Reklama

Reklama

Carnivale

(seriál)
  • USA Carnivàle
Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, (2003–2005), 20 h 17 min (Minutáž: 44–56 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Michael J. Anderson, Nick Stahl, Adrienne Barbeau, Patrick Bauchau, Debra Christofferson, Tim DeKay, Cynthia Ettinger, John Fleck, Carla Gallo, Toby Huss (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Strhující drama odehrávající se ve 30. letech v poušti Velkých rovin.  1934. Pouštní kraj Velkých rovin v Oklahomě. Tohle je poslední velký magický věk. V čase obrovských písečných bouří, děsivého sucha, záplav a epidemií – znamení božího hněvu a předpovědí Apokalypsy – začíná konečné účtování mezi dobrem a zlem. Bitva se odehrává v samém srdci říše zvaná Amerika. A až skončí, lidstvo navždy pochopí, proč se stal zázrak. Dvanáct dílů tohoto dramatického seriálu se odehrává při putování cirkusu pouštní krajinou v Oklahomě a sleduje osudy tajemného osmnáctiletého uprchlíka se skrytými schopnostmi a charismatického misionáře, jejichž cesty se zkříží. Je to doba, kdy je zlo na vzestupu po celém světě, protože velká ekonomická i sociální krize napáchala nenapravitelné škody. Po matčině smrti se Ben Hawkinson, který utekl od gangu, hledaného pro vraždu, přidá k cirkusu. Vede jej tajemný impresário zvaný „Šéf“. Ve společnosti vyděděnců Hawkins náhodou objeví své nadpřirozené schopnosti. Mezitím je metodista Justin Crowe, pastor v kalifornském městečku Mitern, sužován apokalyptickými sny a vizemi. On sám také vládne dlouho potlačovanými mimořádnými schopnostmi. Ben a bratr Justin, oba vytrženi ze svých životů, zjišťují, že svět, který znali, je znovu uvržen do pradávného konfliktu mezi Světlem a Temnotou a oni jsou v této bitvě hlavními hráči. V hlavních rolích hrají: Nick Stahl (V ložnici, Terminátor 3), Clancy Brown (Vykoupení z věznice Sahwshank), Michael J. Anderson (Twin Peaks), Adrienne Barbeau (Útěk z New Yorku), Patrick Bauchau (Cela) a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (198)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto paradni serial, ale svy chyby ma. Pribeh je docela promyslenej, dokaze zaujmout, s pribejvajicima dilama odhaluje stale vic a vic, pribejvaj tajemny ukazy, ale to vse ve velmi pozvolnym tempu a tvurci si ty tajemny momenty setri, takze klidne za dil muze bejt jen jeden nebo dva a zbytek casu se jen sleduje zivot a problemy cirkusu. Nicmene to spis plati pro prvni serii, ktera je spis seznamovaci, druha je precejen zajimavejsi. Co se tyce samotnyho zaveru, prvni pulka s kolotocem je paradni, druha v poli uz tak dobra neni a neprinasi nic novyho. Ale celkove me samotnej konec trochu nastval, jednak si to tvurci pripravujou 24 dilu a zas tak bombasticky to finale neni a i kdyz je to vicemene uzavreny, pusobi to dojmem, ze klidne mohla vzniknout treti serie. Co se tyce jednotlivejch hercu, hodne potesi prcek Michael J. Anderson, kterej konecne dostal vetsi roli, dalsi hodne dobrej je Nick Stahl, kterej je presne opak toho, co si predstavite pod pojmem vyvolenej. No ale asi nejvetsi lahudka je knez Clancyho Browna, nejen, ze je paradne charismatickej, ale jeho postava je asi nejzajimavejsi. Co se tyce ostatnich postav, trochu mi vadilo, ze se obcas objevi nejakej zajimavej obyvatel cirkusu a pak o nem clovek treba 10 dilu vubec neslysi a objevi se znova az kdyz se to tvurcum hodi. Celkove se jedna o fakt paradni mysteriozni serial, se skvelejma hercema, paradni vizualni strankou a promyslenym scenarem, ale kterej by se klidne dal zkratit o par dilu. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Nehledě na nesporné formální kvality (technické složky, herci, scénář, který se obstojně vyhýbá klišé) působí celá první sezóna pouze jako předlouhý úvod k druhé sezoně. Opravdu zajímavých momentů je tu jak šafránu, namísto toho sledujeme zákulisní život skupiny cirkusáků, obalený špetkou mysticismu a hledáním životního údělu dvou protikladných postav. A je to dost zdlouhavý, potažmo nudný proces. Druhou sezonu raději vynechám, protože jí nechci přelouskávat podobně jako tu první. Jak to dopadlo si konec konců můžu kdykoliv vygooglit. ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

VAROVÁNÍ: Tohle není Cirkus Humberto ani Manéž Bolka Polívky ;) V mnoha souvislostech je tento seriál přirovnáván ke kultovnímu Twin Peaks, tento výklad ale není na místě. Oba seriály mají rozdílnou atmosféru i žánr, zatímco TP je mix snad všeho, Carnivale je v podstatě čistý horor, kde při mnohých scénách budete odvracet zrak a v duchu vás napadne, jak si tvůrci mohli dovolit, tohle na televizní obrazovce ukázat. Seriál se skutečně nebojí ničeho a odkrývá jak obrazem tak i motivy mnohá tabu, kterých by se zalekl i mnohý zkušený tvůrce filmů. To je myslím na Carnivale to nejúžasnější, ona schopnost šokovat nepřipraveného diváka a uvést ho do stavu permanentní nejistoty. Dalším rozdílem oproti TP jsou jeho postavy a prostředí. V TP šlo v podstatě o na první pohled běžné lidi, v obyčejném městě konfrontované s něčím mimo naši hranici vědění. Carnivale je ale už z názvu něčím neobyčejným (kouzelným) a stejně tak jeho postavy, které tvoří něco jiného, než je vzorek na první pohled běžné společnosti. Tou nejzajímavější osobou je ale ten, který stojí mimo karneval a to sice kněz Justine. Největší zásluhu na tom má jeho představitel C. Brown, který se do postavy zcela vžil a dokázal na sebe strhnout tu největší pozornost, je to jeden z nejlepších výkonů na televizní obrazovce za poslední roky!! Z výše uvedeného to vypadá, že seriál nemá chybu, ale to není tak zcela pravda. Důvodem je první série, která kupí mnoho otázek, přičemž nám prakticky na žádnou z nich neodpoví (což ale seriálu na kvalitě neubírá). Postupně se Carnivale rozjede a v druhé sérii nabere ohromnou rychlost, při které budete chtít vidět další a další díl. Těch se ale po skončení druhé série již nedočkáte. Možná je to dobře, některé záhady sice stále zůstaly, konec mě ale docela potěšil (vzpomeňte si na otevřenost TP!!). Popravdě si nedovedu představit, jak by si tvůrci poradili dál aniž by neopakovali sami sebe. Seriál by možná za čas skončil v hromadě klišé a sebeparodie (jako třetí řada Prison Break) a tak nezbývá než poděkovat za ty 2 řady, které televizi o mnohé obohatily, to ale doceníme až za nějaký ten čas... 9/10 ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Velice povedený seriál z dob světové krize 30 let minulého století v USA. Sledujeme osudy řady figur jednoho cirkusu, kdy vidíte na každém rohu chudobu a beznaděj. Lidi jsou ochotní udělat pro kus žvance či peněz cokoliv. Sledujeme to boj dobra se zlem, které ale jak se ukazuje nikdy nekončí. Krásná kamera i prostředí. Opravdu nevšední zážitek. ()

MCZ 

všechny recenze uživatele

Těžce rozporuplné... zjišťuji, že asi nemám rád mysteriózní seriály, přinejmenším ne takového ražení. Hodně se hraje na efekt a to tak moc, že počínání hrdinů při zpětném pohledu mnohdy nedává moc smysl. Také mně vytáčí ty zvraty, kdy se najednou dosud relativně stabilní charakter začne chovat naprosto jinak (a to jen proto, aby byl cliffhanger na konci dílu). Pominu-li částečnou neuzavřenost (tedy ono to vlastně není uzavřené vůbec...), zkrácení bylo asi to nejlepší, co mohlo seriál potkat, takže zatímco první série je dost rozvláčná a o ničem (a především pro ni platí výše uvedené neduhy), druhá už zezačátku jede slušným tempem a hlavní příběh konečně nabírá výraznější obrysy, což vyprávění značně prospívá. Charaktery samotné docela ujdou, byť zatímco hlavní hrdina je dost nesympatický, záporák je opravdu výborný. Co mě ovšem nebralo, jsou některé příběhy vedlejších postav, které vedle toho hlavního působily hodně nedůležitě a spíše zdržovaly (hádám, že tu se zkrácení také projevilo spíše pozitivně, protože představa, že by se tohle mělo rozlézt hned na několik sérií, je docela strašidelná). Každopádně seriál dle mého vrcholí tak v předpředposledním díle (kde stojí za pozornost hlavně parádní provedení - takový nádech bych ocenil na více místech, tedy rozhodně více než neustále se opakující zlověstné pohledy zatemněných očí...) a závěr samotný už tolik povedený není, přinejmenším nesplňuje očekávání a spíše než nezodpovězené otázky pro mě nechává za sebou jakési prázdno, do kterého vyznívá. Celkově je Carnivale fajn, ale... raději si dám znovu první sérii Akt X než tohle. 6/10 ()

Galerie (139)

Zajímavosti (7)

  • Seriál vyhrál roku 2004 cenu Artios Award za Nejlepší casting pro TV seriál. (PußyMagnet)
  • Vzhledem k audiokomentáři u DVD se ruský voják (Michael Massee) jmenuje Lucius Belyakov. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama