Reklama

Reklama

Abeceda

(studentský film)
  • USA The Alphabet
Animovaný / Experimentální / Horor / Krátkometrážní
USA, 1969, 4 min

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch

Kamera:

David Lynch

Hrají:

Peggy Lynch
(další profese)

Obsahy(1)

Výstřední, pochmurné a surrealismem silně ovlivněné dílo, kterým na sebe Lynch upoutal velkou pozornost. Díky němu se mu podařilo získat stipendium na právě vznikajícím Americkém filmovém institutu. Krátký film údajně zachycuje sen jeho ženy Peggy (mimochodem hlavní aktérka). Vyprávení je kombinací animace a hraného filmu. (gruvacek)

(více)

Recenze (174)

Spike17 

všechny recenze uživatele

Lynch si zde mistrně pohrává s kontrasty, a to s černou a bílou, jak je jeho oblíbeným zvykem. Už jen úvodní záběr na Peggy, jejíž bílá tvář notně kontrastuje s obklopující černočernou tmou, předesílá preferovanou texturu. Zajímavé jsou kontrasty na úrovni zvuku a samozřejmě zvuk samotný. Kontrast je vedený například využitím proměny dětského popěvování za mužský hlas zpívající operu. Zvukových doprovodů je napříč Abecedou opravdu hodně. Ať už je to zvuk větru, nervydrásající a nechutné kvílení (připomínající dítko z Mazací hlavy), různé ruchy v pozadí anebo dívenka zpívající abecedu (což je mimochodem velmi úderná a mrazivá hororová scéna). VÍCE ZDE (FILMOGRAFIE DAVIDA LYNCHE - RANÉ KRÁTKOMETRÁŽNÍ SNÍMKY) ()

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

BLBOST To i moje hovno v záchodový míse je větší umění, než tohle. Holt Lynch může natočit třeba šedivou zeď a jeho příznivci u toho budou chrochtat blahem. Lynchovy filmy jsou asi jako obraz černý čtverec od Kazimíra Maleviče. Někdo v tom chce za každou cenu vidět umění, podle mě je to kravina. Horor??? / Thriller??? - k smíchu ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Abeceda" je jedním z úplně prvních filmů Davida Lynche, jeho film studentský. Propojuje zde animaci s hraní, využívá různé filmařské techniky. Na jeden film je toho až moc. Zde navíc poznáte, jestli vám tenhle autor sedne nebo ne. Jeho imaginace je jedinečná a už zde ukazuje, že temná stránka člověka a jeho těla mu jsou blízké, stejně jako industriální podstata současného světa, která se mnohem více objevuje v jeho "Mazací hlavě". ()

Strider 

všechny recenze uživatele

Cože? Trošku vtípek ne? Od Lynche sem viděl myslim akorat jenom jeden film, takže nemužu porovnavat, ale jesli sou všechny jeho filmy takovýdle, jakože snad ne, tak jste všichni dementi. Todle bych zvládnul udělat taky, akorát že nejsem dostatečně zhulenej abych to někde publikoval. Nechápu jak někdu může napsat že to "rozhodně není pro slabé povahy" nebo "nejděsivější horor co jsem viděl" ... Jestli někoho vyděsí pár čmáranic, tak je zralej pro psychyatra, já se jenom nudil. Jako pořádnej obraz by některé výjevy byly možná působivé, ale když to tady někdo pustí za sebou, dá k tomu hudbu a blekotá do toho nějaká baba, tak spiš nic. Tenhle film je prostě naprosto o ničem, ale Lynchovým fanouškům to asi těžko půjde vysvětlit, i kdyby Lynch natočil partu shnilých jablek na zemi a řekl že je to umění, jeho fanoušci by hýkali blahem. Jako sbírka surrealistických obrazů docela dobré, jako film propadák. ()

Ruuzha 

všechny recenze uživatele

Lynch musí žít v úplně jiném světě než všichni ostatní. Jeho pojetí hororu a strachu se vymyká běžným standartům a právě to mě nejvíc děsí. Na celém snímku v podstatě nebylo nic vyloženě děsivého, ale nikdo nedokáže navodit takovou atmosféru jako on. Zkuste si zavřít okenice a vnímat ty 4 minuty všemi smysly a plně se soustředit. Mně teda leze mráz po zádech...80% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • Úvodní píseň Davida Lynche zpívá Robert Chadwick. (Tomket)
  • Na film finančně přispěl i otec Davida Lynche. (Tomket)
  • Bílá postel, na které leží Peggy, se dnes nachází v majetku Freda Elmese, Lynchova pozdějšího kameramana. (Tomket)

Reklama

Reklama