Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dívat se na své spolužáky z výšky nemusí být vždy jen příjemné. Radkovi přezdívají Bidlo. Je mu čtrnáct let, je dobrý žák, ale bez zájmu o tělovýchovu a sport. Právě se konají místní kola spartakiádních soutěží a Radek by rád zaimponoval své spolužačce... Tvůrci filmu zabloudili v povinném branně výchovném tématu jen velmi lehce a "spartakiádní" film přežil svoji dobu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Siegmund 

všechny recenze uživatele

V prvním momentech filmu, jsem zvažoval, zda se vůbec dívat. Z počátku mně film připadal takový fádní. Spolužáci se Chaloupkovi posmívají a ono mu to celkem ani nijak nevadí. Na první pohled to vypadá tak, že mu to je snad i jedno. Jako zlomový okamžik filmu mi přičel okamžik, kdy Chaloupku nevzali požárníci (pro ty mladší - hasiči) na krajský přebor. V Chaloupkovi se cosi zlomilo, konečně získal tu správnou motivaci a dostal chuť se sebou něco dělat. Celkově lze říct, že se nejedná o žádný trhák a film s hlubším obsahem, Troufám si tvrdit, že by se nejedni mladí při sledování tohoto filmu s nějakou postavou ztotožnili. Jsem rád, že jsem si vzpomněl jak se jmenoval onen v závěru zmiňovaný film, kdy lidi na nástupišti fackovali mávající lidi vykloněné z okna. Italský film s toutou fackovací scénou jsem viděl, jmenuje se: http://www.csfd.cz/film/31970-moji-pratele-amici-miei/. (neděle 30.08.2009) ()

lolaloka 

všechny recenze uživatele

Z filmu si pamatuj hlavně poslední scénu, kdy ,,to" Radek vyběhl a pak také jak hlučně cvičil ve sklepě činkou a fackovací vlak a vlatně si ho pamatuju docela dost dobře....celkem mě naplnil nadějí, že když člověk chce, tak to aspon trochu jde...( je fakt, že mi bylo 12 :-), ale film mě pozitivně ovlivnil a to se cení. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tohle je zvlastni film...pro me trosku nostalgie, protoze spartakiada atd. (jak kluci koukaj z okna na cvicici ucitelku a na holky, a do toho David "poupata..." jako bych tam byl...). Par hodne slusnejch hlasek a temer dokumentarni hereckej styl otce a syna. Urcite stoji za videni, socialisticky film pro mladez. 3+ ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl před více než dvaceti lety a tenkrát se mi opravdu hodně líbil. V těch třinácti letech pro měl byl, podobně jako podobně laděný film se symptomatickým názvem "Outsider", velmi důležitý, neboť jsem tehdy v mnoha situacích prožíval outsiderství velmi podobné... Po dnešním shlédnutí tohoto filmu cítím mírné rozpaky, neboť už úvodní píseň v podání tehdejší superstar, několikanásobného zlatého slavíka a miláčka dětí - Dalibora Jandy, nás neúprosně vtahuje do sychravé atmosféry reálného socialismu, přičemž tuhle podivnou, mimořádně pitomou dobu neopustíme po celých 78 minut filmu. Příběh sám je nesmírně schématický a plný neuvěřitelných klišé. Také herectví všech zúčastněných je neskutečně mátožné a ochotnické. Snaha vytvořit "výchovný film", "předávající dnešnímu mladému, často pasivitou dospělých zmatenému a demotivovanému člověku důležité základní pozitivní hodnoty " (to necituji, ale takhle nějak to bylo tehdy určitě zformulováno), kouká z příběhu jako sláma z bot. Přesto nehodlám tento "filmový opus" jen tak bez milosti popravit. Jistě v tom bude i kus nostalgie, protože na mě tenhle výchovný film rozhodně zafungoval a skutečně mě motivoval, ale ne jen ta... Především disponuje až překvapivě kvalitní a vynalézavou kamerou, dále je místy poměrně vtipná (občas pravda není úplně jasné, byl-li to záměr, nebo jen "kouzlo nechtěného"), v neposlední řadě je i až nečekaně věrným dokumentem tehdejšího období, včetně takových detailů, jako je dobové vybavení bytů, tehdejší oblečení, podivná, dobově příznačná společenská apatie a uzavírání se do sebe, či trefná reflexe názorů a postojů tehdejších teenagerů. Přitom se zdá, že ten zdánlivě nezúčastněný pohled tvůrců na jejich tehdejší současnost, v sobě skrývá určitý osten nepřiznané společenské kritiky, která sice vyznívá spíše v tepání jednotlivých zlořádů, ale může být pochopena i jako kritika samotného systému... Celkový dojem: 55% PS: Pokud ti mladší netuší, co že to byla ta Spartakiáda, tak tady to jasně a zřetelně pochopí ;o) PPS: Orientační běh je vážně moc fajn sport! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Film, který dávno vyvanul z mé paměti a připomněla mi ho až exhumace TV Barrandov. Několikrát jsem byla svědkem, jak po sídlišti v Ostravě-Výškovicích zmateně krouží mladí lidé s mapami v rukách a čísly na hrudích, pobíhají tam a zpátky, rozšlapávají psí hovna a bylo mi jich (běžců, ne hoven) děsně líto. V dětství jsem díky své výšce měla tu výhodu být studentem prestižní sportovní školy a jakoukoliv trať delší než 250 m jsem upřímně nenáviděla. Plíce a mozek odmítaly vytrvalostní běhy akceptovat. A při mém lehce podprůměrném orientačním smyslu, strčit mi do ruky mapu a buzolu, mohla bych dnes mít třeba švédské občanství... Při mé smůle spíše ruské, možná i kubánské. Film o nesympatickém Bidle, jeho mindrácích a výkonech, se mi v dětství docela líbil. Připomínka po letech přinesla příjemnou nostalgii a to je asi tak vše: moc moralizování, růžky vystrčila agitka, herecké výkony některých (vlastně většiny a zvláště hlavního hrdiny) velmi slabé, celkově to bylo dost prkenné. Dnešní puberťáci, pokud se dívali, asi jen nechápavě sledovali tu bandu "nerdů a geeků". Upřímně, já bych se současnou omladinou neměnila, radši být tehdy mimoň než dnes "supa roštěnka", shánějící ve 13-ti letech šprcku :-P. 55% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Film bol natočený na štátnu objednávku v hlavnej úlohe z nehercom. (Raccoon.city)
  • Úvodnú skladbu "Svět je tajuplné rozcestí" spieval v tej dobe najpopulárnejší spevák československa Dalibor Janda, ktorý získal v roku 1986 prvýkrát v ankete popularity českých a slovenských spevákov hlavnú cenu Zlatého slávika. (Raccoon.city)
  • Film bol natočený za spolupráce OB Slovan Zbraslav. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama