Reklama

Reklama

Babylon 5

(seriál)
  • USA Babylon 5
USA, (1993–1998), 83 h 59 min (Minutáž: 45–89 min)

Hrají:

Bruce Boxleitner, Claudia Christian, Jerry Doyle, Michael O'Hare, Mira Furlan, Richard Biggs, Bill Mumy, Stephen Furst, Andreas Katsulas, Peter Jurasik (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(111)

Babylon 5 je americký televizní sci-fi seriál, zaměřený převážně na dospělé publikum. Jeho tvůrcem je J. Michael Straczynski. Je také producentem seriálu a napsal děj k většině epizodám. Děj seriálu se odehrává především na vesmírné stanici, která se jmenuje Babylon 5. Jednotlivé epizody jsou přímo prostoupeny komplikovaným rámcovým příběhem, postavy jsou pověstné složitými vztahy mezi sebou i vlastní psychologií. Hlavní dějové linie seriálu se zabývají osobními osudy jednotlivých postav, politickými změnami v Pozemské alianci, napětím mezi běžnými lidmi a telepaty a nejvýraznějším tématem seriálu je nadcházející konflikt s prastarou rasou Stínů, která se vrátila, aby uvedla celou Galaxii v chaos. Na stanici vedle sebe žije několik ras. Mezi ty hlavní patří lidé, Minbaři, Kentauři, Narnové a Varloni. Právě tyto rasy sponzorovaly výstavbu stanice. Babylon 5 není utopií, žijí na něm i odpadlíci jako bezdomovci a zločinci. Také politické uspořádání má daleko k dokonalosti. V seriálu můžeme sledovat pozvolný přerod z demokracie v tyranii. Babylon 5 se pokusil vytvořit konzistentní svět, ve kterém jsou respektovány fyzikální zákony více než v jiných seriálech tohoto druhu. Pro seriál je typické, že nelze rozdělit postavy na kladné nebo záporné. (Džejkop)

(více)

Recenze (100)

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mistrovsky propracovaná sága o pěti kapitolách (s nadprůměrnou hudbou Ch.Frankeho, od Berlínského symfonického orchestru) s výborným obsazením, od autora takových comicsových fláků, jako Midnight Nation, ale hl., Raising Stars, bez kterých by nebyl tv s. Heroes. Postavy, atmosféra, příběhové linie+6 filmů, od dobrých až po téměř geniální, viz.Třetí Prostor. Jediné, čeho je mi trochu líto, je fakt, že tento seriál dodnes nikomu nestál za to, aby dostal suprový cgi facelift, jako třeba STTOS. Protože B5 by opravdu zasloužil vesmírné záběry na lodě atd., vylepšit jako sůl. Když se podíváte na Lost Tales a nějaký díl seriálu, ten rozdíl bije do očí. I v interiérech. Netvrdím, že to takto scénaristicky propracovaná záležitost potřebuje nutně. Jen mám za to, že pak už by byl absolutně dokonalý. :) ,,Když půjdete na Z´ha´dum,tak zemřete´´. Tuto větu považuji za vůbec nejmrazivější z celého seriálu. Též považuji II. vůči trekistům, za geniální provokaci fakt, že jedna z nejlepších vedlejších postav celého s., pan Bester (ano, je opravdu pojmenován dle známého SF autora Alfreda Bestera) ze sboru Psi (což jsou jen tak mimochodem snad ty the best díly vůbec) jest obsazena hercem, který hraje v Kirkově posádce roztomilého a hl.kladného rusa, Pavla Chekova. Zatímco zde hraje takovou manipulativní bezpáteřní a amorální bestii, že byste mu nejraději provedli ty nejhorší brutality, které si snad vůbec dokážete představit. A pamatujte - ´Sbor je Matka, Sbor je Otec.´ Tak jest. Pořád si nejsem po těch mnoha letech jist, zda+li má ST takové postavy, jako Londo a občan G´Kar. Fakt ne. Při vší úctě k Quarkovi a Odovi, kteří se k nim blíží. Byť Andreas Katsulas, hrál několikráte v TNG, Romulanského kpt. Tomalaka. ()

Porp 

všechny recenze uživatele

Ako zarytý trekista som si za mlada zakazoval pozerať tento seriál, no vždy ma to premohlo. Nedosahuje ani zďaleka hĺbku Star Treku. Na triky je priam žalostný pohľad. Dokáže však upútať dejovou líniou, ktorá navzájom prepája všetky diely od začiatku do konca. Na rozdiel od Star Treku dôslednejšie rozvíja vzťahy medzi rasami a neprináša stále nové a nové rasy ľudí s pribudajúcimi epizódami. Posledné časti majú skutočne spád a sú výbornou kombináciou napätia, akcie a nečakaných dejových zvratov. ()

Reklama

char_t 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle seriál má neskutečnou smůlu. Vznikl totiž ve stejné době jako DS9 - nejhorší Star Trek vůbec, který ale přesto ve všech aspektech Babylon 5 převyšuje. Univerzum, které má v ST propracovanou historii, v B5 nabízí jen pár nezajímavých ras, stejně tak postavy ničím nezaujmou... Digitální sekvence jsou navíc až trapně amatérské - i takový Červený trpaslík (který má triky spíš jen do počtu, jako úmyslně levnou kulisu) oproti B5 vypadá jako supermoderní tvorba od LucasArts... Sečteno podtrženo, ani trochu mě to nezaujalo, a to se považuji za hardcore sci-fi fanouška... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pokuste se veškěré dění Star Treku vtěsnat do jedné vesmírné stanice tak, aby z toho nevznikla skvělá studie diplomaticko-kulturního modelu takto vzniklé společnosti (zdravíme Star Trek DS-9, resp. jeho první tři série), ale aby dílko obsahovalo i dostatek akce. Pokud uspějete, získáte cosi velmi blízkého Babylonu 5. Je to dobré, ale nějak si k hrdinům nedovedu vytvořit žádný vztah...nicméně podívaná je to velmi efektní a přesný plán pěti sezón, promyšlený předem od počátku války až do velkého finále, vrhá na Babylon 5 lepší světlo. Bohužel, i tak je mi to málo. Vyznavačům OST ve střihu Halo a Deus Ex by se mohla líbit hudba od Chrise Frankeho, který je podstatnou devizou seriálu i filmů o Babylonu 5. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Ani neviem prečo ma tento seriál až tak chytil, novodobý Star Trek veru išiel úplne okolo mňa ale toto ma dostalo a rád som pozeral dianie na vesmírnej stanici Babylon 5 aj keď tam moc akcie nebolo ale zas boli dobré napísané úlohy a dialógy. A úplne chápem prečo sa to pre niektorých stál taký fenomén. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (18)

  • Hoci sa po stanici pohybuje v ochrannom obleku voľne, nikdy nevidno veľvyslanca Kosha prechádzať cez dvere. Priblíži sa k nim, ale potom sa zrazu objaví na druhej strane. Dôvod je prostý, kostým Kosha je príliš veľký a do žiadnych dverí na scéne sa nevojde. (surfound)
  • Dlhodobý príbeh, na rozdiel od väčšiny sci-fi seriálov, bol naplánovaný dopredu na celých päť rokov, po ktorých sa mal seriál ukončiť. Preto je možno napríklad v prvej sérii sledovať zábery z tretej a podobne. Jedna séria predstavuje jeden rok. (surfound)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama