopou vlastní život plný nevyřčeného: nejen k umírajícímu otci, ale i k manželce. Celé je to pochopitelně limonádové a zcela přizpůsobené Tomu Hanksovi, který sympatie, laskavost a charisma může přehazovat lopatou. Tvůrci nicméně tu a tam předvedou docela sebevědomý moment, takže rozhodně nejde jen o dojímání se a umělé emoce. Jen to vyžaduje krapet víc divácké trpělivosti. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dokonalý Tom Hanks coby Fred Rogers. Nejpozději ve scéně v restauraci vás bude mít v hrsti, protože jeho pohled upřený do kamery musí přimět k minutovému zamyšlení úplně každého - nejen postavu Matthewa Rhyse, která tu absolvuje jednu z nejméně pravděpodobných terapií v historii terapií. Spoustu plusových bodů filmu navíc nasbírá režie Marielle Heller, která celý film pojala jako jednu epizodu Rogersovy show. Komu se Výjimeční přátelé budou líbit a chtěl by se o Fredu Rogersovi dozvědět více (protože tohle není jeho životopis), nechť se podívá na dokument Won't You Be My Neighbor?. ()

Reklama

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Není to úplně tak, jak by si leckdo možná přál, že co Tom Hanks, to záruka dobrého filmu. Tom Hanks byl v tomto případě zasunut do stylizace pana Rogerse. O tom se nedovíme, až na něco málo rodinných neshod, zhola nic. Touto stylizací ale napíná diváka až za hranici trpělivosti. Ať mu leze z úst sebepatetičtější hláška, říká ji tak pomalu, že by se mu u ni vyluhoval zelený čaj na 60 stupňů. Přitom glosuje a analyzuje mezi řádky jako kvazi terapeut vlezlými otázkami Lloyda. Vyzvídá, co se to děje neutěšeného v jeho životě, rozuměj, v životě hlavní postavy. Tou totiž není Fred Rogers, ale permanentně na něco naštvaná osoba, která v žádném okamžiku filmu není ani zajímavá ani nějak výjimečně nebo aspoň průměrně zahraná. Nakonec ve filmu ale vlastně nad průměrem není vůbec nic. Ani soundtrack, ani Hanks ani nikdo jiný, ani kamera, ani scénář, ani nic. Je to jen film, který měl být rodinný a příjemný a místo toho je napínavý, kdy ten Roger / Hanks konečně tu svou větu pommmaaaalllllilililinkuuuu dořekne.... Neměl jsem zážitek. Jako Netflixovská jednouhubka to mohlo být fajn. Ale můj dojem je, že není... ()

campix 

všechny recenze uživatele

Hodně rozporuplný film, u kterého hodně záleží s jakým rozpoložením k němu jdete a jak přistoupíte na jeho hru, jelikož osud hlavního hrdiny a jeho osobnost je tak sladkobolně pozitivní až to může většinu lidí iritovat. Opravdu je až s podivem, jak mohl takovýto člověk existovat. Všechno jde ale stranou, když podlehnete sympaťákovi Tomu Hanksovi. Troufám si tvrdit, že s kýmkoliv jiným v hlavní roli bych šel s hodnocením možná i o dvě hvězdy dolů. Mně to zrovna rozpoložením sedlo, ale dokážu si jednoduše představit, že to někoho jiného bude štvát. Proto je zde hodnocení takové, jaké je. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neměl na začátku takovou touhu film vypnout a nikdy jej nedokoukat. Díky bohu, že jsem to neudělal, jelikož jsem byl odměněn náležitou dávkou emocí. A apeluji tímto na tu hrstku lidí, jež budou přemýšlet o tomtéž, jelikož připitomnělý a ne příliš přístupný úvod A Beautiful Day in the Neighborhood rozhodně stojí za to přečkat a zvyknout si na tempo tohoto zvláštního snímku. Vlastně mi to strašně moc tématem i tónem připomínalo seriál K smíchu s Jimem Carreym, takže kdo viděl, bude tu jako doma. Musím dodat, že Tom Hanks je tu zase jednou naprosto bombový a ty nominace na různé ceny jsou rozhodně zasloužené, ten chlapík prostě zahraje všechno. A taktéž perfektní je tu Matthew Rhys, kterého přece jen tak často nevídáme, ale nyní se mu urodilo několik zajímavých projektů. Feel good kousek roku...7/10 ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Reklama

Reklama