Reklama

Reklama

Moucha

Trailer 1

Obsahy(1)

Film byl natočen podle stejnojmenné povídky George Langelaana. Hlavní postavou je Helene (Patricia Owens), která svému švagrovi Francoisovi (Vincent Price) a inspektorovi Charasemu objasňuje okolnosti záhadné smrti jejího muže André Delombrea (Al Hedison). Podle jejího tvrzení vynalezl její muž jakýsi teleport, který následně vyzkoušel sám na sobě. S ním se však nepozorovaně přenesla i malá moucha. Geny se pomíchaly a výsledkem byl muž s muší hlavou a končetinou a moucha s hlavou a končetinou lidskou. I když má André muší hlavu, je stále člověkem a snaží se hrůzné důsledky experimentu zvrátit. Film se stal hitem své doby a často je považován za skvělé završení hororové éry padesátých let. (Hurley)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (112)

Madison 

všechny recenze uživatele

Zvláštny originál, ktorý okrem hlavnej myšlienky nemá s remakom skoro nič spoločné. Atmosféra 50tych rokov, herecké výkony, hudba - tieto segmenty sa úplne odlišujú od Muchy s Goldblumom. Nedostala som však žiadnu príležitosť nudiť sa a niektoré scény boli vyslovené hrôzostrašné. Celkovo mám z originálnej Muchy veľmi pozitívne pocity, možno aj preto, že som namiesto remaku, bola ušetrená dívania sa na hororové Goldblumove premeny :) ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy s Vincentem Pricem a staré klasické horory vůbec, ale od tohoto jsem čekal prostě jen pitomoučké béčko, které v sobě nemá víc než inspiraci na skvělý remake. Ale! Film mě opravdu hodně příjemně překvapil. Už na začátku se dočkáme na tu dobu docela odvážné scény s odhalením vraždy (je to vražda?) a postupně zjišťujeme, co bylo příčinou onoho incidentu. A že ta příčina je děsivá, místy mě až mrazilo v zádech (což u snímku z 50. let není časté!). Určitě výrazný sci-fi horor, který musí potěšit každého žánrového fandu. Netradiční a skvělá podívaná. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ked´som videl Muchu, ešte som nemal napozerané klasické hollywoodske ani hammerovské horory, takže som asi očakával viaz hrôzy. Navyše ho dávali na obed v televízii, čo na atmosfére vôbec nepridalo. Tak som mal možnosť vlastne iba porovnávať s Cronenbergovým voľným remakom, čo tiež nebol najlepší nápad. Film pre fanúšikov žánru, ktorí si chcú doplniť vzdelanie. Na podobne ladené klenoty žánru, ako napríklad Incredible shrinking man, tento film rozhodne nemá. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Moc pekné. Inteligentne napísané a krásne natočené, s rovnakým dôkladom kladeným na postavy, tajuplnosť, i hrôzu. Hneď úvodná scéna nastaví latku vysoko a po nej následuje plynulé rozplietanie pavučiny jednej veľkej záhady. Viem si predstaviť, že napríklad Alfred Hitchcock by scenár natočil ešte lepšie, ale to je rúhanie sa. Réžia Kurta Neumanna tu patrí k najlepším v rámci žánru a svojej doby. Pre filmových fajnšmekrov povinnosť. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Mouchu jsem shlédl natěšen na další skvělý výkon Vincenta Price, jak jsem ale ihned zjistil, v tomto filmu hraje spíš druhé housle. Vědce, který se nezdařeným přesunem v prostoru začne měnit ve velkou mouchu hraje David Hedison. Moucha je ještě dnes působivá tím, že víc zakrývá než ukazuje. Divák většinu filmu nevidí žádnou obludu, znetvořený vědec má na obličeji roušku. Maska „velkého mušáka“ už dnes sice působí legračně, atmosféra je tu ale vybudována tak brilantně, že vám i přes lehké pousmání povstanou chloupky na zátylku! Asi nejsilněji na mě zapůsobil závěr, ve kterém je nalezena v pavoučí síti moucha s bílou hlavičkou. Moucha z roku 1958 tedy ani náhodou není přehlídkou laciných masek (i když i na to dojde) a efektů. Je to skvělá ukázka toho, že ne každý horor po letech zestárne, a že lidská touha po překonávání fyzikálních zákonů je věčná. Přinejmenším ve filmových hororech. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (15)

  • Natáčelo se v Kanadě a v New Yorku (USA). (Varan)
  • První verze scénáře Jamese Clavella věrněji kopírovala povídku, kterou napsal George Langelaan pro časopis Playboy v červnu 1957. Ale produkční si vyžádal šťastnější konec. (HellFire)

Reklama

Reklama