Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Joseph L Mankiewicz je u nás známý především díky velkofilmu Kleopatra (FP 16/68). Na vrcholu své kariéry byl v letech 1949 50, kdy obdržel Oscary za režii a scénář filmu Dopis třem manželkám (1949) a o rok později za režii dramatu z divadelního prostředí Vše o Evě. V příběhu ambiciózní dívky, která se stane během jediné sezóny hereckou hvězdou, režisér poodhaluje mnohé ze zákulisí uměleckého života v New Yorku, v němž přinejmenším stejnou roli jako talent hrají intriky a bezohledná touha po slávě. Tak trochu v rozporu s názvem filmu je hlavní hrdinkou filmu stárnoucí hvězda Margo. Ta se stane obětí dravé Evy a musí jí uvolnit své místo na diváckém výsluní. Skvělý herecký výkon Bette Davisové můžeme i s odstupem let hodnotit jako hlavní devizu filmu, ve své době oceněného šesti Oscary )nejlepší film, režie, scénář, kostýmy, vedlejší mužská role George Sanders, zvuk). v titulní roli se objevila Anne Baxterová a v epizodní roli přihlouplé dívenky, toužící po kariéře, Marilyn Monroeová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

Skip 

všechny recenze uživatele

Jedna je mladá, posedlá divadlem a schpná pro získání role udělat cokoliv. Je to taková nenápadně se tvářící myška s velmi ostrými zoubky, připravená pořádně kousnout. Druhá je slavná, uznávaná divadelní herečka posedlá svým věkem (40 let). Tyhle dvě svedl osud dohromady a svedly "souboj", který je opravdu diváckým zážitkem, přičemž sekundanti odvedli skvělou práci, takže vznikl film, na který se jen tak nezapomíná. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Dialogy blížící se genialitě. Skvělá režie a perfektní svícení. Herecky přepjatě divadelní, což v tomto případě jen podtrhuje prostředí, v němž se film odehrává. Výborný kus filmařiny. Trochu studený, ale tím víc vystupuje do popředí autorský koncept. Škoda jen očekávatelného závěru, který působí lehce samoúčelně. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Super film ale nie som nadšený. Keby neexistovali pecky ako Sunset Blvd. alebo What happend to baby Jane ? páčilo by sa mi to podstatne viac a možno by mi ani tak nevadilo, že je to táááááááááááááááááákto rozťahané. Škoda, pretože v podstate je to hlavne po dejovej a hereckej stránke dokonalý film. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že výraz herecký koncert je pro toto dílko nedostatečný jako známka opilého gymnazisty po výpadku paměti. Omlouvám se, nevím, kdo byl Mankiewicz, ale tohle bych z fleku věřil Kubrickovi Wellesovi, Wilderovi nebo Hitchcockovi. Umí někdo lépe zahrát vyžilou hereckou hvězdu, než Bette Davis? Nemyslím si. Jestli někoho napadla Marlene Dietrich, tak ta se nepočítá, jelikož vyžilou hvězdu nehraje, ale žije. :))) Musím matně tahat z paměti, jestli jsem někdy viděl víc evil charakter v konverzačce, ne vážně, proti jedné postavě z téhle oscarové pecky je J.R. Ewing nebo Alexis Colbiová slaboučký čajíček. Nerad ženy nazývám výrazem na s, ale tohle jsem ke konci filmu opakoval co pár minut. :) Bezprecedentních 10/10 a opět smutná připomínka toho co za filmy dříve bodovalo na Oscarech i pokladnách kin.... ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Film o kariérizmu. Přesněji o kariéristce Evě, divadelní herečce. Z prostředí, ve kterém je používání intrik a zákulisních machinací obvyklejší něž jinde, protože tady jde nejen o peníze, moc, ale také a hlavně o slávu. Kde taky jinde taky mohl ten pojem "zákulisní machinace" vzniknout, než na divadle, že? Charaktery jednotlivých postav jsou zde vykresleny velmi zdařile, delší stopáž filmu mi nevadila, naopak jsem si užívala toho napětí, které bylo místy skoro jako v nějaké detektivce. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (24)

  • Společnost 20th Century Fox zaplatila Mary Orr za všechna práva k "The Wisdom of Eve" pět tisíc dolarů. (džanik)

Související novinky

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama