Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer

Recenze (768)

Davies182 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj největší okénkový milášek, a to se týká sledování na: plátno/televize/PC. Kdykoliv a kdekoliv si nenechám ujít jiskřivý vztah mezi dvěmy sympatickými agenty vyšetřujícími nadpřirozené události. 1. série: Ten, kdo tvrdí, že první série Akt X je nejlepší, buď spadnul z Marsu anebo neviděl všechny série. Ano, prvních 24 dílů je nesmrtelná klasika, ale díly zde uvedené nejlepších kvalit nedosahují - 82%. 2. série: Tady se to začíná pořádně rozjíždět... obsahuje několik nezapomenutelných dílů, monster, a hlavně únos Scullyové, který odstartoval spletitou mytologii tohoto seriálu - 90% 3. série: Jedna z nejlepších seasons, kde každý díl je klenot, na který je radost pohledět. Hlavně ke konci jde o pár velmi napínavých a originálních dílů. Mulder se Scullyovou zažívají zlaté období, které ještě umocní další série - 96% 4. série: Tady začíná seriál poprvé experimentovat s komediálnějšími prvky, než na jaké jsou diváci zvyklí, a kupodivu se mu to velmi daří. Narazíme zde na slavnou epizodu Home, stejně jako v závěru zjistíme šokující pravdu o zdraví Scullyové - 91% 5. série: Několik flashbacků do minulosti, rozpačité díly, vcelku nudné díly, a ke konci pořádný nášup v podobě těch nejkvalitnějších epizod vůbec, to je pátá série - 78% 6. série: Aneb sérka, proslavená svým hardcore komediálním stylem. Téměř každý druhý díl se snaží vyvolat v divákovi lišácký úsměv, a dost často se to i povede, neboť fanoušci po čtvrté sérii něco podobného očekávali, ale hlavně vyžadovali. Jsme tak svědky laškování mezi hlavními hrdiny, představí se několik bizarních monster a rozhodně to nevyznívá trapně. Je zde pochopitelně i pár hodně napínavých dílů, např. ten inspirovaný filmem Na hromnice o den více - 87%. 7. série: Ajaj, tady to bolelo. Nástup poměrně hloupých a nudných dílů, které sice neprostupují celou sezónu, nicméně hodně kazí její jméno. Ještě štěstí, že scénáristé v další řadě chytli druhý dech. Navzdory několika nekvalitním počinům se i tato série dá považovat za uspokojivou a seriál se zániku obávat nemusel - 71%. 8. série: Přichází herec Robert Patrick alias John Doggett, a je to velmi příjemná změna. Jeho postava přinesla do seriálu novou dávku dramatických a vážných dílů, kreativnost scénáristů v tvorbě nových příšer je pak téměř dokonalá. Staré dobré časy se vracejí... - 90%. 9. série: A přichází celkem trpký konec, neboť poslední řada opět přináší značné množství nevypiplaných, veskrze průměrných epizod, stejně jako pár excelentních dílů. Naštěstí je ale poznat, jak se tvůrci po devíti letech zdokonalili, a technická stránka je tedy výborná. Seriál dostal na sklonku života novou znělku... Je to "dobré", poslední díl by potom zasloužil více inteligentní akce, ne jen hodinové tlachání a flashbacky předchozích částí - 68%. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hysterie kolem tohoto seriálu se mi nějak vyhnula obloukem. Vzpomínám si teda spíš jen na pár dílů z těch pozdějších sérií a to byla celkem nuda. Postavy agentů Muldera a Scullyový mi připadaj jak roboti a příběhy všechny stejný. Nějak nechápu, co na tom všichni viděj. Jinak si vzpomínám, jak spolužáci bezmezně obdivovali agentku Scullyovou a neustále sháněli jakýsi její fotky v Evině rouše, což jsem taky nechápal. Mně se teda nějak obzvlášť nikdy nelíbila... ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dnes už lehce časem vyčpělý sci-fi seriál, který v devadesátých letech spolu se mladším Outer limits přitahoval milovníky tohoto žánru pravidelně k obrazovkám. Některé díly byly slabší, u některých se tajil dech... Nedávno jsem viděl díl s ploštěncem a už to zkrátka nebylo ono jako tenkrát poprvé... Pamatuji si to ráno tenkrát na střední, kdy jsme si všichni sdělovali zážitky... Naše oblíbené studentské jídlo šunkový závitek v aspiku jsme díky ploštěnci na týden vynechali :-) ! Podruhé je to zkrátka vždy slabší, protože odpadá moment překvapení a pak také divák od toho roku 1993 lecčemuž přivykl, lecos viděl a ve filmech i lecos zažil. Zhrubli jsme, jsme otrlejší a očekáváme pořád něco nového. Přesto nemohu jinak než dát 4 hvězdy. * * * * ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Seriál, který v době mého dospívání sledovali VŠICHNI, a který více než bohatě saturoval klasické potřeby mé tehdejší pubertální duše po tajemnu. Seriál, který měl zřejmě největší vliv na to, že dodnes řada pošuků věří těm povídačkám o Oblasti 51 :) Seriál, ve kterém šlo postupně méně a méně o to, jak je to s tím sloganem "The Truth Is Out There", a naopak se to zvrhávalo ve spiklenecké teorie diváků o tom, zda se spolu Mulder a Scullyová někdy vyspí, a pokud ano, tak ve kterém dílu :) Celovečerní biják z roku 1998 "Akta X" si toho byl dobře vědom, a pouze tyto spekulace přiživil, aniž by je vyvrátil nebo popřel :) Klasika, která je neoddělitelně spjata s 90. lety, a která je stejná jako celá tato dekáda - tak trochu trapná, a pro současníky nepochopitelná. Těžko už dnes někomu vysvětlíte, jak je možné, že v podstatě nijak dvakrát atraktivní Gillian Andersonová byla tehdy díky Aktům X srovnatelným sexuálním symbolem, jako další ikona 90. let - Pamela Andersonová. Matně si dokonce vzpomínám, že v jakési anketě Bravíčka - "Zlatý Otto" se to myslím jmenovalo - vyhrála jeden ročník v kategorii nejlepší herečka právě Gillian Andersonová, a porazila tak Pamelu Andersonovou, která Zlatému Ottovi po léta vévodila. Jó, to byly časy, kdo mi to dnes uvěří... :) ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

"Mr. Mulder, they´ve been here for very long, long time." - Deep Throat ; Pokud nějaký seriál dosáhl statutu celosvětového kultu, jsou to právě "Akta X". Výjimečný seriál, na jehož popularitě se dodnes vozí spousta dalších. Skvělé scénáře (+pár výjimek potvrzujících pravidlo), do detailu vypracované charaktery hlavních postav, které i přes nadpřirozené zápletky drží tenhle seriál pevně na zemi, charizmatičtí herci, slizký a tajemný Kouřící muž, spiknutí, mimozemšťané, akce a v neposlední řadě i humor...Je pravda, že se vzrůstajícím počtem řad se konspirační zápletky stávají možná až moc zamotanými a trošku nepřehlednými, ale to nic nemění na tom, že "mytologie" Akt X je výjimečná...Navíc vztah Muldera a Scullyové překračuje obvyklá klišé a je ve své síle a pevnosti dokonalost sama...Co se týká jednotlivých epizod, tak za vůbec nejlepší bych vybral "Memento Mori" a trojepizodu "Getsemany", "Redux I" a "Redux II". Ale osobní slabost mám pro víc dílů, seznam by byl dlouhý :). (psáno po zhlédnutí 6. série) ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Stejná řeč, kterou měla Scullyová (Gillian Anderson) na Akademii FBI ve scéně vystřižené z této epizody, byla téměř doslovně použita později v epizodě Nespavost (1994). (Kubaaa97)
  • Když seriál 10. září 1993 odstartoval, časopis Entertainment Weekly ve své recenzi na slogan „Pravda je tam někde venku“ s vážnou tváří odpověděl: „My víme – tenhle seriál brzy skončí.“ Seriál se nakonec stal velmi populárním a dočkal se mnoha sérií. (Varan)
  • Postavy Osamělých střelců se staly tak oblíbenými, že získaly vlastní seriál The Lone Gunmen (od r. 2001), který se ale dočkal jen třinácti dílů. (novoten)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama