Reklama

Reklama

Recenze (27)

st4nford 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To byl nebyl Lynch, kdyby nám neservíroval klasický happy end, ale jsem spokojený, když jsem to po pár dnech s odstupem přebrat. SPOILER ALERT!!! Moje interpretace: Bob je kaput, díky chlapci s magickou pěstí, Diane se vrátila živá a zdravá, Dale/Dougie se vrátil zpět k rodině a jeho tulpa se pěkně smaží v Lodge. Jediné, co se Dalovi nepodařilo, je zachránit Lauru Palmerovou. A tak sní o tom, jak si žije jiným životem, jenže realita Dala stejně v snu dostihne (stejný postup jako v Lost Highway či Mulholland Drive). Za mě spokojenost a jdu si to dát ještě jednou celé. Jen škoda, že tam už nebyl dřevorubec s cígem, alá Got A Light :D Čekal jsem, že dají s Dalem konečně čouda. Sarah Palmerovou je pro mě těžké definovat. Chápu to tak, že ji Bob poslednul v roce 1957 a poté se z ní převtělil do Leelanda. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak trochu jsem doufal, že pokud poslední díl nevyřeší vše, tak aspoň pár podstatných věcí. Ale jediná dějová linka, která se tady uzavřela, byl Duggie Jones. Začátek dílu je ještě svižný, "paže" v podobě stromu mě fascinovala, následný děj je pak už jen plný táhlých snímků. Nejprve tady máme intermezzo s Dajánou, Lynch zde chtěl možná zdůraznit hloubku vztahu mezi ní a Cooperem (byť z prvních dvou řad nevyznívalo, že by měli poměr jiný než služební); úplně jsem nepochopil ten přechod u elektrických stožárů, ale tohle možná vysvětluje, že se Cooper nejenom ocitl v jiném světě, jak předpokládal, ale zřejmě i v jiném čase, jak napovídá samotný závěr - když stál s Laurou Palmerovou před jejím domem, myslel jsem, že Lynch dějově naváže na Sarah Palmer, jež podobně jako sovy nebyla tím, čím se zdála být - nicméně nestalo se. Myslím si, že Lynch mohl tuto filmovou sérii více uzavřít, protože čtvrtou řadu už zřejmě nenatočí, ale nepochybuji o tom, že to chtěl završit právě takhle. Pro mě nejlepší a nejmysterióznější seriál, co jsem viděl, projížděl jsem všechny díly více než rok a díky všem, kteří mě v komentářích k jednotlivým dílům celou dobu provázeli (zejména Frajer42 a fabecc1222 snad nevynechali jediný díl). ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Once we cross, it could all be different." Takže Lynch během celé třetí série rozházel spoustu chytáků pod nohy, suveréně víc otázek položil než zodpověděl a celý to zakončil úplně jinak než kdo čekal, krásně obrátil vesmír vzhůru nohama a ač zpravidla nesnáším, když věci nedají jednoznačně smysl, stejně mě při tom všem nejen nenasral, ale ještě dohnal k totálnímu obdivu. Čáry kouzla, relativní časový roviny, snová realita několika dimenzí a dobro možná vítězí. Všechny pravdy budou jenom teorie. "What matters is what you believe happened." (DL) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak poslední díl je o něco slabší, nebudu lhát. Zklamaný ale rozhodně nejsem, celá série je uzavřená a seriál alespoň částečně (některé vztahy nejsou dořešené, ale dělat kvůli tomu ještě jeden speciální díl by podle mě nebyl dobrý nápad), problém tu mám s tím, že tahle epizoda nebyla tak podmanivá a atmosférická, jako většina ostatních. Obecně mi přišla i trochu utahaná a taky jsem měl pocit, že všechno to nejdůležitější se odehrálo v předposlední epizodě a tahle poslední, osmnáctá, byl jen jakýsi epilog, dodatek. No nic, tak to mám za sebou (až je mi z toho smutno), stálo za to, bylo to fakt skvělý a já jdu přemýšlet, který seriál z mojí topky s obrovským smutkem vyřadím. Celý popis děje série napíšu, ale k hodnocení celé série a udělám to až zítra, protože kdybych to měl psát teď, půjdu spát ve dvě ráno a to dneska fakt nemůžu. Pokud je ale někdo hodně nedočkavý, tak prozradím, že finále téhle epizody dost připomíná film Výchozí bod. 4* ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu těžce stravitelné finále, které reálně nevysvětluje vůbec nic, naopak, nakupí hromady dalších otázek. Velmi těžce se zde orientuje v nějaké časové lince (Je možné, že jsme vlastně úplně mimo zbylý děj, jak časově, tak dimenzionálně...). Kdo dával na začátku třetí řady pozor (Já vás varoval :) ) Tak se aspoň trochu orientuje ve jménech jako Richard nebo Linda, ale o moc chytřejším vás to stejně neudělá. Vidíme další Dianu, což může evokovat například to, že se na tuto záchranou misi vydávali již dříve. Při jejich potkání před vigvamem se ptají, jestli jsou oni opravdu oni? To mě utvrzuje v mé myšlence, že Cooper (Dougie), kterého jsme doteď sledovali, byl vlastně jen další tulpa, a skutečný Cooper se objevil jen v úvodu s Obrem - Hasičem, následně v 3x02 v snové scéně s Laurou, která je v tomto díle zopakováno, a následně ho sledujeme znovu až teď. Je dost možné, že tato linka se časově táhla souběžně s tím, co jsme sledovali do teď. Naštěstí je tu aspoň pár záchytných bodů, jako Dougie, který prošel těmi červenými dveřmi, nebo definitivní devastace zlého Coopera. To je ale tak vše, další záchranné berličky k celkovému pochopení tady prostě nenajdete. Kdo si lámal 25 let hlavu s tím, "Jak je Annie", tak má 25 let přemýšlení nad tím "Který je rok?".... Závěrečný výkřik je pak jednou z nejděsivějších scén televizní historie. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama