Reklama

Reklama

Tichý nepřítel

  • USA The Devil's Own (více)
Trailer

Obsahy(1)

Newyorský policista irského původu Tom O´Meara ve svém domě ubytuje na doporučení přítele mladého emigranta za Severního Irska Roryho Devaneye. Sympatický mladík si brzy získává srdce všech členů rodiny. Nikdo z nich přitom netuší, že Rory je brutální terorista, který má na svědomí přes dvě desítky lidských životů. Před vlastním osudem se člověk neschová ani v New Yorku. Po Rorym jdou brzy nejen agenti Britské tajné služby, kteří ho chtějí bez milosti zatknout. Rorymu se ale podaří uprchnout a při útěku je donucen zabít Tomova kolegu. Rozzuřený O´Meara odmítá pomoc FBI i Britské tajné služby a sám se vydává po Roryho stopě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Vecko99 

všechny recenze uživatele

Až na Pitta a Forda je bohužel fim jedna velká nuda. Počáteční přestřelka člověka naláká na akční film, ale opak je pravdou. Další hodinu a půl posloucháme debaty Forda a Pitta, aby se to poté během posledních 15 minut vše vyřešilo. Filmů, kde hlavní roli hrála IRA jsem již několik viděl, ale tohle byl nejspíš ten nejhorší. ()

Wienczaa 

všechny recenze uživatele

Nudný, zdlouhavý, nezáživný film v podstatě o ničem. Možná je to způsobené i slabým scénářem, jelikož herecké obsazení je zde první hollywoodská liga. Ale jak je vidět tak aji ti nejlepší herci nic nezachrání, když už od začátku je špatná výprava. Dávám půl hvězdičky za Forda a pul za Pitta, a doufám že už tento film nikdy neuvidím... ()

Reklama

Lukoye 

všechny recenze uživatele

Morální pojednání na téma terorismus. Je zde pěkně vidět, i když velice omezeně, že ono to s tou partizánskou válkou v Severním Irsku nebude zas takové jak nám to denně předhazují média. Pitt to nezahrál špatně, ale ať se na mě nikdo nezlobí, prostě jsem mu to nevěřil. Prostě nevypadá jako terotista, taky má uhlazené chování jako salóní pinč, do vostrech chlapíků z IRA má hodně daleko. Děj nemá příliš spád, ale určitě koukatelné. ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, jak jsem tenhle film v roce 1997 viděl v hradeckém kině Centrál, a teď nedávno jsem si ho zopakoval díky televizní obrazovce. Padla na mě trochu nostalgie kolik vody uplynulo od chvíle, kdy jsem tento kousek viděl poprvé. Příběh o násilí a zbraních, který má jasný mírový odkaz natočil režisér Alan J. Pakula. Úderný počátek během kterého podlehne atentátu otec hlavního hrdiny a strhne se intenzivní přestřelka mezi bojovníky IRA a členy britských bezpečnostních složek vtáhne diváky rychle do děje. Jenže ve zbytku filmu se adrenalinem znatelně šetří. a to je velké zklamání po tak povedeném úvodu. Zápletka se točí kolem snahy IRA nakoupit protiletadlové rakety FIM-92 Stinger a tak je mladý hrdina Rory Devaney (Brad Pitt) vyslán za Atlantik, aby vše zařídil. Jelikož je Irů ve Státech spousta dostane se mu dobrého krytí v rodině nic netušícího idealistického policisty Toma O'Meara (Harrison Ford). V prosperující Americe je hlavní hrdina hrající riskantní a nebezpečnou hru jako v Jiříkově vidění. Oba muži ač tak povahově a věkem rozdílní se postupně sbližují, ale Roryho dohání jeho irská minulost. Smyčka se začíná utahovat. Tklivý soundtrack složil James Horner a snaží se tak o navození tísnivé atmosféry. Film měl velký potenciál, ale trestuhodně ho promarnil. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Nebyť tradične výborného Harrisona Forda a Brada Pitta povedal by som, že Tichý nepriateľ je nudný film. Pakulov film totiž stojí hlavne na hlavných protagonistoch. Neviem či to je v scenári alebo v réžii, ale film na mňa dokonca pôsobil nezáživným a veľmi priemerným dojmom a o to viac som si uvedomil, že má skoro dve hodiny. Áno, od Pakulu (česť jeho pamiatke) som čakal viac. Ničmenej, také slabšie tri hviezdičky si film zaslúži. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Okrem filmovania v New Yorku a New Jersey sa filmovalo aj v Európe, a to v írskom Dubline či severoírskom Belfaste. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama