Reklama

Reklama

Diego Maradona

  • Velká Británie Diego Maradona (více)
Trailer 2
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2019, 130 min

Obsahy(1)

Diego je usměvavý kluk z předměstí, který miluje fotbal a svou velkou rodinu. Díky obrovskému talentu plní sny sobě, svým blízkým i stovkám milionů fanoušků po celém světě. V Neapoli, kde by i ďábel potřeboval bodyguarda, se Diego stává Bohem. Fanatický obdiv a slávu je těžké ustát a Diego skrývá svou lidskou tvář čím dál víc pod masku Maradony. Tomu nejsou cizí divoké večírky, nevěry, podvody, kokain ani pletky s mafií. Zničující spirála se roztáčí. Strhující portrét jedné z nejslavnějších a nejvíce kontroverzních osobností vůbec poskládal držitel Oscara Asif Kapadia (Senna, Amy) z více než 500 hodin záběrů z Maradonova soukromého archivu. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (192)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Poutavě seskládaný střihový dokument (tzn. žádné "mluvící hlavy") uceleně mapuje 7sezónní působení kontroverzního / geniálního fotbalisty v italské Neapoli a jeho průlom na mistrovství světa. Staví do rozporu 2 protichůdné osoby: skromného rodinného kluka Diega a úspěchem opitou celebritu Maradonu. I když se ale o kokainu, napojení na zločinecké podsvětí či nevěře zmiňuje (nelze jinak), zcela jasně stojí za svým hrdinou, zde spíše obětí vlastní slávy a zbožštění (obráceného do nenávisti) od fanoušků. Řekl bych, že ve skutečnosti byl Maradona větší kvítko. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Maradona byl geniální fotbalista a ještě k tomu velmi kontroverzní osoba. Zajímavé nahlédnutí do jeho života. Na trávníku si ho nepamatuju, takže určitě takový dokument oceňuju. Je sice dost dlouhý, ale pro fotbalového fandu je nutnost to vidět a v tomto případě to může zaujmout i publikum ne zcela fotbalově zaměřené. ()

Reklama

waits 

všechny recenze uživatele

Obecně mám dokumenty o osobnostech daleko raději než hrané filmy, pokud jsou zajímavě zpracované. A tenhle Kapadiův zajímavý rozhodně je. Maradonu jsem neměl už jakožto dávný dětský fanda mezi oblíbenci - čtvrtfinále s Anglií v 96 a jeho Božská ruka, jak trapné...Dokument, jak už to tak bývá, nabízí možnost nahlédnout na objekt zájmu filmařů trochu jinou optikou a trochu si názor poopravit. Režisér má co nabídnout hlavně díky unikátním záběrům z Maradonova soukromí, z nichž některé jsou emočně velmi vypjaté. Ale nejen ty – sledovat neuvěřitelně nadopovanou atmosféru na italských stadionech i mimo ně nebo pozorovat neutěšenou situaci tehdejší Neapole je pohledem na jiný svět než dnes, agresivnější, nepřátelský, vyhrocenější, ale i jaksi životnější a sebevědomější. Dnes se takové písničky, jaké si zpíval Maradona s týmem po vitězství v kabinách těžko zpívají. Kapadiův dokument mě s Maradonou smířil, člověk najednou tak nějak trochu chápe jeho temnější, nedospělou stránku, včetně lhaní a podvádění, jako u mnohých ho mlel neuvěřitelný psychický tlak, se kterým se pral, jak mohl.K dokumentu mám jen jednu připomínku - lehce bych zkrátil stopáž nebo bych ji ponechal,ale přidal něco z postfotbalového období (chování v Rusku, Mexicu, politická prohlášení na Kubě aj) Ale i tak: Pro fotbalové fandy povinnost, ostatní by se rozhodně nudit neměli. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Božský Maradona si zaslúžil film, ide o dobrý dokument. Stále to je ale iba dokument. A povedzme si narovinu poriadne pridlhý a žlté anglicky titulky vadili. Tá stopáž ale utiekla celkom rýchlo,mne to prišlo zaujímavé a ako futbalového fanúšika potešilo že aj takéto dokumenty vznikajú. Predtým to bol Anelka, teraz Maradona. 4* ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Když má chlap to správný nabuzovadlo, tak je jednička ;) … Ne, jasně, že úplně tak jednoduché to není. Ale k filmu: Klobouk dolů. Je to výběr z dokumentů, takže ovlivněné jen tím samotným výběrem, ale bez přikrášlení a podobných kudrlinek, o které by si řekla filmová fikce. Tento dokument přesně vystihuje důvody, proč preferuji dokumenty před filmy. Je tam příběh, který nevymyslíš. Jsou tam dovednosti, které nejsou trikové. Jsou tam emoce, které jsou skutečné. Vůbec nejsem fotbalový fanoušek, takže spoustu situací z tohoto "filmu" nedocením, protože tomu zkrátka nerozumím. Ale strašně ráda se dívám na lidi, kteří dělají špičkově něco líp než ostatní, něco, pro co se narodili. A tady jsem uviděla fotbalistu vybaveného nečekanou stabilitou. Nejen, že při pohybu na hřišti snadno měnil směr, ale už jako mladý dokázal na dotěrné, až agresivní otázky novinářů odpovídat s překvapivou vyrovnaností. Přitom byl živočišný. Nesmírně zajímavá sonda, a oceňuji odvahu D.M. i jeho rodiny, že do toho filmu takhle šli. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • V české verzi dokumentu je chybně uveden popisek „Juventus Turín - SSC Neapol“ k zápasu, ve kterém ale Diego Maradona a SSC Neapol prohráli 3:0 s Turín FC. (mjech)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Dokument obsahuje potitulkové scény. (Duoscop)

Reklama

Reklama