Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka, 7. duben 1944. Pro tisíce vězňů z celé Evropy ve špinavých barácích a s jídlem na příděl den jako kterýkoliv jiný. Zatímco ostatní chtějí jen přežít, skupinka vězňů připravuje útěk. Když se spoluvězni shromažďují na večerní přepočítávaní, jsou už šestadvacetiletý Fredy a o šest let mladší Valér ukryti v jámě pod hromadou trámů. Nevyzrazení potřebují vydržet tři dny. Tak dlouho Němci hledají ty, kteří se pokusí o útěk z koncentračního tábora v Osvětimi. Když zvuk sirén ohlásí konec hledání, dva vyhladovělé a zmrzlé mladíky čeká sto kilometrů přes hory a nepřátelské hlídky na cestě do rodné země, na území Československa. Pokud to zvládnou, sepíšou zprávu o osvětimském pekle. Ten nejtěžší okamžik je však teprve čeká – přesvědčit svět, aby uvěřil. Film zachycuje skutečný hrdinský čin a jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie vedoucí k záchraně desetitisíců lidských životů. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Soudruzi, nečekal sem zázraky, ale čo je veľa to je málo. Jozef Mak, pri ktorom som si vyšklabal kotlety je oproti tomuto (bebjakove) majstrovské dielo. Pocitovo to má 4 hodiny, dokopy sa tam nič neudeje, to že to má nejaký dabing si ani nevšimnete. Buď mumlajú, že im nerozumieť ani kokot, alebo hovoria nemecky či dokonca aj anglicky. A nesmieme zabudnúť ani na poľštinu. Emócia žiadna, spôsob predkladania príbehu hlavne na začiatku veľmi zmätený. Čo nedoručil dej, snažili sa zachrániť artovou kamerou a veľa detailami. Veľa veci ma tam rušilo, od čistého oblečenia, cez hodinky až po obuv na rozbitej nohe. O kopci jedla a žiadnych problémoch ani nehovorím. A práve preto ma ani v najmenšom neprekvapuje, že sme to poslali do holéhoúdu, aby tam zabojoval. Len za scény v tábore a rozumnú minutáž 2 z 5 ()

DJ Rocco iNc odpad!

všechny recenze uživatele

Z tohto rozsiahlo promovaného filmu som veľmi sklamaný. Veľmi preceňovaný, ako aj samotný režisér, ktorý týmto počinom neurobil vôbec žiadnu dieru do sveta. Vo výsledku je toto spracovanie na úrovni videí s kradnutím triednej knihy. Neuveriteľné nudné scény, nezáživné, žiadne napätie, dej, scenár. Otravný nemecký dôstojník, ktorý takmer celý film prekričal mal viac priestoru, než samotní hrdinovia. Postavám som nevenoval ani jedinú myšlienku súcitu, nič to vo mne nevyvolalo, žiadnu emóciu. Nevidím v tom žiaden potenciál, nič veľkolepé, iba obyčajná tv produkcia typu Rodinné prípady. Tento počin sa ani zďaleka nevyrovná oscarovému Pianistovi, ktorý bol natočený pred 20mi rokmi. ()

Reklama

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Podkres závěrečných titulků s ukázkami projevů nejrůznějších politických aj. osobností je nechutnou demagogií. Nejsem zrovna obdivovatel Marie Le Penové, ale udělat z ní představitelku netolerantního zla a zařadit ji vedle různých popíračů holocaustu aj. exotů jen proto, že se chce bránit proti islamizaci Francie, je mírně řečeno podpásovka. Uvědomuje si vůbec pan Bebjak, že radikální muslimové by s Židy nejradši zatočili stejně jako Hitler? A že to předvedli už za války, kdy se jeruzalémský muftí Amín al-Husajní přestěhoval do Berlína, kde obdržel titul "čestný Árijec", založil muslimskou legii SS a jako velký kamarád Himmlera všemožně podporoval vyhlazovací politiku nacistů? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V tomto subzanru filmu z koncentracnich taboru jde o neobvykly pohled na zapadni byrokracii, ktera ma problem s prijetim pravdy. Během několikadenního útěku vězňů se způsob snímání mění. Původní reportážně realistické, roztřesené a kontaktní záběry se postupně deformují. Nakloněné úhly kamery s pískající zvukovou stopou nejsou však samoúčelné „artové“ hrátky. Vizuálně zprostředkovávají zborcený stav mysli a surreálně zkreslené vnímání lidí na pokraji sil. Film ma celkem silny vzkaz "nikdy nepodcenujte historicka zla, protoze mohou prijit znovu". ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Technicky dokonalé. Perfektná atmosféra, výborná produkcia a celkovo kvalita filmového materiálu na najvyššej úrovni. Pokrivkáva však scenár. Viac by som sa venoval samotnej ceste cez Poľsko a Slovensko, hoci teda scény v tábore smrti boli výborne urobené. Celkovo na SK produkcia fakt pozitívne prekvapenie. Film tak, ako bol urobený je maximálne potrebný a treba ho dať aj do škôl. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Noel Czuczor v rámci prípravy na rolu Alfréda Wetzlera schudol 18 kilogramov. Docielil to prísnou diétou a cvičením. O samotnej príprave na film v rozhovore s The L.A. TIMES sa vyjadril takto: "Fyzická príprava nebola jednoduchá, ani príjemná, ale kombináciou disciplíny a odhodlanosti bola dosiahnuteľná. Omnoho ťažšie bolo nájsť pravdu v tom, čo som nikdy nezažil a uveriteľne stvárniť pohnútky človeka, ktorému, ako jednému z miliónov ďalších, vzali všetko čo mal a poznal, a ktorý sa napriek tomu rozhodol nevzdať a bojovať. To bola tá najväčšia výzva." (darkphoenix)
  • Film vychází ze skutečných událostí. (ČSFD)
  • Na scenári sa aktívne podieľal konzultáciami Michael Douglas. Mal aj vo filme hrať, no nakoniec z časových dôvodov sa nakrúcania nemohol zúčastniť, jeho rola pripadla Johnovi Hannah. Práve sekvencia s J. Hannah má údajne 12 minút natočených neprerušene bez strihu, pritom zaujímavo zameranú na emočnú zmenu v postoji a tvári jeho postavy. (banacik)

Související novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (více)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (více)

Reklama

Reklama