Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Vražda v Orient expresu (S12E03)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)

Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou, se jedné mrazivé noci stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho pasažéry, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v srbském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického obchodníka a jaký byl její motiv. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (207)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem si říkal, že kdyby měl tenkrát Sidney Lumet v hlavní roli Davida Sucheta a stejně silně napsaný závěr jako tady, mohlo se jednat o pětihvězdičkovou detektivku. Takhle nám zůstaly dvě velmi dobré verze, kdy ale každé něco chybí (té nové víc peněz a charismatičtější herci, té starší zase skvělý hlavní hrdina a silnější katarze). ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak trochu protiklad slavné Lumetovi adaptace. Zatímco tam byla spíše o hercích a zápletce, tady je to víc o psychologii, atmosféře a morálních hodnotách. Musím přiznat, že novější díly tohoto seriálu se mi už nelíbí tak moc jako klasické ze začátků a nebo z poloviny devadesátých let, ale tohle bylo vynikající. David Suchet si herecky celý film ukradl pro sebe a atmosféra by se dala krájet. Nebýt některých nepřesvědčivých výkonů ostatních členů hereckého obsazení, bylo by to pro mě za pět hvězdiček ()

Reklama

Billie777 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Špičkový Poirot. Skvělá atmosféra. Celý tenhle díl je jiný než ostatní, smutnější, vážnější, temnější psychologický, nezasmějete se tu jako u ostatních dílů. Ale mě se to moc líbilo i tak. Navíc hodně napínavý, člověk se nenudí ani chvilku. A konec opravdu působivý. Celé rozuzlení případu je překvapivé a šokující, pokud jste nečetly knihu nebo neviděly předchozí film ze sedmdesátých let. ()

Werichowka 

všechny recenze uživatele

Ke shlédnutí na Youtube. No, od plného počtu mě odradila náhlá změna detektivova charakteru... k horšímu. Postupem času se začal Agátě její výtvor natolik protivit, že z něj udělala arogantního moralizujícího pedanta, který se povahou jejímu ranému detektivovi silně vzdaluje. Proč jen se Suchet musel tak striktně držet předlohy? ()

brando 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Suchetova Poirota mám velice rád,považuji ho za jediného filmového Poirota a mám nakoukáno většinu z jejich dvacetileté symbiózy.Toto je první film, který hodnotím pouze 3 hvězdy.Vůbec se nedá srovnat s klasickou verzí ze 70.let, ať už co do obsazení se týče, nemluvě o zpracování a vyznění filmu.Kouzlo, které měly Poirotovy filmy v 90.letech(Smrt Lorda Edwara,Vražda Rogera Acroyda,Vraždy podle Abecedy,Vánoce Hercula Poirota nebo třičtvrtěhodinový seriál) vymizelo s filmem Vražda v Mezopotámii(2001),mimochodem poslední film ve kterém se objevila postava kapitána Hastingse a právě po tomto filmu dostaly Poirotovy filmy zcela odlišný feeling(nepřirozený kontrast barev) i celkovou atmosféru, nemluvě o absenci charakterů, bez kterých se V 90. letech Poirotovy filmy neobešli(Hastings,Japp,Lemonnová).Jsem rád za každý nový "Poirotův" film, ale lehkou pachuť po jeho zhlédnutí, vzhledem ke kvalitě filmů z 90.let, nejde přehlížet. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Zápletku příběhu autorce poskytla autentická kriminální událost té doby, a to únos a vražda ani ne dvouletého syna amerického pilota Ch. Lidbergha, hrdiny prvního sólového přeletu přes Atlantik. (annes)
  • Pro natáčení exteriérů scén, odehrávajích se v Istanbulu, posloužila Valletta, hlavní město Malty. (a.kopecka)
  • Ve filmu říká v 51. minutě pan Bouc (Serge Hazanavicius), že kněžna Dragomiroff (Eileen Atkins) se pohybuje uličkou vlaku jako bitevní loď Bismarck. To je ale nesmysl, protože román vyšel poprvé 1. 1. 1934, zatímco loď Bismarck byla objednána až 16. 11. 1935 a uvedena do služby 24. 8. 1940. Není tedy možné, aby se Poirot (David Suchet) bavil v Orient expresu o Bismarcku, který ještě nebyl ani objednán. (pjotri)

Reklama

Reklama