Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (332)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Kouzelná pohádka natočená v dobách největšího >kulturního temna< dodnes kdykoli mile potěší, mimo jiné dnes už lehce ujetou >hlubotiskovou< barevností. To si člověk hned tak pípne jak ten ptáček... :-D . . . Čím to, že právě tenkrát, v padesátých a šedesátých létech vznikly ty nejlepší české filmové pohádky...(?) Možná i proto, že to jejich poselství se neslo v PŘÍBĚHU a tehdejší skuteční umělci nepotřebovali pouhým šaškováním a pitvořením zakrývat povrchnost, hloupost a neumětelství, jako ty dnešní celebřitní hvězdičky... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nechápu ty až nenávistné komentáře k této československé klasice. Další z řady povedených pohádek, které diváka dokáží upoutat k obrazovce i po tolika letech. Chudý muzikant Pešek sice moc chytrosti nepobral, ovšem neviditelnou jitrnici zahrál opravdu přesvědčivě, až se mi zbíhaly sliny stejně jako tomu až nechutnému hostinskému. Naštěstí se na scéně objeví Obušek a začne se pořádně po zásluze vyplácet… ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Obušku, z pytle ven! nepatří k těm pohádkám, na něž bych se každoročně těšil a které bych vyloženě vyhledával, ovšem stejně se na ni většinou podívám a pokaždé mě překvapí tím, jak je skrznaskrz milá... a laskavá... a vůbec. Takové Hrátky s čertem jsou sice ještě lepší, ale v nich zase není ten perfektní ponocný v podání Josefa Hlinomaze. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Byly doby, kdo se dařilo lidu obzvláště těžko. A těžká doba se lépe snáší s humorem a zpěvem. V těžkých dobách hladu pak vznikají pověsti a pohádky o kouzelných ubrouscích, kouzelných dobrosrdečných dědečcích a zlatých oslících. Dětem pak, když rodiče vyprávěli takovou pohádku už tolik v žaludcích nekroukalo. Obzvlášť, když nenasytný hostinský dostal za vyučenou a spravedlnost zase jednou zvítězila (alespoň v té pohádce). No, ... v pohádce nemusí být vždycky nějaký král. No, ne? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Erben to asi tak nemyslel, ale krčmár bude asi symbolom zlého kapitalizmu a dedo s oslíkom asi symbol komunistov, ktorí tak radi rozdávali všetko ľudu... každopádne ide o nadčasový príbeh, nie že nie. Len je tak jednoduchý a priamočiary, že aby pôsobil hutnejšie, tak by musela mať táto adaptácia maximálne polhodinku. Pekne farebné, kúzelný Pešek, milý somárik, ale nevidím dôvod, prečo sa k tejto rozprávke vracať aj na ďalšie a ďalšie Vianoce. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Do potoka padal pan Pešek asi 5x a výsledkem byla nejen nezapomenutelná scéna, ale i pořádná rýma. (SvaPepina)
  • Když dostane muzikant (Ladislav Pešek) „jitrnici, jakou svět neviděl“, lze si všimnout v pravém rohu mikrofonu. (Beo.wulf)
  • Scéna výprasku byla hodně kritizována. Novinářům vadilo, že je tak krutá a naturalistická. (Sinecod)

Reklama

Reklama