Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Trinásťdielny austrálsky seriál je dodnes veľmi dobre známy mnohým divákom Československej televízie 80-tych rokov.
Je príbehom vyhnancov, ktorí boli násilne vysťahovaní zo svojich domovov, lebo sa previnili proti britskej nadvláde. Takýmto spôsobom sa do svojej novej vlasti Austrálie dostáva i mladá Írka Mary. Aj keď túži po návrate domov, práve tu prostredníctvom lásky k ďalšiemu trestancovi Jonathanovi nájde životné šťastie.
Seriál Proti větru je príbehom o veľkej láske, obrovskej túžbe po slobode a o tom, čo všetko musí človek obetovať, aby tieto významné hodnoty mohol dosiahnuť. (dr.jacoby)

(více)

Recenze (22)

elle 

všechny recenze uživatele

Obsahem zaslouženě úspěšného australského seriálu je rekonstruovaný příběh trestanecké kolonie, kterou Austrálie pro Anglii byla a zejména přběh irského děvčete Mary Mulvane, která je tam na několik let nucených prací poslána za rebelii proti britské koruně. Do potíží se dostala spíš proto, že chlapec, do kterého byla v Irsku zamilovaná ji do nich zatáhl a nechal se při tom zabít. Z toho pramenil Mariin odpor proti násilnému bouření proti nespravedlnosti v kolonii ovládané vojskem. Ačkoliv se chtěla vrátit domů do Irska, provdá se za jiného osvobozeného trestance Jonathana. Populární zpěvák Jon English (zvláštní tvář s hluboko hluboko posazenýma očima) si zahrál samorostného Jonathana Garretta a dodnes si pamatuju, jak se krásně styděl, dokud neuměl číst a psát. Ale i pak ke své ženě vzhlížel s láskou a neutuchajícím obdivem. Jeho Mary ho měla malinko pod láskyplným pantoflem, ale vlastně jsem málokdy viděla tak hezky zkombinovaný pár. Další skvělou figurou byla hubatá Polly s pestrou minulostí a její protřelý dobrák Will Price nebo tragická postava rebela Dinnyho. Jon English a Mario Milo se spolupodíleli na muzice a Englich napsal překrásnou ústření píseň Six ribbons. http://www.youtube.com/watch?v=akIVjTFd-Zg ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Postupem času si uvědomuji, že začínám pamatovat i vznik hnědýho uhlí, ale to se nedá nic dělat, některé seriály jsou zapomenuté skvosty a tenhle mezi ně svým zpracováním patří. Drsný život kolonizátorů v počátcích vzniku Austrálie jako součási britského impéria, vyvezení trestanci...nádherná příroda i příběh. ()

Reklama

J. K. Lister 

všechny recenze uživatele

V tomto seriálu se dá najít spoustu zajímavých věcí. Poznávání nového kontinentu, kam se dostali trestanci, kteří doma bojovali o holé životy a živobytí a kvůli nepříznivým podmínkám a vládnoucím třídám neměli jiného zbytí než krást, a tak se dostali do Austrálie. Najdete tu nejroztodivnější směsici lidí, kteří jdou za novým a lepším životem, než který jim nabýzela Anglie a jim podobné netolerantní mocnosti. ()

Kajagogo 

všechny recenze uživatele

„Jen volnost, jen víra Tvá, pevná, i když křehká, silou je, jež dere se i proti větru....“ začul som z televízie jedného večera ešte v socializme. Sadol som si pred obrazovku a veru som neľutoval. Príbeh začína vzburou na Zelenom ostrove (Írsko), do ktorej sa zapletie viac – menej náhodou aj hlavná hrdinka Mary. Túto potom za trest eskortujú na nový kontinent – až do Austrálie. Cestou sa spriatelí s jazyčnatou Polly (s pestrejšou minulosťou), ktorá tvorí k umiernenej Mary skvelý kontrapunkt. Po úvodných peripetiách v trestaneckej kolónii si Mary zoberie k deťom guvernér ostrova –zaváži, že je intelektuálka, vie čítať a písať. Guvernérova manželka ju veľmi nechce, lebo je modlárka, to jest katolíčka. Nakoniec si na ňu ale zvykne a nádejná au- pair sa s rodinou dobre zžije. Situácia sa komplikuje, keď sa do dievčiny zaľúbi Jonatan, ktorého zaujímavo stvárni spevák Jon English. Guvernérova manželka ho odpráši (povie, že Mary nie je doma a že Jonathan nemá viac chodiť), nechce prísť o obľúbenú „chůvu“. Vtedy sa do veci vloží guvernér, ktorý to celé pojme ideologicky a vysvetlí manželke, že aj keď deti a celá rodina majú Mary veľmi radi, musia sa jej vzdať, lebo len keď si Mary vezme Jonathana, môžu v Austrálii založiť národ, ktorý raz povedie k prosperite celú krajinu. Toto sa aj do značnej miery podarilo, lebo veď austrálski trestanci neboli „genetickí“ zločinci, človek v Anglicku mohol dostať šibenicu (neskôr vyhnanstvo), len zato, že upytliačil panského zajaca. Pekný seriál, ktorý vzburou začal, vzburou aj končí, tentoraz proti guvernérovi Blighovi (áno, proti tomu z Bounty, bol to koniec jeho aktívnej kariéry), aj keď vyhnanci z väčšej časti neboli žiadni ťažkí zločinci, predsa len boli dostatočne slobodomyseľní, aby nechali totálne skákať po hlave. Seriál za 5 hviezd. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Ca.ve své polovině dostane do té chvíle celkem slušný seriál smrtelnou ránu v podobě živelného povstání, podle jehož neuvěřitelného průběhu to vypadá, že bud´ nám režiséři předvádí holý nesmysl, anebo všichni trestanci/povstalci a hlavně pak jejich vůdcové byli imbecilové = opravdu utrpení, i pro vojensky neškolenou ženu, jako jsem já, se dívat na to, jak hloupí povstalci dovolí asi stejnému počtu vojáků doběhnout až k nim, zaujmout palebné postavení a nechat se pak od vojáků postřílet jako stádo ovcí. Místo toho, aby utíkali někam na kopec a tam se nechali postřílet jako boží hovádka, mohli kdykoli napadnout lesem pochodující vojáky ze všech stran a určitě by to dopadlo trochu jinak a hlavně přijatelně a více logicky pro nás, pro diváky. Bohužel jsme dostali naservírováno něco nestravitelného, alespoń pro mě, protože jedna z věcí, kterou ve filmech nesnesu, jsou vyložené, do očí bijící, nelogické a nedůvěryhodné nesmysly. Seriál sice bazíruje na skutečných událostech, ale protože nám autoři celou polovinu příběhu vůbec, ani v nejmenším nenaznačili, že trestanci jsou mentálně opoždění, musím průběh a výsledek povstání považovat za bujnou fantazii, která se tvůrcům komplet vymkla z rukou...Tímhle "povstáním" pro mě seriál přestal existovat. A za hlavního představitele bych se určitě neprovdala a nežila s ním v chaloupce na vršku, ale utíkala bych zpátky do Irska, až by se za mnou prášilo!...Pohádka ušitá pravděpodobně na základě několika málo dokumentů z té doby. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama