Reklama

Reklama

Calibre

Trailer

VOD (1)

Dva dlouholetí přátelé Vaughn (Jack Lowden) a Marcus (Martin McCann) se po dlouhé době schází, aby vyrazili na lov do izolovaných skotských lesů. Plány vycházejí podle představ, místní obyvatelé je příjemně přivítají, udělí jim pár rad do života a doporučí jim, kam vyrazit. Všechno se rapidně změní během lovu, kdy je Marcus nucen udělat fatální rozhodnutí, za která později oba draze zaplatí. (Hernycztek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

Tft 

všechny recenze uživatele

Občas se v nabídce originálních filmů od Netflixu chce povrtat trochu hlouběji, člověk pak narazí i na filmy, které za něco stojí, jejich propagace je ale bohužel naprosto nulová. Calibre je napínavý film z deštivé, mlhou pokryté skotské vysočiny o posledním svobodném víkendu dvou parťáků z dětství. Co začne jako pohodová rozlučka se svobodou, proložená alkoholem a lovem divoké zvěře, se v okamžiku mění na nejhorší víkend jejich životů. Režisér Matt Palmer od začátku nijak netají svoje záměry, od prvních okamžiků je jasné, že se na tomhle víkendu něco podělá a film nebude žádnou buddy komedií o tom jak se Vaughn (Jack Lowden) se svobodou loučil. Z toho plyne největší problém filmu – předvídatelnost, když dojde v úvodu k hlavnímu zvratu (ten je největším a zároveň jediným překvapením a OH SHIT! momentem filmu), který změní chod celého snímku, je naprosto jasné, co se bude po zbytek děje odehrávat. Calibre tohle celé naštěstí vyvažuje napínavostí a skvělou atmosférou, velkou zásluhu na tom má i dvojice ústředních herců Jack Lowden a Martin McCann, kteří umějí přenést tu nesnesitelnou nervozitu, která je skličuje na publikum. Díky tomu si i přes svou předvídatelnost drží film převahu nad divákem, i přesto, že se až na zmíněnou jednu výjimku ve filmu nestane nic zas až tak nečekaného, pořád cítíte, že to celé může hodně rychle nabrat spád dolů z kopce. Je to asi takhle – to jak se film bude odehrávat uhádnete nejspíš hodně rychle, Calibre vás ale dokáže pořád držet na pochybách. Hodně celkovému obrazu filmu dodává atmosféra skotské vesnice a odtažitost jejích drsných obyvatel, kteří se s ničím a nikým moc nepářou, kulisy filmu jsou opravdový highlight, bez kterého by jen těžko fungoval. Calibre bych zařadil k té povedenější části z produkce Netflixu, Matt Palmer se ukazuje jako zdatný režisérský nováček, tak snad mu Netflix nebo někdo jiný pomůže jeho talent dále rozvíjet. 69% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nečekané překvapení od Netflixu! Dva kamarádi si vyrazí do Skotských lesů na lov, ovšem nic nejde podle plánu, ba stane se něco strašlivého, co má ještě fatalnější následky. Hlavním hrdinům jsem opravdu tuhle situaci nezáviděl a bylo mi z toho celkem nepříjemně, když jsem si představil, že by se to stalo mně. Drsný les, drsné prostředí, nekompromisní vidláci, hutná atmosféra, stísňující napětí, hodně realistična a šokující finále. Za mne naprostá spokojenost, tyhle vidlácké lesní Thrillery řádily v 80.letech a nyní jsou spiše v pozadí, takže tleskám, tohle se Netflixu povedlo. 80% ()

Reklama

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Až nepříjemně realisticky a syrově je zde vyobrazeno veškeré dění. Všechno, co se týpkům stalo, se dalo nějakým způsobem očekávat. Nejsou zde žádné náhody, všechno se děje tak nějak přirozeně a proto to na mě působilo tak autenticky a zároveň dost charismaticky. Nedá se říct, že bych fandil hlavní dvojici přes to co udělala a jak dál postupovala - ale snad každej z nás by se takhle v té situaci zachoval. Je to jako spirála. A konec mi prostě přijde férovej. Výborná audiovizuální stránka - tedy zejména hutný zvuk hladí uši a prostředí je oku lahodící. Je to slow burn, ale tak napjatý že jsem pomalu ani nedýchal. Perfektní thriller i se skvělými charaktery, kde se nehraje na zápornou stranu ani tu hodnou. Postavy vykonávaj kritická a instinktivní rozhodnutí, proto na mě každá postava působila lidsky a přišlo mi, že sleduju spíš konflikt větších rozměrů, než že by to bylo jen o těch dvou - přál jsem si, ať to mezi nimi dopadne tak nějak... přátelsky i po tom všem, protože to je jediný způsob jak se z toho dostat. Démony si každej ponese zvlášť. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dva kamarádi na lovu skotskou vysočinou, jedna nešťastná vteřina a začne se tvořit osudový řetěz příčin a následků. Jak by řekl šerif Ed Tom Bell, jesi todle není průser, tak nechci vidět, až ňákej příde.. Calibre dokáže zaujmout svou uvěřitelností a vzhledem k povaze postav vás u jednoho z viníků úspěšně tlačí i k jakési ambivalenci. Když místní napružený hlavičkář ztropí rozruch kvůli jízdě na městském kole s trochou kokeše, nebo když se až do sedmdesáté minuty ústřední dvojice topí ve snaze nevzbuzovat podezření, má to ty správné thrillerové grády, které vás vtáhnou do děje. Zdejším výtkám směrem ke konci nerozumím. Jistě, vzhledem k nedělnímu festivalu ohňů se nabízelo nějaké to rurální opékání ala Wicker Man, ale tento závěr, kdy obě strany pro sebe vzhledem k okolnostem urvaly maximum, se nijak nezpronevěřil přechozímu průběhu. V některých duších je pocit viny horší než smrt.. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dvaja ozbrojení chlapi na love v lese, to vo filmoch dopadne len málokedy dobre. A dobre to nedopadne ani tentokrát. Scenár nie je žiadne veľdielo, ale celkom slušne pracuje s uchádzajúcimi postavami, ktorých rozhodnutiam chápete napriek ich kontroverznosti (ale zároveň ľudskosti, alebo ak chcete „ľudskosti“). Páčil sa mi napínavý vývoj deja, aj keď občas boli jednotlivé zvraty príliš samoúčelné. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • První a poslední scéna byla natočena ve stejný den. (MeanWhile)

Reklama

Reklama