Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Život Davida Galea je dost solidně natočený krimi-thriller, který v průběhu celého příběhu silně graduje k překvapujícímu rozuzlení, které si bezpochyby zaslouží poklonu. Tu si ale také především zaslouží perfektní a bezchybně hrající ústřední trio Spacey, Winslet a Linney, protože tohle byl prostě herecký koncert hvězd. Zkrátka upřímný film, kde je největším poutačem aktérské obsazení a chytlavý námět. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak panu Kevinu "Verbal" Spaceymu nestačilo, že už na mě něco podobného jednou zkusil, on musí zase.. V závěru sice mírně překombinované, nicméně herecky a režisérsky naprosto profesionální drama, které bere problematiku nejvyššího trestu spíše jako prostředek k budování příběhu o lidském sebeobětování. Jinak, pokud chcete z liberála udělat republikána, zabijte mu někoho blízkého a uvidíte, jak svůj odpor k trestu smrti rychle přehodnotí.. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Táto psychologická snímka Alana Parkera jasne a prvoplánovo demonštruje autorov odpor voči trestu smrti. Formou úderných medzititulkov a melodramatického citového vydierania, sa stáva zreteľnou politickou agitáciou. Nie je dôležitá povrchnosť a (ne)realita chovania postáv. Do popredia sa dostáva politický apekt. Dramatický oblúk príbehu zakončuje už obľúbené „nečakané" pointové vyvrcholenie. Ako mimoriadny bol označený herecký výkon Laury Linney, ktorej sa podarilo nekompromisne zatieniť rovnako vynikajúcu hereckú kreáciu Kevina Spaceyho a Kate Winslet. Pokiaľ sa zaujímate o problematiku trestu smrti, poprípade obdivujete herectvo Kevina Spaceyho či šokujúce pointové vyvrcholenie, budete z filmu Alana Parkera asi celkom uspokojení. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale mám s ním několik problémů. Ani mi tak moc nevadila silná politická zainteresovanost v otázce trestu smrti, u něhož se nacházím spíše na té straně barikády, proti níž film vyznívá, protože zrovna tohle je téma, kdy chápu a akceptuju argumenty obou stran. Naopak velmi mě rozmrzelo, že scénář dává důvtipnému divákovi strašně velkou zbytečnou příležitost zkazit si překvapení. Já totiž pointu (a nemyslím nějakou dílčí pointu, ale opravdu ten hlavní "šok" daný poslední scénou) odhadl po dvaceti dvou minutách. Vím to takhle přesně, protože jsem se schválně podíval na časomíru, abych se v případě, že budu mít pravdu, mohl pochlubit, jak jsem důvtipný :-D. Ten scénář je vůbec takovej nedotaženej, třeba vztah mezi dvěma žurnalisty na mě moc přesvědčivě nepůsobil. No a poslední "výtka" je ryze osobní. Kevin Spacey patří k mým oblíbeným hercům, ale až u role profesora filosofie Davida Galea jsem si uvědomil, jak strašně moc se podobá jednomu učiteli z Jihočeské univerzity, který k nám na gympl chodil učit filosofii. A od toho momentu na mě Spaceyho výkon působil divně ... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Celé dvě hodiny tento film ve mně evokoval dokonalý thriller Sedm. Především díky atmosféře a prostředí, ve kterém prakticky skoro pořád prší. Může za to ale i příběh, který rozhodně patří do série těch zajímavých amerických thrillerů, které šokují průběhem a především diváka odstřelí závěrem. Takových filmů popravdě příliš není a i proto si tak tohoto filmu velice vážím. K tomu Kevin Spacey byl výborný a Kate Winslet mu parádně sekundovala. No a 35 posledních minut k tomu všemu byly napnuté jak špagát držící vypuštěného draka uprostřed rozfoukané louky. Nebýt toho, že v první polovině film chvílemi nudil, šel bych k pěti hvězdám. Zároveň si myslím, že milovníci filmu Sedm by tenhle kousek neměli vynechat. Minimálně se mu atmosférou hodně přiblížil a já přitom o něm do nedávna ani nevěděl. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl natáčen v Texasu, USA. Například ve městě Huntsville, dále pak na půdě univerzity v texaském Houstonu a University of Texas v Austinu. Také se natáčelo v Metro Espresso Baru v Austinu, který se v současnosti jmenuje Kafe Medici. (Terva)
  • Scéna, kdy Kevin Spacey jde opilý po ulici a oslovuje kolemjdoucí, byla zčásti improvizace. Režisér později uvedl, že většina lidí kolem nepatřila ke komparsu. (ČSFD)
  • Režisér filmu Alan Parker si zahrál malou roli jednoho z hostů na večírku na začátku filmu. Můžeme ho vidět, jak si bere ze stolu jídlo. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama