Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (163)

Rema 

všechny recenze uživatele

Esteticky pefektní film, který v sobě nese určitou temnotu a beznaděj, protože je pravdivě a obětavě zahraný a postrádá běžnou filmovou nadsázku. Nedá se na něj dívat jako na produkt zábavního průmyslu (tak jako sledujeme Legendu o vášni), protože není snadné získat citový odstup. Trápíme se a je nám trapně, zlobíme se a cítíme křivdu víc než hlavní hrdina. Pochybuji, že si někdo tento film pustí s radostí podruhé. S radostí určitě ne. To je rozdíl mezi uměním a zábavou. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rybárskej komunite film možno niečo povie, ale ja k tomu vzťah nemám. Takže mi je jedno, či ide na ryby Pitt alebo Redford, prípadne jeden pri tom režíruje druhého so záplavou patetických rečičiek. Udalosti dvojhodinového filmu sú kompletne zhrnuté v osemriadkovom obsahu a tak je film už len stratou času. Pozerateľná bola len úvodná časť s pár akčnými scénami a splavom vodopádu. Zdá sa mi, že Redford hral v oveľa lepších filmoch, ako sám režíruje. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Na túto snímku potrebujete vek. Aspoň ja som potreboval. Okolo r. 2004 som jej dal 2*. Po pár rokoch sa to ale zmenilo a musím zvýšiť na 4*. To je zmena, čo? Kovboj Redford sa necháva unášať ojedinelou, divokou, spanilou a v tých dobách akoby ešte arogantným človekom neporušenou americkou divočinou. Herecké výkony kvôli miestami až obdivuhodnej umiernenosti budia u nepozorného diváka dojem neviditeľnosti, ale pravda je presne opačná. V príbehu sa "nič moc" nedeje a dialógy a niektoré scény tlačia na pílu, ale aj v tom je čaro tohto filmu. Brad Pitt v tom období hral aj v druhej epickej ságe o skone jednej rodiny, ale Legenda o vášni ma až tak neuchvátila. Stonásobne umiernenejšia A rieka tečie áno. Vždy, keď ju vidím, si spomeniem na výnimočnú novelu Stephena Kinga Telo. "Pozrel som sa naľavo, kde za továrňou plynula Castle River. Nebola už taká široká, ale bola trocha čistejšia. Stále tiekla pod mostom medzi Castle Rock a Harlow. Železničný most 5 míľ proti prúdu už nestojí. Ale rieka tu je. A ja tiež." ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh vykreslený ještě nádhernější kamerou, tak příznačnou pro Roberta Redforda, režiséra. Krásná krajina horské přírody a dravost řeky spolu s příběhem jedné rodiny jsou v tomto snímku svázány tak, jak to dokáže málokterý režisér. Kdesi jsem četl, že Robert Redford - režisér je lepší, než Robert Redford - herec. Možná je to i pravda, i když podle mého mínění je i ten herec vynikající. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Příjemný, upřímný, naturalistický snímek. Redford je velký romantik a jeho kamera je zde silně zaměřena na přírodní panoramata. Těmito místy neteče jen řeka, ale zde se odehrává i životní příběh jedné rodiny. Film pouze tento příběh ukazuje, nesnaží se v něm interpretovat nějaké moudro. Jde pouze jen o znázornění krásy přítomného okamžiku. Velmi hezký film. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • William Hurt si chcel zahrať postavu Paula Macleana, a tak sa raz vybral na ryby s Normanom Macleanom. Keď sa Hurt spýtal, či chytá ryby dosť dobre na to, aby mohol hrať jeho brata, Maclean odpovedal: "No, Bill, si celkom dobrý rybár, ale nie dosť dobrý na to, aby si bol mojím bratom." (Arsenal83)
  • Několik let přemlouval Robert Redford Normana Macleana k získání práv na ztvárnění jeho novely. (D3VIL)

Reklama

Reklama