Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Malé městečko Little Tall Island ležící u pobřeží Maine čekají krušné chvíle. Jeho obyvatelé se důkladně připravují na mohutnou sněhovou bouři, která má být nejhorší za posledních sto let. V nejvypjatějším okamžiku se však z vánice vynoří zlo mnohem děsivější, tajemný cizinec, který si říká Andre Linoge. Zná i ta nejtajnější temná tajemství každého obyvatele městečka a využívá je k tomu, aby některé z nich přinutil k sebevraždě, jiné pro změnu k vraždě. Pokaždé přitom předává obyvatelům velmi jednoduchý požadavek. Tvrdí: "Dejte mi co chci a já půjdu." Andre je ve skutečnosti ďáblův posel a to, co chce, je jedno z dětí Little Tall Islandu. Dítě, které by vychoval jako nástupce, tak, aby mohlo časem převzít jeho pozemské povinnosti. Přestože je totiž jeho život mnohonásobně delší, než život lidský, není Linoge nesmrtelný a tak za sebe musí vycvičit nějakou vhodnou náhradu. Jeho moc je veliká. Nejenže zná tajemství každého člověka ve městě a může všem udělat za života skutečné peklo, ale může dokonce zničit celé město. A v městečku je jen jediný člověk, který má dost síly, aby se mu postavil. Šerif Mike Anderson, který se snaží uchránit obyvatele nejen před bouří, ale také před zlem v podobě Andrého.

Trojdílný americký horor vznikl v roce 1999, kdy ho jako televizní minisérii natočil režisér Craig R. Baxley (Action Jackson, Temný anděl) podle námětu a scénáře Stephena Kinga, jednoho z nejslavnějších současných spisovatelů. Bouře století je první námět, který nevychází z knižní předlohy, ale King ho napsal přímo pro televizní minisérii. Přestože původně chtěl napsat pouze scénář, nakonec příběh zpracoval také jako klasický román, který vyšel krátce poté, co byla třídílná minisérie v premiéře uvedena na obrazovkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se strašně těšil už jenom z důvodu že je to téměř poslední film podle Kinga kterej jsem neviděl, no ale nemůžu bejt z tohohle nijak na větvi. Minisérie od Kinga se mi většinou dost líbily obě verze Salems lot, It, Rose red jsou prostě parádní filmy. Pak sem tam je tu horší film jako třeba Tommyknockers. A tohle považujju za průměr. Od Baxleyho jsem čekal daleko lepší porci strachu, napětí a všeho. Atmosféra ostrova byla skoro nijaká a plno keců okolo mě občas štvaly. Co ale musím pochválit je Feore, věděl jsem že tenhle člověk hrát umí, ale to co předváděl tady je fakt parádní. Jeho pohled byl ďábelskej a scény s ním ve vězení byly nejlepší. Bohužel konec mě teda moc nebral v podání(SPOILER) mi jsme daly děcko a daří se nám dobře, ostatní komu dítě zůstalo pochcípaly nebo se maj blbě.(SPOILER). Tohle mi trošku vadilo. Průměrnej King nic víc nic míň. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o televizní produkci, není tato mini-série vůbec špatná. Tempo je sice zbytečně rozvleklé ale vaše touha vědět, jak to všechno vlastně je, vás spolehlivě tlačí dál. I řemeslná strana filmu je slušná, hlavně potom zinscenování sněhové bouře je na televizní zpracování na úrovni. Závěr je sice lehce neuspokojivý, přesto hodnotím kladně. 60% ()

Reklama

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Největší dominantou tohoto filmu je jednoznačně Colm Feore. Je naprosto výtečný! Zlý, děsivý a vyzařuje z něj takový přirozený respekt. Jinak tři díly je až moc. Stačil by jeden 100minutový film, který by mohl být docela i trhákem, protože ten příběh je děsivý a ze závěru se člověku zvyšuje tep. Nicméně pořádně začne stát za to až závěrečný třetí díl. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Stephen Edwin King je jeden z najznámejších, najbohatších a najčítanejších súčasných spisovateľov. Počas svojej dlhej a plodnej kariéry napísal mnoho románov, noviel a poviedok. Veľa z nich bolo sfilmovaných. V prípade štvorhodinového horroru "Búrka storočia" sa však nejedná o filmovú adaptáciu literárnej predlohy. Stephen King to pojal ako čiste filmový projekt. Napísal scenár a podieľal sa i na produkcii. Opäť ma zaviedol na malý ostrov Little Tall Island (rodisko a domov Dolores Claiborneovej). Rozpútala sa tam nevídane silná snehová búrka, ktorá miestných obyvateľov izolovala od okolia. Počas tejto kalamitnej situácie medzi nich zavíta neznámy, tajomný Andre Robichaux. Pozná ich tajomstvá, vie o ich hriechoch a niečo od nich chce. "Dajte mi, čo chcem a ja zas odídem". Dajú mu to? **** ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

Stephen King dozaista vytvoril znervózňujúci miniseriál na motívy televízneho spracovania a perfektne sa držal svojho scenára a skutočne predvídaťeľnosťou, ktorá čírou náhodou z tohto dielka náramne srší. Majster King to už predtým aj tak chcel a pozval si k sebe režiséra, ktorý sa pridal k jeho celkovému zúčtovaniu a súhlasil stým, že bude tento film režírovať. Voľba by to bola dobrá, keby sa film nerozdelil na tri cca hodiny ale ubralo by sa na minutáži a pridalo sa viac na atmosfére (ktorá aj keď tu bola, nesmierne som sa v prvom dieli nudil) a k hluchým miestam by predsa len prospelo niečo pútavé, čo by nás nenudilo a držalo by nás v príbehu ako takom, len nestalo sa to tak ako by sme mi podľa našich predstáv chceli. Ale za snahu Kingovú a jeho výborným knihám by si tento pozoruhodný počin zaslúžil oveľa viac, škoda 80 percent. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (15)

  • Celý text legendární říkanky z filmu zní: "Já konvička malá, pěkná jsem, zde hubička má je, tady ouško vem. Když se dohřeju, pak zapískám, čaj vám naleju, to ráda mám." (Tommassi3)
  • Stephen King se ve filmu objeví hned v úvodu v roli televizního právníka. (fisus)
  • Tvůrci snímku včetně Stephena Kinga se později podíleli na tvorbě třídílné minisérie Dům v růžích. (Nach)

Reklama

Reklama