Reklama

Reklama

Jangsari: Yicheojin Yeongungdeull

  • Jižní Korea 장사리 : 잊혀진 영웅들 (více)
Trailer

Obsahy(1)

25. června 1950. S podporou sovětské armády zaútočila Severní Korea na Jih. Jih během měsíce ustoupil k řece Nakdong, do nejjižnějšího cípu země. Aby zatlačili nepřítele zpět, generál McArthur zahájil vyloďovací operaci v Inčchonua a zorganizoval k vytvoření zmatku i diverzní útoky ve Wonsanu, Jumunjinu, Kunsanu a Jangsari. Díky vysokým americkým ztrátám a nedostatku vojáků vyplula loď Moonsanse se 772 jihokorejskými studenty – vojáky z dobrovolnického batalionu. Ten vznikl jako nouzová rezerva po vypuknutí války. Mladí vojáci se měli vylodit na pláž Jangsari a diverzními operacemi odvrátit severokorejskou pozornost od Incheonu. Toto je jejich příběh natočený podle skutečných událostí. (Big Bear)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

mira007 

všechny recenze uživatele

774 kadetů s průměrným věkem sedmnáct let, po desetidenním výcviku provedli útok z moře na Jangsari a statečně zatopili profesionálním severokorejským vojákům podporovaných SSSR během války v Koreji. Tento korejský film je filmovou rekonstrukcí této události a pro fandy válečných filmů to je solidní záležitost - úvod, který je trochu chudší kopií vylodění v Normandii Zachraňte vojína Ryana, ale strhující. Jako třešničkou na dortu je v roli americké reportérky, která onu událost pokrývá zpravodajsky, Megan Fox ve zbytečné a moralizující roli. Sympatický film s dobrou úvodní a závěrečnou bitvou, ale točit film o události, která v té válce nic nezměnila a krom statečnosti ukazuje jen prohru a umírání , což je trochu málo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od kolegů jsem tu žádnou podobnost s Ryanem neviděl. Snad jen to, že tu vojáci museli obsadit pláž, ale to je průvodní jev prakticky všech vyloďovacích operací. Každopádně tahle pasáž byla solidní a totéž se dá říct i o ostatních bojových scénách. Každopádně se nejednalo o nic dechberoucího. Když se zrovna nestřílelo a nic nebouchalo, snažil se režisérský tandem přiblížit diváka k postavám, což moc nefungovalo. Alespoň u mě ne, takže mi bylo celkem šumafuk, koho severokrejci odstřelí. Vniveč přišla i snaha ukázat absurditu celého korejského konfliktu, který proti sobě postavil příbuzné. A nijak zvlášť mě neoslovila ani linka americké novinářky, která mi přišla naprosto zbytečná. Navíc Megan Fox umí hrát jen ve chvíli, kdy může být sexy a to tady rozhodně neplatilo. Zbytek castingu sice ušel, ale ani tady mi nikdo v paměti neutkvěl. Dá se to, ale jen jednou. 55% ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Úvod je Kórejskou variáciou na vylodenie v Normandii. Síce to po filmárskej stránke na vyloďovacie scény z Vojaka Ryana nemá, ale stále sa jedná o solídny vojnový nadpriemer, ktorý fanúšikov žánru uspokojí. Bavila ma aj prostredná časť, ktorá sa venuje vzťahom medzi vojakmi. Tá banda teenagerov, ktorý nakopali severokórejské zadky súdruhov mi proste prirástla k srdcu s ich osobnými príbehmi. O to prekvapivejšie pre mňa bolo, že príliš nefungovalo finále v ktorom veľa z nich zomrelo. Možno keby v ňom išlo o nejaké hrdinské bitky namiesto obyčajnej nie príliš vydarenej evakuácie. No a ešte ma štvala zbytočná línia s americkou reportérkou v podaní otrasnej Megan Fox, ktorá moralizuje nad konaním jak juhokórejskej tak americkej armády. Tá tam bola jak päsť na oko. Ale väčšina filmu sa mi páčila a aj napriek vlažnému záveru som celkom spokojný a určite si to ešte niekedy pustím. 7/10. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Film se vyšťaví během zhruba 50 minut pak už jsou to jenom kecy o tom jak se tam kdo dostal, že tam nemusel být a jaký měl život do toho si přidejte parodii na Mulan feministické sračky (v asijském filmu jsem to nečekal smutné). Škoda, že nesejmuly i toho tlusťocha těšil jsem se kolik z něho vyteče sádla. 60 procent ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další syrový válečný film, tentokrát z korejské války, který svým způsobem doprovází film ´Bitva o Inčchon´ (2016), neboť je spojuje vylodění generála MacArthura u Inčchonu. V tomto novějším filmu je o tom sice jen zmínka, ale účelová, protože příběh se týká bitvy u Jangsari, která MacArthurově misi napomohla. V obou případech jde o korejskou produkci, která si ke spolupráci přizvala Hollywood. Příběh vypráví o jednotce složené ze studentů, tedy ještě neplnoletých chlapců, jejíž scénář byl napsán podle skutečných událostí. Jak je u asijské produkce obvyklé, válečné scény ukazují brutální peklo. Bohužel děj jako takový je poměrně přímočarý a na charakterizaci postav se téměř vůbec nepracovalo. Samozřejmě na dnešní dobu je mezi chlapce vložena i dívka, která tvrdí, že není žádné tintítko a že válčit zvládne také. Ale jinak je přítomna jen v několika málo scénách a to je asi tak všechno. Vzhledem k pojetí úvodního vylodění a emotivní scéně na samém konci se skoro zdá, že se tvůrci inspirovali filmem Stevena Spielberga ´Zachraňte vojína Ryana´ (1998), ale ničemu to nevadí. Právě naopak. Zbytečně působí americká zpravodajka, která se snaží dostat studenty z válečného marasmu. Ale jo, své místo v ději má, ale její přítomnost je tak slabá, že kdyby nebyla použita, v celkovém ději by vůbec nechyběla. Film slouží jako pocta 772 studentským vojákům, kteří se stali jakýmsi symbolem nevinnosti a obětavosti. A nejspíš právě kvůli tomu byla brutalita válečných scén dosti posunuta. Vylodění v Normandii ve výše zmíněném Spielbergově filmu je sice také peklo, ale zde bylo překonáno. Škoda tedy scénáře, který ani emotivní scény nezachrání. Bez patosu a kýče by to nakonec bylo ještě horší, ale jako správný vlastenecký film pro Jihokorejce to snad postačí. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (2)

  • Počas bitky sa na zásobovaní mladých juhokórejských vojakov podieľa americký vrtuľník typu UH-1 Iroquois. To však v skutočnosti nebolo možné, keďže prvý prototyp tohto vrtuľníka, známeho najmä z vietnamskej vojny, vzlietol prvýkrát až 6 rokov po tejto bitke, a to v roku 1956. (MikaelSVK)
  • Rovnako ako dej filmu tak aj jeho natáčanie prebiehalo v pobrežných častiach Južnej Kórei. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama