Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Simgal 

všechny recenze uživatele

První díl je jednoznačně nejlepší, pro mě hlavně kvůli Pavlu "Čmaňovi" Zedníčkovi. A vůbec je tu ukázáno několik více či méně kreativních způsobů jak utéci z naší socialistické vlasti. Tento film bych někdy pustil těm, co si dnes myslí, jak jsme se v té době měli hezky. 40 let socialismu = nic horšího není. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Zajímavá mozaika lidí, kteří v osmdesátých letech emigrovali ze zaprděného komunismu. Jeden z mála ne-li jediný který se toto tématikou zaobírá. Snad jen to mohlo mít šťastnější pro více našich hrdinů, ale asi to více odpovídalo realitě. Herecky dobře obsazené a dokonce i Dejdar tady exceluje. Méně známé tváře slovenských herců jsou osvěžující. ()

Reklama

majky19 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený seriál mapující strastiplné osudy československých uprchlíků v 80.letech min. stol., natočený v koprodukci čtyř veřejnoprávních televizí. Tvůrci divákům nabídly vskutku velmi silné příběhy plné tragiky, zoufalství, beznaděje, ale ve většině případů i nalezení svého štěstí v neštěstí. Je zde velmi zřetelně vidět, že touha po svobodě je skutečně velmi trnitá a strastiplná a často bývá vykoupena daleko větší bolestí než "pokojný" život v diktatuře. Každý zkrátka nemá ostré lokty, aby se s těmito peripetiemi dokázal poprat. Navíc se zde představila celá řada předních herců střední i starší generace a výkony většiny protagonistů byly skutečně prvotřídní. Je docela škoda, že se takové pořady, které mají divákům co předat a nějakým způsobem je obohatit, reprízují jen velmi zřídka. Vskutku velmi podařený a silný seriál. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Skvěle načrtnuté postavy, velmi dobře se proplétají jejich osudy. Na základě seriálu vydal Pavel Kohout i stejnojmenný román. Autor mapuje osudy československých emigrantů v Rakousku během několika měsíců v roce 1983. Časová rovina a prolínání příběhů jednotlivých postav je zajímavé hlavně v úvodní části. Druhý díl začíná "šokující" zprávou pro Milana Čecha (Martin Dejdar); tragikomická scénka na vrátnici nemocnice - gratulace vrátného k potomkovi je předzvěstí špatných zpráv. Zajímavá je především pestrost postav: klavíristka Lydie Guttenbergová (Táňa Fischerová), Václav Rada (Jaromír Dulava), kouzelník Pepa Strniště (Pavel Zedníček), Bobina Havránková (Sabina Laurinová), vojín Tono Vágner (Bronislav Mišík), Černiakovi (Jozef Vajda, Marta Sládečková, Monika Haasová). ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi zdařilé dílko, které se sice nevyhne slabším pasážím, ale převažují určitě klady. I po 20 letech je seriál tématicky relativně aktuální, ačkoliv pochází z doby, kdy byla Sabina Laurinová považována za hezkou a Pavel Zedníček za vtipného. V kontextu doby určitě velmi ambiciózní projekt, za který se ani dnes nemusí tvůrci stydět. Skvělý Dejdar! ()

Galerie (20)

Zajímavosti (17)

  • Scéna, v ktorej Josef (Pavel Zedníček) rozbije okno na colnici tehlou a následne využije situáciu k rýchlej emigrácii, je inšpirovaná skutočnosťou. Ostatne, tento "recept" používali emigranti prchajúci na západ veľmi často. (Jello Biafra)
  • Natáčení probíhalo převážně v Brně a okolí a částečně v Rakousku. (M.B)
  • Utečenec Pepa (Pavel Zedníček) v druhej časti vyšetrovateľom povie, že bol ako príšlušník francúzskej cudzineckej légie zajatý v bitke u Dien Bien Phu v roku 1953. Tento konflikt sa však odohral až v roku 1954. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama