Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 4 (1992) (série)


Vraždy podle abecedy (S04E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The ABC Murders (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1992, 1 h 43 min

Obsahy(1)

Herculu Poirotovi kdosi v pravidelných intervalech posílá dopisy podepsané šifrou ABC, v nichž stojí, kdy a kde dojde k příští vraždě. Pachatel postupuje systematicky, jména obětí i místa činu následují po sobě v abecedním pořadí. Ačkoli jsou Poirot a inspektor Japp informováni předem, prohnaný vrah jim stále uniká. A ještě si s nimi zahrává, když oznamuje, že znovu udeří. S tak drzým zločincem se detektiv dosud nikdy nesetkal! Musí ochránit lidské životy - a čas pracuje proti němu. Mrtvé ale přece jen něco spojuje: všechny navštívil nenápadný podomní prodavač punčoch... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I když tenhle film není tak napínavý jako knížka, řadí se k těm lepším. Poirot, který lítá po celé Anglii, tentokrát čelí zdánlivě mnohem silnějšímu protivníkovi, který malé šedé buňky několikrát převeze. Suchet opět exceluje a jsou ti i Hastings a Japp. Výborný film, stejně jako většina z devadesátých let. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První opravdu dlouhý Poirot začíná tam, kde nebohá Anna Karenina skonala kvůli ignoraci ze strany svého (jak některé dívky říkají) "nabíječe". Z oblaku páry nočního Paddingtonu se jako Batman vynoří přechytračelí Belgičan, jež holduje kolínské od Hermése a pralinkám z Gentu. Z vlaku čiperně vyskočí poskok Hastings, jež místo vycházkové hole křečovitě drží vycpaného kajmana, jenž je Herculem nazván krokodýlem. A právě v tomto okamžiku se začíná Hastings chvástat tím, kde že byl a koho tam picnul. Jeho neustále žvanění o sjíždění Orinoka či návštěvy domorodých vesnic maximálně evokovalo vzpomínku na příběh, jež perfektně zvěčnil Jules ve své "Cestě po Orinoku". Od duševně zdravého jedince bych neočekával, že označí hru DOMINO za vůbec nejlepší hru. Několikrát jsem jí hrál a mé mezní uspokojení hodnoty 0 určitě nedosahovalo. Je věčnou škodou, že Hercule v konečném resumé fakticky nemá žádné důkazy - podezřelý se pod jeho (téměř supermanským) pohledem vždy přizná a příští zastávka "šibenice". Spousta lidí tady žblebtá, jak že je Agáta úžasná spisovatelka. Její zmatený a často nezáživný sloh inklinuje k přechodu na jiné britské klasiky, jež váše celkové uspokojení vyšpuntují na úplný vrchol (bod zlomu mezi vrcholem a kontrakcí). 96% ()

Reklama

mkubalikova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Miluju detektivky, ale nesnáším překvapení, takže čtu detektivky odzadu. Bohužel. Mám ale ráda sledování postupu vyšetřovatele a hledání stop vedoucích k odhalení pachatele. Díky mému zlozvyku mi nevadí, naopak, vidět či číst jeden případ opakovaně. No a jsou takové příběhy, které bych mohla sledovat pořád. Vraždy podle abecedy jsou jedním z nich. Dokonalá Christie, dokonalý Suchet, dokonalý film, mon ami. N'est pas? 100% ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další, výborně zpracovaný Poirot. Vraždy podle abecedy rozhodně patří k jednomu z nejrafinovanějších poirotovských opusů Agathy Christie a tomu odpovídá i jeho převod do filmové podoby. Kromě tradičních kladů, jakými je opět naprosto bezchybný herecký výkon Davida Sucheta, Hugha Frasera či Philipa Jacksona (pět na ně ódy jest nošením sov do Athén), skvělé režie, přesně zachycených reálií, výtečné kamery, skvělých vtípků (zvláště ten s umýváním talířků je geniální, i když krokodýl co je ve skutečnosti kajman a trochu zapáchá rozhodně také není špatný ;o), je nutné ocenit především herectví Donalda Sumptera. Ten je jako A. B. Cust naprosto famózní a herecky Vraždám podle abecedy suverénně kraluje. Custův rozhovor s Poirotem ve věznici by se nepochybně neztratil ani na velkém plátně... Celkový dojem: 90% Zajímavé komentáře: woody, genetique, gjjm ()

genetique 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Excelentne premyslená a vykonštruovaná konšpirácia a takmer bez úbytku napätia natočená klasická poirotovská kriminálka so zatiaľ jednou z najlepších zápletiek, v ktorej je Poirot, zdá sa, zatlačený do kúta, no znova zapracuje v ten pravý čas, tá správna časť šedej mozgovej kôry a vrah už nemá šancu. 90%. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama