Reklama

Reklama

Aniara

(festivalový název)
  • Švédsko Aniara (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pozemšťané chtějí opustit poničenou planetu a Aniara je jednou z mnoha kosmických lodí, která je převáží za novým životem na Marsu. Nálada je optimistická a podmínky na palubě skvělé. Brzy po startu je však Aniara vychýlena z kurzu a čelí oklice, která potrvá celé roky. Znepokojivý a velice věrohodný sci-fi snímek našel inspiraci v básni „Aniara“ spisovatele Harryho Martinsona, oceněného Nobelovou cenou. (Febiofest)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (38)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočené a působivě napsané sci-fi o několika tisících pasažérech směřujících na Mars ve vesmírné lodi, která musí po nehodě a vychýlení z kurzu zahodit veškeré palivo. Následná mnohaletá odysea, sledující zánik lidské civilizace prostřednictvím proměňující se atmosféry v izolovaném společenství ponechaném napospas, v němž postupně zmírá naděje i smysl existence, skvěle buduje pár zásadních postav (zejména hlavní hrdinku) i svět, v němž se děj odehrává. Pod efektním povrchem lze dokonce vyčíst i myšlenkově hlubokou, provokativní a nekompromisní vizi, jejíž realizaci však poněkud podráží nohy ta skutečnost, že příběh příliš dlouho setrvává na jednom místě, téměř negraduje, a na konci, když se to všechno snaží narychlo dohnat, nenechá dost prostoru finálním devastujícím obrazům na to, aby stihly dostatečně zarezonovat. ()

Mufuck 

všechny recenze uživatele

Za mě osobně absolutně promrhaný potenciál. Ženy, ze kterých jsou dílem osudu vězenkyně, se najednou zničehonic stávají pomalu hlavními "osobnostmi" celé lodě. Do toho pak následují nesmyslné orgie. Prohlubující se depresivní stav jedné z protagonistek v konfrontaci s nadšením té druhé poté vypadal už jen jako čirý diletanství, i slepá by to snad viděla! A ještě ke všemu je to točený v nějakým hotelu s kasínem, což dojem z filmu hází ještě níž, interiéry údajný sci-fi lodi jsou tím pádem bohužel otřesný. Všechno výše vyjmenovaný bych nakonec snesl, i když je to nesmyslně natažený na hodinu a půl ... Ale že potažmo ty nejzajímavější roky vývoje rozkladu společnosti, na které trpělivě čekáš a čekáš se poté scvrknou na směšně krátké poslední 2 minuty filmu, to už tě prostě dokonale n*s*r*. Události, které by byly na filmu jednoznačně tím nejzajímavějším - myšlen ten totální rozklad společnosti, když je jasné, že "obrat" nikdy nebude - jsou totiž úplně pohřbený. Normálně lidi přece nejsou zavřený v plechovce ve vesmíru deset a víc let, a přesně z  toho měli tvůrci vytřískat mnohem víc, právě proto měl být ten film mnohem temnější a jít pořádně do hloubky. Aby nás mrazilo z té vize, co by se PAK těm lidem na lodi mohlo stát. Místo toho pozorujeme vlastně jen klasický noční život ve Stockholmu. Všichni tam buď jen souložej, hrajou na bednách, trsaj na diskotéce a berou drogy, nebo se modlí a chodí do práce.  Takže prostě jen to, co dělaj normálně nejen o víkendu v reálných životech :-) ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Niekto tu spomínal podobnosť k pre mňa už kultovému The Divide (2011), no nebolo tomu tak. Jediné čo tieto dva filmy majú spoločné je izolovaná skupinka ľudí, ktorí sa nemôžu nikam hnúť. Navyše The Divide bolo viac zamerané na budovanie atmosféry a na psychologický ponor do jednotlivých postáv. V tomto prípade sa divák iba tak nezaujate pozerá na jednotlivých nešťastníkov, kde sa hľadí najmä iba na sociálny rozmer - postupne si tu prejdeme všetkými štádiami od všelijakého zgrupovania až po vznik kultov a podobne. Celkovo som však spokojný, ten posledný záber bol pekný.... Lepší priemer. 65/100 ()

mnx 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je jedna velká depka. Cestující meziplanetární lodě jsou uvězněni v jejích prostorách, a mají jen velmi chabé naděje na nějakou záchranu. Během postupujících let v nekonečném kosmu jsme svědky různých proměn komunity, kdy i přes všechny možné berličky, co si lidi vytváří, postupně všichni propadají v naprosté zoufalství. Zvlášť když loď prolétne hypotetickým Oortovým oblakem, a tím defakto opustí sluneční soustavu. Pro uvědomění si, jak malincí vlastně jsme, a jak moc je důležité chránit naši vlastní planetu (protože to je, a ještě hodně hodně dlouho bude naše jediné místo pro život), splnil film svůj účel bez jakýchkoliv výhrad. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Má to prvky z rôznych sci-fi filmov a kníh (Aldissov Nonstop, Voyagers: Vesmírna misia), ale inak je to plus-mínus samo sebou. Čo je fajn. Už menej fajn je, že herci mi pripadali veľmi nesympatickí, postavy detto a ono je síce pekné, že sa to odohráva vo vesmírnej lodi, čo je niečo, pre čo mám od detstva slabosť, ale v 99% prípadoch sledujeme interiér, ktorý vyzerá ako bežná budova/miestnosť. Takže po chvíli zabudnete, že sa dej odohráva vo vesmíre. Zo začiatku ma Aniara nebavila, ale s pribúdajúcimi minútami sa situácia vylepšovala a posledné minúty boli „krásne“ depresívne. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Film se inspiroval básni „Aniara“ od spisovatele Harryho Martinsona. (Duoscop)

Reklama

Reklama