Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milostný příběh je volnou biografií dánské spisovatelky Karen Blixenové a zachycuje její dlouholetý pobyt v africké Keni. Karen v Dánsku řekne bratrovi svého milence, baronu Broru Blixenovi, že se za něj provdá a dá mu peníze, aby koupil farmu v Africe. Roku 1913 Karen přijíždí do Keni a ve vlaku se poprvé setká s lovcem Denysem Finchem Hattonem. Už v den svatebního obřadu přichází první rozčarování. Bror bez rozloučení odjede na dlouhý lov, a navíc Karen zjistí, že manžel její peníze nepoužil na zřízení chovu krav, ale rozhodl se pěstovat kávu. Karen se seznamuje s prostředím, komunitou bělochů i domorodými vesničany. Při jedné z vyjížděk se opět setká s Denysem, který zasáhne, když je v pustině překvapena lvicí. Krátce nato se Karen od lékaře dozví, že ji manžel nakazil syfilidou. Její stav je natolik vážný, že se musí léčit v Evropě. Do Afriky se vrací až po válce. Keňa Karen stále víc fascinuje. V buši se probouzí její senzitivní duše, která čím dál víc trpí po manželově boku. Není divu, že se zamiluje do nezávislého a svobodomyslného Denyse, se kterým prožije nejkrásnější chvíle svého života. Krátké období štěstí je však vykoupeno tragédií... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (395)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľa kriku pre nič, alebo Oscar zase v rukách typicky akademického filmu plného osudovej lásky, osudovej straty, osudových krásnych exteriérov a osudových hereckých výkonov. Mne sa zase tie africké exteriéry príliš nepáčia, bál by som sa, že niekde zo stromu na mňa zlezie had alebo pavúk. Film mám na DVD za 7 eur, takže si ho určite ešte niekedy pozriem, aby som mal dobrý pocit z naplno využitej investície. Možno potom zmením názor. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Film, který se nehodí sledovat uprostřed týdne, kdy jsme zatíženi myšlenkami na složenky nebo šéfovo permanetní PMS. Klidné sobotní lednové odpoledne vám však dodá náladu, ve které nebudete trpět touhou přeskakovat rozvláčné a poetické záběry, aby jste stihli před upadnutím v koma ještě vyčistit zuby, nebo alespoň zrychtovat starou/ýho. Byla to krásná doba, ona léta budování infrastruktury na černém kontinentu. Kde jen ty staré časy jsou, ostatně - kde je i ta infrastruktura, že. Tehdy se ještě bílá dáma mohla v poklidu pohybovat po britských korunních koloniích, aniž by ji někdo obviňoval ze snahy o vývoz a adopci roztomilých sirotků. I ti domorodci byli nějací uznalejší. Nikoho neprudili s nesmysly typu lidská práva, minimální mzda nebo multikulturní společnost. A když náhodou všechno krachlo, dalo se vždy ještě se zármutkem na tlamě vrátit mezi ten plebs do Evropy. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Romantické epické drama o jednom pořádně prožitém životě. Film plný krásných záběrů kamery - např. lvi na mohyle, nebo let nad ptačími hejny těsně nad řekou, nebo černoušci sledující hodiny s kukačkami. Herci skvělí, ale to by bylo nošení kávy na plantáže:=). Nicméně přes veškerou krásu i dramatičnost se mnou tento film citově nepohnul, přestože se mi líbil. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=kF-lNumI2qk ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je silene nadhodnocenej, ale nektere oskary si urcite zaslouzil. Asi nejlepsi je na filmu kamera, coz nebyl zas takovej problem, jelikoz se natacelo v zajimavejch lokacich. Taky hudba se povedla. Herci hrajou taky slusne, ale ackoliv tu nejvic prostoru ma Streep a Redford, me nejvic zaujal Klaus Maria Brandauer. Problem je, ze celej film na me moc nepusobil jako romantika, ale prisel mi takovej prazdnej. V podstate az na dve dramaticky sceny (lvi, pozar) se tu jen tak keca, pripadne se nekam jezdi a cely to vyzni tak do prazdna. Nejvic za to asi muze Meryl Streep, respektive scenarista. Jeji postava mi byla celkem nesympaticka, jeji problemy me nezajimaly a jeji hlas mi prisel otravnej. Nechapu, jak si jeji postavu nekdo muze oblibit, kdyz vecne nespokojena furt nekoho otravovala. Navic sceny, ktery meli docela silnej potencial, napriklad smrt dulezite osoby, jen tak presla, bez nejaky ukazky emoci. Vlasne skoro nikdo tu nedaval nic najevo, takze to vypadalo, ze je vsem vsechno jedno a kdyz se tohle odehrava 150 minut, je jasny, ze film bude nudit. A prestoze me nenudil tak moc, jak jsem cekal, vic jak na tri hvezdicky to nevidim, protoze od romantickyho dramatu bych cekal nejakou tu romantiku a dramaticke sceny a ne jen zabery krasne prirody. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Krásné v exteriérech, v hudbě, ve scénáři i v hmatatelné chemii hlavní dvojice. Lehce rozmělněné ve zbytečných vedlejších liniích, které ubližují naléhavosti přítomného citu. Přesto ale díky letadlu, mytí vlasů a "Já tě strašně chci" nezapomenutelný počin, který mi svým teskným vyzněním nadlouho rozházel myšlenky. 90% ()

Galerie (153)

Zajímavosti (31)

  • Ve skutečnosti byla romance Karen Blixen (Meryl Streep) a Denyse (Robert Redford) jiná, než bylo popsáno ve filmu. Potkali se v loveckém klubu, ne na pláni. On poté zmizel na dva roky do Egypta. Film se vůbec nezmiňuje, že Karen potratila jejich společné dítě. Ve skutečnosti se o jeho smrti dozvěděla od přátel v Nairobi. (Kulmon)
  • Scéna ze začátku filmu, kdy se Karen Blixen (Meryl Streep) seznamuje se svými služebníky, se točila na jeden dlouhý záběr. Jakmile režisér Sydney Pollack zakřičel "střih", Streep, která na sobě měla košili s vysokým límcem a příjemné sako, zakřičela: „Sundejte tu věc ze mě!“ a roztrhla sako. Po vnitřní straně bundy totiž lezl brouk o velikosti její ruky. Přesto však herečka pokračovala v natáčení scény a většina záběrů zůstala v konečném filmu. (jezurka42)
  • Hlavní postava, lovec Denys Finch Hatton, byl anglický aristokrat, 2. syn a 3. dítě Henryho Finche Hattona 13th Earl of Winchilsea a Anne "Nan" Codrington, dcery lodního admirála Sira Henryho Codringtona. Denys Finch a dánská baronesa Karen Blixen byli představeni v klubu Muthaiga dne 5. dubna 1918. Brzy poté byl přidělen k vojenské službě v Egyptě. Po jeho návratu do Keni rozvinul blízké přátelství s Karen a jejím švédským manželem, baronem von Blixen-Bror Finecke. Finch opustil Afriku znovu v roce 1920, ale vrátil se v roce 1922,a investoval do společností územního rozvoje. Karen Blixen se později se svým manželem rozvedla, v roce 1925 se Finch Hatton přestěhoval do jejího domu a začal řídit safari pro bohaté turisty. Mezi jeho klienty patřili například Marshall Field a Eduard VIII., princ z Walesu. Podle autorky Mary Lovell si v roce 1930 Finch Hatton začal milostný románek s Beryl Markham, která pracovala jako trenérka závodních koní v Nairobi a okolí. Tento vztah inspiroval Beryl Markham, aby začala s létáním, díky čemuž se později stala známá jako průkopnice létání. (Docflash)

Související novinky

Smršť koncertů filmové hudby se blíží

Smršť koncertů filmové hudby se blíží

25.09.2013

Dobrá zpráva pro všechny příznivce filmové hudby: Pražský filmový orchestr připravuje pro letošní podzim velikou sérii koncertů v celé republice, dvakrát zavítá i do Bratislavy. Orchestr, zaměřený… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Politika Sydneyho Pollacka

Politika Sydneyho Pollacka

05.04.2007

Sydney Pollack se politickým thrillerům rozhodně nevyhýbá, což dokázal i jeho předposledním filmem Tlumočnice, který se odehrávala na horké půdě OSN. Po tomto snímku si odpočinul dokumentem o svém… (více)

Čertova švígrmutr

Čertova švígrmutr

30.06.2006

Někteří charakterní herci hrávají v inteligentních hlubších filmech, když jim jde o umění a touhu něco po sobě zanechat. Z toho se ale objeví v tak prvoplánovém hloupoučkém čemsi, že se člověk… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno